2.0 8V szarpie, nierówne niskie obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Radzio0018
- Użytkownik
A po wymianie czujnika resetowałeś komputer ? Odepnij klemę na kilka minut , później odpal i bez dotykania pedału gazu poczekaj aż wentylator zakręci ... W trakcie zobaczysz czy obroty są stabilne i czy równo pracuje ...
-
- Nowicjusz
Zapłon na 100% jest dobrze ustawiony, sprawdzę tak jak pisałeś. Co do kompa, nic nie robiłem od zmiany czujnika, wymieniłem i zacząłem jeździć.
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
Re: 2.0 8V szarpie, nierówne niskie obroty
Podobno w 2E nie trzeba tak robić (tak jak ma to miejsce np. w RP)Radzio0018 pisze:A po wymianie czujnika resetowałeś komputer ? Odepnij klemę na kilka minut , później odpal i bez dotykania pedału gazu poczekaj aż wentylator zakręci ... W trakcie zobaczysz czy obroty są stabilne i czy równo pracuje ...
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
- Radzio0018
- Użytkownik
Jeżeli nie trzeba to okej , ale chyba nie zaszkodzi spróbować , chociażby już nie zważając tylko na ten wymieniony czujnik ...
-
- Nowicjusz
Żadnej poprawy po odpięciu akumulatora. Cały czas to samo.
Krecenie zapłonem też się nie sprawdziło, najlepiej, najrowniej działa tak jak jest ustawiony. Co jeszcze można sprawdzić?
Krecenie zapłonem też się nie sprawdziło, najlepiej, najrowniej działa tak jak jest ustawiony. Co jeszcze można sprawdzić?
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
Skoro mocy nie brakuje a nadal na niskich glupieje i przy hamowaniu silnikiem tez to jedz dalej po czujnikach. TPS - czujnik położenia przepustnicy (może gdzies nie stykać potencjometr) lub silnik krokowy sie zacina (podmień na próbę).
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Przy pierwszych mrozach, po rozgrzaniu silnika objawy bardzo mocno się nasiliły. Niskie obroty to szał, raz przygasa raz sam kręci do 3-4k. Działanie silnika przypomina to co działo się przy hamowaniu silnikiem. Odpinanie tps, czujnika temp, przepływki nic nie dało. Auto wędruje do mechanika. Napisze jąk skończyła się sprawa. Wszystkim dzięki za pomoc.
-
- Nowicjusz
Udało się wrócić do stanu poprzedniego tj. szarpie przy hamowaniu silnikiem i ma nierówne nieskie obroty.
Teraz był czyszczony krokowiec i wymieniony czujnik położenia przepustnicy. Niestety pierwotny problem pozostał. Dalej szukam przyczyny.
Teraz był czyszczony krokowiec i wymieniony czujnik położenia przepustnicy. Niestety pierwotny problem pozostał. Dalej szukam przyczyny.
-
- Nowicjusz
Dla zainteresowanych.
Problem usunięty. Problemem było niewiadomo co.
Poza tym co było wymienione w postach wyżej ostatnio zrobiłem:
-po kolei odpinałem przekaźniki i odpalałem bez nich auto
-postukałem śrubokrętem w aparat zapłonowy
-założyłem plastiki pod kierownicą i zamontowałem sprężynę od bolca pod siedzeniem pasażera ( a nuż o to chodziło?...)
-dmuchnąłem, a później zassałem przewód podciśnienia przy przepustnicy.
Auto jeździ jak marzenie, pali mało i najważniejsze, NIE SZARPIE
Pompa paliwowa dalej wyje, mimo to wszystko jest ok. Aparat zapłonowy i palec ściągałem, nie zmieniło to poprawnej pracy silnika.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Problem usunięty. Problemem było niewiadomo co.
Poza tym co było wymienione w postach wyżej ostatnio zrobiłem:
-po kolei odpinałem przekaźniki i odpalałem bez nich auto
-postukałem śrubokrętem w aparat zapłonowy
-założyłem plastiki pod kierownicą i zamontowałem sprężynę od bolca pod siedzeniem pasażera ( a nuż o to chodziło?...)
-dmuchnąłem, a później zassałem przewód podciśnienia przy przepustnicy.
Auto jeździ jak marzenie, pali mało i najważniejsze, NIE SZARPIE
Pompa paliwowa dalej wyje, mimo to wszystko jest ok. Aparat zapłonowy i palec ściągałem, nie zmieniło to poprawnej pracy silnika.
Dziękuje wszystkim za pomoc.