mk3 DSP - wyjście na kabel

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

strzelu
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: strzelu » wt wrz 08, 2015 20:25

witam,

prośba o pomoc do osób znających się na rzeczy. Mam w Jubi ori Nokia DSP + gamma IV. Zależy mi na ory radiu, niemniej mam problem ze zmeiniarką, a szczerze to chce się jej pozbyć. Pytanie do was czy w naszych gammach istnieje opcja wykorzystania kostki od zmieniarki, na np. wyprowadzenie kabla z mini jackiem, albo wpięcie się w radiu z najprostszym mp3 playerem zamiast np. głowicy kasety ? Na forum paska są tematy o betach, ale przy Nokia DSP
to bladnie moja wiedza.

Od razu zaznaczę, że moja gamma ledwo odpala kasety, przycina się itp., więc zwykły adapter nie wiem czy coś da. Plus wolałbym dyskretnie wypuścić sobie gdzieś kabel, niż jeździć z dyndającym czymś.

PZdr.

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master

Post autor: OsteR9019 » wt wrz 08, 2015 22:30

Wpięcie się kabelkiem w tor audio nie jest trudne, gorzej ma się sprawa z oszukaniem radia żeby myślało że kaseta jest w środku i ów tor aktywowało. Napisz jakiego producenta masz radio albo jak Ci się chce daj zdjęcie płyty może mi się przypomni jak to się robiło.

Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

strzelu
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: strzelu » śr wrz 09, 2015 06:21

w betach właśnie kasetę uruchamia się przyciskiem, a w gammach IV robi to włącznik przy wkładaniu kasety. Ale zdjęcie zrobię, pewnie! Niemniej mam jeszcze jedno pytanie.
Ludzie w to audio normalnie wpinają zwykły mp3 player wydłubany z transmitera fm albo kupiony za 20 zł (z wejściem USB/SD). Czy np można takiego mp3 playera podłączyć poprzez kostkę zmieniarki do radia? Może głupie pytanie, ale nie mam zielonego pojęcia jak wtedy kable przerabiać.

Przy Gammie do DSP odtwarzanie cd normalnie odpala się przyciskiem, więc tutaj byłoby prościej...

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master

Post autor: OsteR9019 » śr wrz 09, 2015 23:18

Dla Ciebie wszystko sprowadza się do mechanicznego wciśnięcia kluczyka, jednak elektronika już tak bezpośrednio nie działa. Żeby radio odtwarzało ze zmieniarki procesor w odtwarzaczu musi rozpoznać procesor zmieniarki. A wciśnięcie przycisku play bez kasety w środku za skutkuje błędem i tyle sobie posłuchałeś. Tak to już jest zrobione że radio zlicza obroty kasety żeby aktywować odpowiedni kanał (takie zabezpieczenie gdy kaseta się wkręci i zablokuje, mechanizm się rozłączy).
Wpiąć się kablem żaden problem ale trzeba jakoś za symulować obecność kasety, najprościej wrzucić pustą bez taśmy i niech sobie lata, albo odłączyć głowicę żeby kasety nie odtwarzało. Z transmitera nic nie zrobisz (takiego jak w temacie z forum passata), obecnie produkowane "ewoluowały" i wymontowanie z nich odtwarzacza jest bardzo trudne bo wszystko jest upchnięte na jednej płytce. Tam jeszcze "in" równało się "out" w obecnych tego nie ma i jest tylko in. Chyba że jakiś droższy ale czy zaryzykujesz?

Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

strzelu
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: strzelu » czw wrz 10, 2015 06:35

http://www.dx.com/p/1-0-led-mp3-player- ... fEIYWPwyZQ" onclick="window.open(this.href);return false; nada się ?

OsteR9019 prośba powiedz mi, jeśli mam takimp3 playera jak wyżej, lutuję do niego "jakimś" sposobem kabel,a z drugiej strony zakończony ori kostką do Gammy (slota A, czyli kostka gdzie wpinam zmieniarkę). Na radiu mam przycisk CD, więc czy da radę tak ro rozkminić, żeby radio "widziało" sygnał playera ? Sorry, że tak motam, ale che wypróbować różne koncepcje, a mało wiem o tym:P

Na forum paska ludzie właśnie czytałem pozbywają się w ogóle odtwarzania kaset (mi to pasuje) i w to miejsce wpinają sygnał z takiego playera jak wyżej. Tylko ta metoda działa dla odtwarzaczy gdzie są to zwykłe kaseciaki i tyle. W Gammie z DSP jest też obsługa zmieniarki, więc może to coś ułatwia.

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master

Post autor: OsteR9019 » sob wrz 12, 2015 10:27

Na aukcjach są dostępne gotowe adaptery które podłączasz do radia i masz wejście mini jack bez ingerencji w radio, "szukaj pod adapter aux gamma 4" (osobiście nie mam i nie wiem jak to działa). Na forum paska wlutowywali odtwarzacz w miejsce kasety aby odtwarzacz miał zapewnione zasilanie i aby obsługiwać przyciskami w radiu. Ten z linku który podałeś ewentualnie bym spróbował wszczepić w radio zamiast kasety.

strzelu
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: strzelu » pt paź 23, 2015 11:45

OsteR9019,

za Twoją radą kupiłem taki adapter na alledrogo, ok 90 zł. Na elektrodzie były liczne tematy o emulowaniu zmieniarki przy Gamma IV DSP Philipsa. Trzeba się samemu trochę pobawić, a jak ktoś nie ma doświadczenia to... Tutaj link dla szukających. Pzdr.

http://kovo-blog.blogspot.sk/2014/02/cd ... lator.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master

Post autor: OsteR9019 » ndz paź 25, 2015 18:36

strzelu pisze:za Twoją radą kupiłem taki adapter na alledrogo
Ja nie radziłem tylko wskazałem możliwość, mam nadzieję że nie straciłeś. Jeśli działa i możesz to pokaż efekt końcowy.

strzelu
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: strzelu » pt mar 04, 2016 19:02

mały update,

śmigam z magiczną kostką już trochę czasu i mogę opisać co i jak. Na początku po podłączeniu telefonu lub playera, przy odtwarzaniu muzyki musiałem radio wykręcać na maxa, i sama muzyka była dziwna. Mocne niskie tony i słabe, wręcz ciche tony średnie i wysokie. Dodatkowo słychać było dziwne cykanie/pykanie w tle.

Sciągnąłem program do edycji mp3 i ręcznie podgłośniłem muzykę o +150%. Wszystko zapisałem z bitrate 320, wrzuciłem na mp3 i.... rewelka.
Jeśli chodzi o gatunek to obecnie lecą albumy Sabatonu i jakość jest fajna. Z inwestycji jestem zadowolony.

Kabel wypuściłem obok środkowego tunelu, niemniej planuję gdzieś obok przełącznika ogrzewania tylnej szyby wrzucić przelotkę do mini Jacka i zrobić
sobie ładne wejście na kabelek. Wtedy będe mógł elegancko krótkim przewodzikiem się wpinać. Będzie praktycznie i zostaje ori radio. Polecam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”