[VW LT] co to za kontrolka na desce??

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wojtek_2
Nowicjusz
Nowicjusz

[VW LT] co to za kontrolka na desce??

Post autor: wojtek_2 » czw wrz 28, 2006 18:55

Kolega ma VW LT rocznik bodajze 99 lub 2000 i na desce zapala mu sie czasami (szczególnie jak zimny silnik) kontrolka koloru pomarańczowego i w niej kółko nie całkiem zaknięte ze strzałką. W tym momencie podobno silnik troszke gorzej chodzi i stuka. Co to za kontrolka?? Bede wdzieczny za pomoc...
Ostatnio zmieniony pt paź 06, 2006 18:20 przez wojtek_2, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: co to za kontrolka na desce??

Post autor: RobertP » czw wrz 28, 2006 19:04

wojtek_2 pisze:Kolega ma VW LT rocznik bodajze 99 lub 2000 i na desce zapala mu sie czasami (szczególnie jak zimny silnik) kontrolka koloru pomarańczowego i w niej kółko nie całkiem zaknięte ze strzałką. W tym momencie podobno silnik troszke gorzej chodzi i stuka. Co to za kontrolka?? Bede wdzieczny za pomoc...
najprawdopodobniej piszesz o kontrolce check engine
to macie problem z silnikiem i systemem jego spalania, musicie koniecznie
podłączyć pod interfejs z kompem i odczytać kody błędów
usunąć problem i usunąć błędy z programu inaczej sytuacja jak usuniesz
błędy a nie usterkę może się powtórzyć

wojtek_2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtek_2 » sob wrz 30, 2006 01:37

Dzis wiem troszke wiecej. LT z roku 2003, silnik 2,8TDI. Po podłączeniu do komputera, kodów błedu brak. W momencie zapalenia sie tej pomaranczowej kontrolki silnik zmienia sporób pracy na bardzie "twardy" i hałaśliwy a czasami nawet zgasnie. Czy ktos ma moze zdjecie deski w tym aucie, zeby na 100% upewnic sie ze ta pomaranczowa kontrolka to check engine a moze zupełnie co innego. Miałem dzis na warsztacie bmw 740 z 98r i tam tez taka kontrolka była!(ten sam wzór łacznie z kolorem) ale tam jest równiez inna do sygnalizacji nieprawidłowosci pracy układu wtrysku.

Wojtek

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » sob wrz 30, 2006 16:43

wojtek_2 pisze:Dzis wiem troszke wiecej. LT z roku 2003, silnik 2,8TDI. Po podłączeniu do komputera, kodów błedu brak. W momencie zapalenia sie tej pomaranczowej kontrolki silnik zmienia sporób pracy na bardzie "twardy" i hałaśliwy a czasami nawet zgasnie. Czy ktos ma moze zdjecie deski w tym aucie, zeby na 100% upewnic sie ze ta pomaranczowa kontrolka to check engine a moze zupełnie co innego. Miałem dzis na warsztacie bmw 740 z 98r i tam tez taka kontrolka była!(ten sam wzór łacznie z kolorem) ale tam jest równiez inna do sygnalizacji nieprawidłowosci pracy układu wtrysku.
kurcze w benzynikach widziałem czerwoną kontrolkę od wtrysku paliwa np. w Fiat Seicento 1.1
ale być może jest to też i w dieslach w Twoim LT który pewnie jest zasilanym paliwem
poprzez Common Rail i jest pomarańczowa jak piszesz ... pewności nie ma co do tego
zawsze pomarańczowa była Check engine a jak jest obecnie to nie wiem dokladnie

Awatar użytkownika
hanti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: hanti » sob wrz 30, 2006 19:21

odrazu mówię że nie jestem pewien, kiedyś coś mi się obiło o uszy o podobnej kontrolce w IVECO gdzie sygnalizowała ona o problemie w układzie zasilania ( złej jakości paliwo, woda w układzie itp.)ale niestety nie wiem czy to aby napewno to to samo

Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!

Awatar użytkownika
bomberxl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bomberxl » sob wrz 30, 2006 21:33

sorki,że się wtrącę,ale ja z kolei czytałem,że niektóre autka pokazują w ten sposób,że cóś tam z panewkami.podkreślam,że to nie na pewno

no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Re: co to za kontrolka na desce??

Post autor: evolution » sob wrz 30, 2006 21:50

wojtek_2 pisze:Kolega ma VW LT rocznik bodajze 99 lub 2000 i na desce zapala mu sie czasami (szczególnie jak zimny silnik) kontrolka koloru pomarańczowego i w niej kółko nie całkiem zaknięte ze strzałką. W tym momencie podobno silnik troszke gorzej chodzi i stuka. Co to za kontrolka?? Bede wdzieczny za pomoc...
ja mysle ze tcs
track control system sie zaswieca... niech kolega delikatniej jezdzi na zimnym

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

wojtek_2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtek_2 » sob wrz 30, 2006 22:45

Ja tez myslałem ze TCS ale on chyba tego nie ma. Symbol jest dosc logiczny w powiazaniu z TCS, ale najlepiej jak by ktos miał ksiazke od VW LT i by poprostu sprawdził co oznacza ta kontrolka. Narazie bede szukał na własna reke. Bynajmniej nie jest ona od sygnalizowania stanu panewek :P

Wojtek

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » ndz paź 01, 2006 11:47

tcs nawet b4 ukryte mialy:D

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”