Na początku chciałbym sie przywitać na forum ponieważ jestem tu nowy . Oddrazu podkreślam, że forum śledzę od dłuzszego czasu i nie napotkałem się z podobnym problemem, ponieważ już jeden dzięki niemu naprawiłem (parowanie szyb) , dlatego piszę ten post .
A mianowicie, mam problem z wycieraczkami, działają tylko na najwyższym biegu, na innych nawet nie drgną. Mechanik zlecił mi wizyte u elektryka, ale po przeczytaniu paru tematów stwierdziłem, że zabiorę sie do tego sam. Więc odkręciłem wycieraczki, zdjąłem podszybie i odkręciłem mechanizm wycieraczek. Sam mechanizm jak w przeciwieństwie do wiekszości przypadków prezentuje się nie najgorzej "tak mi się wydaje". Nie było tam zbyt dużo nagromadzonego syfu mimo wszystko popsikałem wszystkie wiązania wd40 i nadal inne biegi nawet nie drgnęły, natomiast najwyższy chodzi. Co może być przyczyną nie działających wycieraczek? Obawiam się, że u mnie problem będzie bardziej złożony i winna temu jest elektryka, co dalej robić?
Zamieszczam kilka zdjęć po odkręceniu mechanizmu, wydaję mi się że przy silniczku było cos grzebane ponieważ owinięty jest taśmą?
Kilka pytań, czy mechanizm ten pod wpływem siły rąk powinien się ruszać lekko?
Czy wszystkie 3 biegi wycieraczek sa podłączone pod jeden przewód? Bo skoro ostatni bieg działa i spryskiwacze też, to może nie szukać winowajcy w elektryce? Co oznacza zielony i czerwony przewód idący od silniczka?
Edit. Zapomnialem dodać że wycieraczki na najwyższym biegu chodzą tak szybko jak powinny, tylko nie wracają na swoje pierwotne miejsce gdy je wylacze. Chodza tylko wolniej gdy szyba jest sucha, no ale to chyba normalne z powodu sily tarcia.
Wycieraczki działają na najwyższym biegu FOTO
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
Jak to masz na wierzchu to zdejm segery z osi mocowan ramion wycieraczek wypchnij te oski wyczysc i wysmaruj
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
No więc dziś po dokładniejszej analizie doszedłem do wniosku, że u mnie winowajcą jest popsuty silniczek, lub zle podłączone przewody od silniczka. Ktoś przy tym majstrował ponieważ kabelki od silniczka pozwijane były taśmą izolacyjną do styków. Rozwiazałem ta tasme i bawilem się stykami jednak nic nie dzialało, jedynie ta kombinacja która była na poczatku.
Ponadto zdjąłem główną oś ramion i silniczek dalej chodził tylko na najwyższych obrotach, więc zatarty mechanizm nie wchodzi w grę.
Będę musiał się widocznie w najbliższym czasie udać do elektryka bo na elektryce się nie znam (chyba że ktoś ma jakieś sugestie)
Myślę też nad kupnem nowego silniczka i samodzielnym montażu, może to rozwiąże problem?
Pare kolejnych fotek kabelków
Ponadto zdjąłem główną oś ramion i silniczek dalej chodził tylko na najwyższych obrotach, więc zatarty mechanizm nie wchodzi w grę.
Będę musiał się widocznie w najbliższym czasie udać do elektryka bo na elektryce się nie znam (chyba że ktoś ma jakieś sugestie)
Myślę też nad kupnem nowego silniczka i samodzielnym montażu, może to rozwiąże problem?
Pare kolejnych fotek kabelków
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Podmień przekaźnik wycieraczek...
I upewnij się ze silniczek jest od mk4. Montowalem kiedyś silniczek z a4 b5 do passata b5 i też tylko jeden bieg gadał..
I upewnij się ze silniczek jest od mk4. Montowalem kiedyś silniczek z a4 b5 do passata b5 i też tylko jeden bieg gadał..
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Poszukaj jakiegos innegpo mechanizmu czy silnika widac ze ten byl rozbierany i bylo grzebane pod plastikowa klapka daj smaru plastycznego
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki za wszystkie sugestie, póżniej podmienie przekaznik z passata B5 (chyba bedzie pasował) i zobaczymy czy cos ruszy, jezeli nie to zostaje zakup nowego silniczka. Dam znac pozniej czy bedzie to wina przekaznika.
@Edit
Po podmianie przekaznika nadal bez zmian, obstawiam silnik chociaz skoro dziala na najwyzszym to dziwne lub same styki przy manetce.
@Edit
Po podmianie przekaznika nadal bez zmian, obstawiam silnik chociaz skoro dziala na najwyzszym to dziwne lub same styki przy manetce.