Wskazowka obrotomierza na wylaczonym silniku 1200obr
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Nie wiem czy to problem elektryczny czy mechaniczny... wszystko bylo ok, az do dzisiaj... wylaczam silnik a wskazowka obr zostala na 1200obr. Odpalam silnik, silnik pracuje na biegu jalowym a na obr ponad 2000obr. Istotne jest jeszcze to ze dzisiaj jezdzac po miescie, kilka razy gasilem silnik. Po 15-20min od zgaszenia silnika, wlaczam zaplon a wskazowka troche sie obnizyla, po kilku takich zabiegach teraz na wylaczonym silniku jest 800obr. Co jest grane?
Nie wiem czy to problem elektryczny czy mechaniczny... wszystko bylo ok, az do dzisiaj... wylaczam silnik a wskazowka obr zostala na 1200obr. Odpalam silnik, silnik pracuje na biegu jalowym a na obr ponad 2000obr. Istotne jest jeszcze to ze dzisiaj jezdzac po miescie, kilka razy gasilem silnik. Po 15-20min od zgaszenia silnika, wlaczam zaplon a wskazowka troche sie obnizyla, po kilku takich zabiegach teraz na wylaczonym silniku jest 800obr. Co jest grane?
ALH + 205 + chip
vag podłącz w adres 17 i test elementów zrób i będzie wiadomo czy wskazówka działa poprawnie .
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Mogła się wskazówka fizycznie przesunąć na trzpieniu. Rozbierałeś kiedyś licznik i zdejmowałeś wskazówki?
Re: Wskazowka obrotomierza na wylaczonym silniku 1200obr
Zdejmowalem wskazowki jak poprawialem luty na diodach od zegarka ale to bylo 3 lata temu. Jutro zrobie jeszcze test zegarow tylko nie wiem czy to cos da bo wskazowka niby dziala prawidlowo jak dodaje gazu, tylko ze punkt 0 jest teraz na 800obr ale jutro zobacze jak na tescie wskazowka sie zachowuje i dam znac. Pewnie trzeba bedzie wyjac licznik i ja przestawic, tylko tak mysle ze jakby byla za luzno to wskazowka by sie wogole nie podniosla a nie wskazywala +800obr
ALH + 205 + chip
no jak test elementów wyjaśni sprawę , porównasz zatrzymanie wskazówki obrotka z wskazówka szybkościomierza .
Swap instalacji z grupy VAG .
Dziwna sprawa z tym obrotomierzem... narzeczona troche pokrecila sie dzis po miescie golfem i powiedziala ze za kazdym razem jak przekrecala zaplon to wskazowka troche opadala (podobnie jak i mi z 1200 zeszla do 800). Poszedlem do garazu zrobic test i obrotomierz na wylaczonym silniku wskazywal 400obr. Zrobilem test i oto efekt
" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozniej kilka razy w odstepach 10sek wlaczalem i wylaczalem zaplon i wskazowka zeszla do 0. Ponownie zrobilem test
Jakies pomysly co jest grane?
Pozniej kilka razy w odstepach 10sek wlaczalem i wylaczalem zaplon i wskazowka zeszla do 0. Ponownie zrobilem test
Jakies pomysly co jest grane?
ALH + 205 + chip
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Rozbierz licznik i troszkę podnieś wskazówkę, po mojemu to docisnąłeś ją za mocno zapiera o tarcze i blokuje sie
No na pewno jest przesunięta na trzpieniu. Przyczyną może być to co kolega wyżej opisuje
Wysłane z mojego Lenovo A820 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Lenovo A820 przy użyciu Tapatalka
Ok jutro rozbiore i ja podniose... tylko dziwne ze tyle czasu bylo ok. No i ze po jakims czasie sama wrocila do pozycji 0.
ALH + 205 + chip
Miałem tak w mk4. Wskazówka sama wyskoczyła i w moim przypadku lekko opadła. Rozebrałem licznik, ustawiłem na 0 i docisnąłem było lekkie pyknięcie jakby wskoczyła w zatrzask i do tej pory trzyma się na punkcie 0 i pracuje prawidłowo już kilka lat
Wskazowka niby scislo siedziala, ale wyjalem ja i ponownie zamontowalem, ustawilem i jak.na razie jest ok.
ALH + 205 + chip