Świszczenie podczas skręcania przy wolnej jeździe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Golf 4 1.4, 75 KM
Czasami podczas wolnej jazdy i skrętu (np. przy wjeżdżaniu na parking) słychać głośne świszczenie gdzieś z przodu auta. Dźwięk przypomina jakby ktoś dmuchał w butelkę po piwie i jest dosyć głośny. Przy sprostowaniu kół od razu ustaje i często jest tak, że przy powrocie do pozycji skrętu tego dźwięku już nie słychać. Dzieje się tak tylko czasami chociaż mam wrażenie, że ostatnio coraz częściej.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Macie pomysł co to może być ?
Czasami podczas wolnej jazdy i skrętu (np. przy wjeżdżaniu na parking) słychać głośne świszczenie gdzieś z przodu auta. Dźwięk przypomina jakby ktoś dmuchał w butelkę po piwie i jest dosyć głośny. Przy sprostowaniu kół od razu ustaje i często jest tak, że przy powrocie do pozycji skrętu tego dźwięku już nie słychać. Dzieje się tak tylko czasami chociaż mam wrażenie, że ostatnio coraz częściej.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Macie pomysł co to może być ?
- mariusz131
- Mały gagatek
- Auto: Opel Zafira B OPC Line 1,8 140KM
Nie wiem jakiego rodzaju masz wspomaganie, jeżeli jest hydrauliczne to może piszczeć pasek na pompie wspomagania.
Było mk3 1,8 adz. Było mk5 1,9 TDI
Re: Świszczenie podczas skręcania przy wolnej jeździe
Tak, hydrauliczne. Niedługo sprawdzę pasek ale wydaje mi się, że wydawałby inne dźwięki. Tak jak mówisz byłyby to piski a tutaj raczej występuje grubszy dźwięk - tak jak napisałem wcześniej jakbyś dmuchał w szklaną butelkę. Zastanawiam się czy to może być jakiś defekt płynu do wspomagania ? Z tego co widzę to poziom jest ok ale może się zużywa ?
Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ?
Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Płyn do wspomagania sprawdzony, jest ok. Dzisiaj jeszcze zauważyłem, że jak auto stoi i kręcę kierownicą to słychać lekkie trzaski i to raczej nie jest odgłos opon aczkolwiek tutaj może mi się tylko wydawać...
EDIT:
Wczoraj nagrałem jeszcze filmik, na którym słychać ten odgłos. Link poniżej:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Jutro jadę do mechanika, potencjalne przyczyny, które wyszukałem to:
-Powykrzywiane/grzejące się tarcze hamulcowe
-Przegub
-łącznik wahacza ze stabilizatorem
Ktoś jest w stanie napisać co jest bardziej a co mniej prawdopodobne ? Ewentualnie jakieś dodatkowe pomysły ?
EDIT:
Wczoraj nagrałem jeszcze filmik, na którym słychać ten odgłos. Link poniżej:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Jutro jadę do mechanika, potencjalne przyczyny, które wyszukałem to:
-Powykrzywiane/grzejące się tarcze hamulcowe
-Przegub
-łącznik wahacza ze stabilizatorem
Ktoś jest w stanie napisać co jest bardziej a co mniej prawdopodobne ? Ewentualnie jakieś dodatkowe pomysły ?
- sidewind76
- Użytkownik
a kiedy wymieniałeś ten płyn od wspomagania ?
Od nieba dzieli nas tylko 9 milimetrów...
Re: Świszczenie podczas skręcania przy wolnej jeździe
Informacyjnie - problem rozwiązany. Tłoczek hamulcowy w lewym kole nie odbijał do końca co powodowało tarcie klocków o tarcze podczas skrętu. Mechanik wymienił gumy na zaciskach, coś tam poczyścił i problem już nie występuje