Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Dlatego ludzie stosują płukanki, wychodzi taniej
Równie dobrze, możesz przeciągnąć bardzo mocno samochód na starym oleju (ale ja bym tak nie robił) i wtedy zmienić na świeży. Mój kolega postanowił w zeszłym tygodniu zrobić to inaczej: zalał nowy olej, wymienił filtr i zamiast po 10.000km postanowił wymienić go wcześniej (po 5.000km), a tuż przed wymianą dać silnikowi w kość.
Ja niedawno przeszedłem z półsyntentyku na syntetyk. Z Mobila Super 2000 X1 10W40 na Mobil 1 Peak Life 5W50. Zrobiłem płukankę silnika, zalałem olej 5W50, zmieniłem filtr na Boscha i pojechałem na A2. Zrobiłem tak prawie 200km, wróciłem, znów zalałem płukanką, znów zmieniłem olej (też 5W50) i założyłem filtr Purfluxa.
Nie powiem, trzepnęło to po kieszeni, ale śpię spokojnie. Stwierdziłem, że silnik po raz pierwszy dostaje olej w pełni syntetyczny i przydałoby się usunąć możliwie jak najwięcej niechcianych złogów. Oczywiście, dwukrotna zmiana oleju w przypadku zwykłych wymian jest rozrzutnością, ale w przypadku tak poważnej zmiany postanowiłem zaryzykować. I nie żałuję. Silnik pracuje wyraźnie ciszej.
Przyznam, że rozważam przejście na 0W40, jeśli taka decyzja zapadnie, to z pewnością znów zrobię taki myk. Ale to dopiero w przyszłym roku.
Olej się zmienia najczęściej raz w roku, dlatego uważam, że można sobie pozwolić na większy koszt i wyczyścić silnik ze zbędnych osadów. Jeśli jednak ktoś zmienia olej znacznie częściej, to taki dodatkowy wydatek może być ciężki do udźwignięcia.
Równie dobrze, możesz przeciągnąć bardzo mocno samochód na starym oleju (ale ja bym tak nie robił) i wtedy zmienić na świeży. Mój kolega postanowił w zeszłym tygodniu zrobić to inaczej: zalał nowy olej, wymienił filtr i zamiast po 10.000km postanowił wymienić go wcześniej (po 5.000km), a tuż przed wymianą dać silnikowi w kość.
Ja niedawno przeszedłem z półsyntentyku na syntetyk. Z Mobila Super 2000 X1 10W40 na Mobil 1 Peak Life 5W50. Zrobiłem płukankę silnika, zalałem olej 5W50, zmieniłem filtr na Boscha i pojechałem na A2. Zrobiłem tak prawie 200km, wróciłem, znów zalałem płukanką, znów zmieniłem olej (też 5W50) i założyłem filtr Purfluxa.
Nie powiem, trzepnęło to po kieszeni, ale śpię spokojnie. Stwierdziłem, że silnik po raz pierwszy dostaje olej w pełni syntetyczny i przydałoby się usunąć możliwie jak najwięcej niechcianych złogów. Oczywiście, dwukrotna zmiana oleju w przypadku zwykłych wymian jest rozrzutnością, ale w przypadku tak poważnej zmiany postanowiłem zaryzykować. I nie żałuję. Silnik pracuje wyraźnie ciszej.
Przyznam, że rozważam przejście na 0W40, jeśli taka decyzja zapadnie, to z pewnością znów zrobię taki myk. Ale to dopiero w przyszłym roku.
Olej się zmienia najczęściej raz w roku, dlatego uważam, że można sobie pozwolić na większy koszt i wyczyścić silnik ze zbędnych osadów. Jeśli jednak ktoś zmienia olej znacznie częściej, to taki dodatkowy wydatek może być ciężki do udźwignięcia.
Wielki, zły Buc
Jaki olej?
A co to mu pomoże? Będzie dłużej pracował i mniej się zużywał czy co?Przyznam, że rozważam przejście na 0W40, jeśli taka decyzja zapadnie, to z pewnością znów zrobię taki myk. Ale to dopiero w przyszłym roku.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Jaki olej?
viewtopic.php?p=6858513#p6858513" onclick="window.open(this.href);return false;markim321 pisze:A co to mu pomoże? Będzie dłużej pracował i mniej się zużywał czy co?Przyznam, że rozważam przejście na 0W40, jeśli taka decyzja zapadnie, to z pewnością znów zrobię taki myk. Ale to dopiero w przyszłym roku.
Wielki, zły Buc
Jaki olej?
No wlasnie tez zastanawialem sie nad 5w50, ale nie wiem. Jeszcze najwiecej po miesce i chyba 5w40 bedzie lepszy.
Jaki olej?
Parametr letni 50 mówi o zachowaniu parametrów oleju w wysokich temperaturach. Moim zdaniem, jeżdżąc latem po mieście samochód jest bardziej narażony na działanie wysokich temperatur niż w trasie (stanie na skrzyżowaniach, powolne poruszanie się w korku). W trasie rozpędzony samochód owiewany jest chłodniejszym powietrzem, przez co silnik pracuje w niższej temperaturze.
Moim zdaniem, do miasta jest lepszy 50 niż 40.
Moim zdaniem, do miasta jest lepszy 50 niż 40.
Wielki, zły Buc
Jaki olej?
Nie no, nie popadajmy w skrajnosci. Nie mam wyscigowego auta i z jednego litra zrobione 200km. w40 czy w50 to jednak zadna roznica dla tego silnika, wiec nie mozna tak przesadzac.
Jaki olej?
Masz rację. Wychodzę z założenia, że różnice w cenie są na tyle nieduże, że można zalać olej z szerszą tolerancją temperatur.
Wielki, zły Buc
Czesc.
Potrzebuje porady, ktory olej bedzie najlepszym wyborem do ALH+ (140KM). Mialem zalac Shella 5W40 ale w sklepie nie mieli (dopiero w pon bedzie), wiec nie kupilem wcale bo nie wiem ktory z zaproponowanych przez nich jest ok? Pewnie wszystkie podobne bo i cenowo podobnie ale moze sa miedzy nimi jakies roznice?
1. Elf Evolution 900 NF 5W40 / 85zl 5L
2. Gulf Formula G 5W40 / 85zl 5L
3. Total 9000 PSA 5W40 / 86zl 5L
4. Mobil Super 3000 X1 5W40 / 100zl 5L
5. Txaco Havoline Synthetic 5W40 / 100zl 5L
6. Shell Helix Ultra 5W40 / 85zl 5L
Potrzebuje porady, ktory olej bedzie najlepszym wyborem do ALH+ (140KM). Mialem zalac Shella 5W40 ale w sklepie nie mieli (dopiero w pon bedzie), wiec nie kupilem wcale bo nie wiem ktory z zaproponowanych przez nich jest ok? Pewnie wszystkie podobne bo i cenowo podobnie ale moze sa miedzy nimi jakies roznice?
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jaki olej?
Każdy będzie dobry, pod warunkiem, że wymieniany co 10-15 tys. km. Z tych co podałeś ja bym poszedł w nr 4, 5 lub 2.mk4tdi pisze:Czesc.
Jaki olej?
Na tego bym jedynie uważał bo to bardzo drogie oleje, naturalnie występujące w 4L opakowaniach za sporo wyższe pieniądze.mk4tdi pisze:6. Shell Helix Ultra 5W40 / 85zl 5L
5L za 85zł brzmi mi trochę podejrzanie co do oryginalności pochodzenia.
Ja bym proponował wybór z pomiędzy: 3 lub 2 lub 1
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Przy Shellu pomylka, kosztuje 95zl 4+1L, ale skoro mowisz ze ten olej ogolnie kosztuje sporo drozej to chyba go odpuszcze. Chyba skusze sie na tego Gulfa, on tez jest w bankach 4+1
Jaki olej?
Helix Ultra w cennikach polskich dystrybutorów jest drożej wyceniany niż linia Edge z Castrola choć Castrol od 1.10 podniósł ceny hurtowe o 4%. Hurtowa cena tego oleju to i tak ok 100zł za 4L opakowanie. Pomijam sytuację kiedy olej był przywieziony z UE z odliczeniem VAT`u a u nas "zapomnieli" go doliczyć . Nie wiem gdzie kupujesz ale najczęściej koszty są ukrywane w przesyłkach że olej niby faktycznie za 80zł 4L sprzedają ale wysyłka to 30zł (kiedy kosztuje 11cie) czyli wychodzi normalny cennikowy hurt.
Natomiast okazje w stylu 80zł za 5L Helixa Ultra bo i takie widywałem gdzieś na aukcjach to niemal zawsze szwindel - pół biedy jak tylko podatkowy (choć i za ten beknąć możesz w myśl ustawy o współodpowiedzialności za VAT.
Natomiast okazje w stylu 80zł za 5L Helixa Ultra bo i takie widywałem gdzieś na aukcjach to niemal zawsze szwindel - pół biedy jak tylko podatkowy (choć i za ten beknąć możesz w myśl ustawy o współodpowiedzialności za VAT.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Te ceny to nie z allegro tylko ze sklepu. Ciekawe 4L Shella w hurcie ok 100zl a tu 5L 95zl.