Montaż tempomatu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Montaż tempomatu.
Czy w Golfie VII z roku 2014 tempomat jest tylko w kierownicy czy też może być z manetki?
Chodzi Golfa, który nie ma tempomatu. Czy zrobię go z manetki?
Chodzi Golfa, który nie ma tempomatu. Czy zrobię go z manetki?
Montaż tempomatu.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Montaż tempomatu.
Taki właśnie manetki mam. Z tempomatem i komputerem pokładowym.
Pytanie czy tempomat będzie działał z tej manetki? ASO twierdzi, że tylko z kierownicy.
Pytanie czy tempomat będzie działał z tej manetki? ASO twierdzi, że tylko z kierownicy.
Montaż tempomatu.
Dziś zajrzałem pod kierownicę i nie da się zamontować manetek z tempomatem bo pomimo, że z zewnątrz wyglądają tak samo to sterownik jest inaczej montowany na manetkach.
Trzeba więc z kierownicy.
Potrzebowałbym jeszcze informację jak podłączyć kabelek ze sterownika do silnika. Pomoże ktoś schematem lub oryginalną instrukcją montażu tempomatu do G VII z roku 2014?
Trzeba więc z kierownicy.
Potrzebowałbym jeszcze informację jak podłączyć kabelek ze sterownika do silnika. Pomoże ktoś schematem lub oryginalną instrukcją montażu tempomatu do G VII z roku 2014?
Montaż tempomatu.
myślę że ta instrukcja cię zadowoli od strony 32
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Montaż tempomatu.
grg474, dzięki. Dobry opis jednak nadal nie wiem który pin we wtyczce komputera silnika.
Trzeba go dołożyć bo go nie ma. Pin 5 we wtyczce modułu kierownicy jest pusty.
Informacja z tego co mi dałeś:
Wskazówka
"Przewód sterowniczy GRA w obrębie wkładki zestyku wtykowego nie ma żadnego stałego przyporządkowania do określonego PIN-u. Ukad PIN-ów zmienia się w zależności od zamontowanego silnika ewentualnie urządzenia sterującego silnikiem"
Masz pomysł skąd taką informację zdobyć?
W Octavii III jest dużo prościej. W instrukcji montażu jest opisane gdzie wpiąć i nie trzeba ciągnąć do sterownika silnika:
No i po co wymieniać pedał gazu? Czym się różni od obecnego?
Trzeba go dołożyć bo go nie ma. Pin 5 we wtyczce modułu kierownicy jest pusty.
Informacja z tego co mi dałeś:
Wskazówka
"Przewód sterowniczy GRA w obrębie wkładki zestyku wtykowego nie ma żadnego stałego przyporządkowania do określonego PIN-u. Ukad PIN-ów zmienia się w zależności od zamontowanego silnika ewentualnie urządzenia sterującego silnikiem"
Masz pomysł skąd taką informację zdobyć?
W Octavii III jest dużo prościej. W instrukcji montażu jest opisane gdzie wpiąć i nie trzeba ciągnąć do sterownika silnika:
No i po co wymieniać pedał gazu? Czym się różni od obecnego?
-
- Nowicjusz
Re: Montaż tempomatu.
Odgrzeje troche temat
posiadam golfa IV GTI silnik AUM
chce założyć tempomat i potrzebuje porady
czytałem ze w niektorych trzeba tylko manetke i potem programowanie vagiem
a znowu inne manetke jakaś wiazke i programowanie...
jezeli ktos robil cos w takim modelu prosze o podpowiedzi..
posiadam golfa IV GTI silnik AUM
chce założyć tempomat i potrzebuje porady
czytałem ze w niektorych trzeba tylko manetke i potem programowanie vagiem
a znowu inne manetke jakaś wiazke i programowanie...
jezeli ktos robil cos w takim modelu prosze o podpowiedzi..
Montaż tempomatu.
Robiłem w golfie VI. Wystarczyło wymienić manetkę i zakodować w silniku oraz sterowniku kierownicy.
Montaż tempomatu.
Dzięki koledze grg474 wiem już, który pin w sterowniku silnika. Montaż będzie przyjemnością.
Jak pisałem wyżej tempomat ponoć może być tylko z kierownicy. Pytałem w ASO o części i odpowiedź była, że nie da się zamówić i jak Golf wyjechał z fabryki bez tempomatu to nie da się go dołożyć. Spróbuję obalić tę teorię.
Jest chyba alternatywa dla tempomatu z kierownicy. Znalazłem manetki do tego rocznika, które mają tempomat z lewej strony. Będę próbował z nimi to uruchomić.
Jak pisałem wyżej tempomat ponoć może być tylko z kierownicy. Pytałem w ASO o części i odpowiedź była, że nie da się zamówić i jak Golf wyjechał z fabryki bez tempomatu to nie da się go dołożyć. Spróbuję obalić tę teorię.
Jest chyba alternatywa dla tempomatu z kierownicy. Znalazłem manetki do tego rocznika, które mają tempomat z lewej strony. Będę próbował z nimi to uruchomić.