PS. Teraz wpadłem na to, że w tym liczniku z benzyny nie działa obrotomierz, co przyczynia się do tego, że kontrolka nie zaczyna świecić przy 2.5 tys. obr
1.6 TD Problem z czujnikami ciśnienia oleju i z kontrolką
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Panowie. Problem jest, który zmusił mnie nawet w święta użerać się z moim 1.6 TD. Panowie, sprawa wygląda tak, że mam wskaźnik ciśnienia oleju i mam przy 2.5 tys. 4 bary ciśnienia na rozgrzanym i 1 bar na niskich obrotach. Gdy zapalę silnik to kontrolka gaśnie i na niskich obrotach może chodzić i nic się nie dzieje. Ale jak potrzymam go przy 2.5 tys obrotów na ok. 3 sekundy to kontrolka mruga i licznik daje irytujący odgłos, wtedy nie pomaga pozostawienie go na niskich obrotach ani nic. Silnik ma 2 czujniki jeden na głowicy, a drugi na podstawie filtra oleju. Dodam, że golfik miał oryginalnie silnik benzynowy 1.6 i instalacja jest z niego. Jak założę licznik z benzyny to kontrolka gaśnie i nie zapala się, jak założę licznik diesla z kontrolką świec umieszczoną pod kontrolką kierunkowskazów (wtyczka nowy typ) to zaczynają się ceregiele... Czujników też nie rozumiem, mam czujników kilka z silników 1,6 TD/1.6d/1.9 td. I niektóre bez ciśnienia oleju mają przebicie na masę, a niektóre dopiero jak dostaną ciśnienie to mają przebicie na masę. Jeden ma tak, że na niskich obrotach nie ma przebicia na masę, i dopiero po lekkim dodaniu gazu ma przebicie. Wyjaśni mi ktoś na jakiej zasadzie działa układ z 2 czujnikami ciśnienia oleju? Czy czujnik czarny i biały ma znaczenie w którym, miejscu jest? Czarny wkręcam w głowicę a biały w podstawę. Proszę bardzo o pomoc, ponieważ już nie mam pomysłów, pozdrawiam 
PS. Teraz wpadłem na to, że w tym liczniku z benzyny nie działa obrotomierz, co przyczynia się do tego, że kontrolka nie zaczyna świecić przy 2.5 tys. obr
- Michał_1977
- _

- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Błąd. W głowicy ma być czujnik niskiego ciśnienia (niebieski- 0,25bar),a w podstawie filtra,wysokiego ciśnienia (biały-1,8bar lub czarny-1,4bar)marcodado pisze:Czarny wkręcam w głowicę a biały w podstawę. Proszę bardzo o pomoc, ponieważ już nie mam pomysłów, pozdrawiam
Ja u siebie mam chyba biały przy filtrze.
Licznik z diesla,nie zgodzi się z instalacją z benzyny. Musisz zdobyć kawałek wiązki z diesla.marcodado pisze:Dodam, że golfik miał oryginalnie silnik benzynowy 1.6 i instalacja jest z niego.
Re: 1.6 TD Problem z czujnikami ciśnienia oleju i z kontrolk
W każdym silniku miałem czarny ;/ Mam 2 czujniki oryginalne VW AUDI, jeden czarny 0.15-0.45 bar a drugi brązowy też 0.15-0.45 bar. Białe mam 1.8 plus minus 02 bara. Co mnie ciekawi... Czarne bez ciśnienia mają przebicie na masę, a białe dopiero jak dostaną ciśnienie to mają przebicie, to chyba nie mogą być stosowane zamiennie? Czy jak to jest? Jaką wiązkę muszę mieć z diesla? Czy instalacja kontrolki ciśnienia oleju jest inna? Jedynie co dodałem do kostki od licznika był kabel do kontrolki świec żarowych, reszta jest. I wydaje mi się, że problem u mnie dotyczy czujnika wysokiego ciśnienia 1.8 bar. Ponieważ na wolnych obrotach kontrolka gaśnie i nie zapala się, przy 2.5 tys obr. zapala się (bo wtedy licznik bierze sygnał z białego czujnika 1.8 bar, jeżeli nie ma sygnału bądź nie ma ciśnienia 1.8 bar to wtedy jest problem)Michał_1977 pisze:Błąd. W głowicy ma być czujnik niskiego ciśnienia (niebieski- 0,25bar),a w podstawie filtra wysokiego (biały-1,8bar lub czarny-1,4bar)marcodado pisze:Czarny wkręcam w głowicę a biały w podstawę. Proszę bardzo o pomoc, ponieważ już nie mam pomysłów, pozdrawiam
Ja u siebie mam chyba biały przy filtrze.
Licznik z diesla,nie zgodzi się z instalacją z benzyny. Musisz zdobyć kawałek wiązki z diesla.marcodado pisze:Dodam, że golfik miał oryginalnie silnik benzynowy 1.6 i instalacja jest z niego.
K
te czujniki tak działają, jeden zwiera do masy jak nie ma na nim ciśnienia a drugi zwiera do masy jak się pojawi na nim ciśnienie
Re: 1.6 TD Problem z czujnikami ciśnienia oleju i z kontrolk
Biały 1.8 bara zwiera do masy przy ciśnieniu. A drugi 0.3 rozłącza masę przy ciśnieniu. U mnie to działa, ale kontrolka miga powyżej tych 2200.. Czyli coś nie tak z kablem od czujnika 1.8 bar. Jak wygląda połączenie czujnika z kontrolką? Prosto kablem czy są jakieś przekaźniki?
- Michał_1977
- _

- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
marcodado pisze:W każdym silniku miałem czarny ;/ Mam 2 czujniki oryginalne VW AUDI, jeden czarny 0.15-0.45 bar a drugi brązowy też 0.15-0.45 bar. Białe mam 1.8 plus minus 02 bara.
http://www.partsbase.org/vw/golf-go-eu- ... ing-light/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdajmy się na zdrową logikę. A więc,zakładając że do diody w liczniku mamy podpięty stały "+" a czujnik ma za zadanie podać lub odłączyć "-",żeby dioda zgasła lub zaświeciła się (tzw.mostek wymuszony ciśnieniem),to oba powinny działać na tej samej zasadzie,a różnica między nimi polega na różnych ciśnieniach. Stąd różne oznaczenie barwne.marcodado pisze:Czarne bez ciśnienia mają przebicie na masę, a białe dopiero jak dostaną ciśnienie to mają przebicie, to chyba nie mogą być stosowane zamiennie? Czy jak to jest?
To że masz czujnik czarny i biały,jeden zwiera do masy,drugi nie zwiera,to może jeszcze oznaczać,że jeden jest uszkodzony,tak?
Czujnik w glowicy ktory odłącza masę dziala mi prawidłowo, po styknięciu kabla do masy podczas pracy silnika kontrolka zapala się. Odłączyłem obrotomierz i mogłem gazować cały czas i kontrolka milczy. Co dalej utrzymuje mnie w przekonaniu, że nie dziala układ z czujnika wysokiego ciśninia, który zwiera kabel do masy gdy dostanie cisnienie. I czujnik dziala ale pewnie coś jest nie tak między czujnikiem a licznikiem, kabel do skrzynki bezpiecznikow jest dobry bo sprawdzalem. Więc co jeszcze może być nie tak?
Problem rozwiązany, wtyczka żółtego kabla (takiego jak od czujnika białego z podstawy filtra) w kostce od licznika wysunęła się i nie stykała do bolca w liczniku. Teraz układ działa prawidłowo, kontrolka gaśnie i nie zapala się w całym zakresie obrotów. W podstawie filtra mam czujnik podajże 0.75-1.05 bara szary, nie pamiętam dokładnie. W głowicy 0.15-0.45 czarny. I oba działają prawidłowo i mają odwrotną zasadę działania.