świece żarowe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
świece żarowe
Mam pytanie odnośnie świec żarowych. Teraz się zaczynają przymrozki więc grzeje świece do końca (aż kontrolka zgaśnie) ale zajmuje to trochę ponad 20-30 sekund. Czy to normalne czy mam coś do wymiany. samochodzik to golfik 2 1.6 td
- elemenateur
- Sprzedawca
- Kontakt:
świece żarowe
To jest norma że tyle trzeba czekać, z tego co pamiętam to jest kilka wersji przekaźnika z różnymi czasami grzania, ale nie wiem już od czego to zależy. Dopiero nowoczesne auta mają czas grzania po 5-10 sekund.
NAJNIŻSZE CENY NA OLEJE MOTUL NA FORUM
FERODO, LIQUI MOLY, MILLERS, LEMFORDER
Zadowolenie klientów bezcenne ->viewtopic.php?f=32&t=154643
DO DYSPOZYCJI DOTYCHCZASOWYCH I NOWYCH KLIENTÓW JESTEŚMY POD NICKIEM ELEMENATEUR
TELEFON: 730338154, 663962604, 794675296, 796553835
GG: 51221933, 347504, 17787178
EMAIL: SKLEP@PRO-CHOICE.PL
FERODO, LIQUI MOLY, MILLERS, LEMFORDER
Zadowolenie klientów bezcenne ->viewtopic.php?f=32&t=154643
DO DYSPOZYCJI DOTYCHCZASOWYCH I NOWYCH KLIENTÓW JESTEŚMY POD NICKIEM ELEMENATEUR
TELEFON: 730338154, 663962604, 794675296, 796553835
GG: 51221933, 347504, 17787178
EMAIL: SKLEP@PRO-CHOICE.PL
świece żarowe
jak będziesz odpalał to prawdziwy czas grzania jest do cyknięcia przekaźnika. wtedy możesz śmiało odpalać. Ja mam tak że przekaźnik już przestał a kontrolka jeszcze chwilę się świeci.
Tuning D/TD/MTDI? Pisz PW.
świece żarowe
Nie ma związku z czasem grzania świec.deskjet pisze:Normalna sprawa w silnikach na wtrysku posrednim
świece żarowe
No chyba nie do końca. Z tego co zauważyłem to silniki z komorą wstępną/wirową mają dłuższy czas grzania świec i nawet grzanie odbywa się latem przy temperaturach grubo powyżej zera.Nie ma związku z czasem grzania świec.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
świece żarowe
No to ja Ci powiem, że miałem diesla z komorą wstępną i grzanie świec, nawet w największe mrozy, trwało kilka sekund,
(o ile w ogóle się załączyło) a nie blisko pół minuty, jak pisze autor postu. Kilkanaście sekund to trwało grzanie, jak się odłączyło wtyczkę od czujnika temp.
(o ile w ogóle się załączyło) a nie blisko pół minuty, jak pisze autor postu. Kilkanaście sekund to trwało grzanie, jak się odłączyło wtyczkę od czujnika temp.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
świece żarowe
deskjet pisze:Normalna sprawa w silnikach na wtrysku posrednim
Na pewno?banczo pisze:ponad 20-30 sekund
banczo, za długość grzania świec żarowym w Twoim klekocie,odpowiada czujnik cieczy i przekaźnik świec.
Jeśli masz 2 czujniki temp. to możesz zamienić kostki miejscami i sprawdzić czy na drugim będzie tak samo długo trwało grzanie. I analogicznie,czy wskaźnik temperatury w liczniku będzie pokazywał tak jak wcześniej
świece żarowe
Dzięki wszystkim mi nie przeszkadza czas grania tylko to mój pierwszy samochód . I nie wiedziałem czy to norma.
świece żarowe
No to ja Ci powiem, że miałem 2 diesle z komorą wstępną (2.0D OM601 i 1.9 TD AAZ) i grzanie świec, nawet w największe mrozy trwało pół minuty, a nawet dłużej, ponieważ po zgaśnięciu kontrolki przekaźnik nie rozłączał jeszcze obwodu grzania świec.No to ja Ci powiem, że miałem diesla z komorą wstępną i grzanie świec, nawet w największe mrozy, trwało kilka sekund,
(o ile w ogóle się załączyło) a nie blisko pół minuty, jak pisze autor postu.
A w przypadku, gdy się nie załączyło Twój diesel z komorą wstępną odpalił od strzała. Mój latem miałby problem na zimnym silniku.(o ile w ogóle się załączyło)
-
- Użytkownik
Re: świece żarowe
tak -20 i swiec nie zalaczalluke320 pisze:miałem diesla z komorą wstępną i grzanie świec, nawet w największe mrozy, trwało kilka sekund, (o ile w ogóle się załączyło)
luke320 gadasz bzdury. Diesel na wtrysku posrednim zdecydowanie dluzej grzeje swiece przy niskich temp i tak jak kolega wyzej napisal nawet latem swiece sa grzane, gdzie na wtrysku bezposrednim powyzej 8 stopni grzanie swiec jest pomijane
ALH -> 205 -> soft
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
świece żarowe
Nie mówmy o całym procesie grzania świec,bo istotą rzeczy,jest grzanie do momentu zgaśnięcia kontrolki. Wtedy należy odpalać silnik.markim321 pisze:ponieważ po zgaśnięciu kontrolki przekaźnik nie rozłączał jeszcze obwodu grzania świec.
Pozostały czas,po odpaleniu silnika,to dogrzewanie komory wstępnej w celu łatwiejszego zapłonu wtryśniętego paliwa.
Czekanie aż przekaźnik pstryknie i odpalanie po całkowitym wyłączeniu grzania,nie ma najmniejszego sensu,bo dłuższe grzanie komory w niczym nie pomoże,a po odpaleniu silnik może się telepać jak żyd na szabasie,bo będzie miał problem z zapłonem paliwa.
Podsumowując,20-30 sekund do zgaśnięcia kontrolki,to zdecydowanie za długo i coś jest ze złem. Czujnik lub przekaźnik.
Re: świece żarowe
1.9D odpalany rano w temp 1,5stopnia, kontrolka swiec zgasla po 15sek
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
świece żarowe
W przypadku obecnych temperatur zgadza się. Ale przy ekstremalnie niskich to odpowiedni czas.Podsumowując,20-30 sekund do zgaśnięcia kontrolki,to zdecydowanie za długo i coś jest ze złem. Czujnik lub przekaźnik.