Golf 1.8i - problemy z silnikiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Golf 1.8i - problemy z silnikiem
Witam
Mam golfa 90r z silnikiem 1,8i i mam nast. problem. Pali dużo, dymi na czarno i nierówno pracuje. Byłem u mechanika i wymienił mi sonde Lambda, świece i przewody WN, nic nie pomogło. Mierzyłem kompresje i wyszło po 10,5 na każdym cylindrze. Zauwazyłem też ze olej jest bardzo czarny mimo iz zrobiłem na nim dopiero 1000 km. Wymieniałem w nim jeszcze uszczelke pod głowicą.
Prosze o rady co moze byc powodem takiej pracy silnika.
Mam golfa 90r z silnikiem 1,8i i mam nast. problem. Pali dużo, dymi na czarno i nierówno pracuje. Byłem u mechanika i wymienił mi sonde Lambda, świece i przewody WN, nic nie pomogło. Mierzyłem kompresje i wyszło po 10,5 na każdym cylindrze. Zauwazyłem też ze olej jest bardzo czarny mimo iz zrobiłem na nim dopiero 1000 km. Wymieniałem w nim jeszcze uszczelke pod głowicą.
Prosze o rady co moze byc powodem takiej pracy silnika.
Pozdrawiam
Krissoo
Krissoo
- marek2907
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
tak jakby dostawał za dużo paliwakrissoo pisze:dymi na czarno
mechanik podłaczał furaka pod Vaga czy "naprawiał" na tzw. widzi misię?
powinien podłaczyć pod Vaga wtedy wyszło by co jest nietak
podłacz gofra pod Vaga to podstawa
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
- t-tas
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
co do tego vaga to niejestem pewien-byłem jakieś pół roku temu z mk2 1,8 PF a ostatnio z mk2 1.3 na wielopunkcie w warsztacie POLAK we wrocławiu i za każdym razem mówił,że w mk2 nie mam autodiagnozy czy czegoś tam i,że trzeba w nich wszystko sprawdzać na piechotę. może się mylę, może gość klijentów w trąbe robi ale z tego co wiem to gość jest świetny
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
- piotrek1313
- Użytkownik

i miał rację. mk2 nie ma złącza do vag'a. Można-jeśli są złącza sprawdzić kody błyskowe.t-tas pisze:co do tego vaga to niejestem pewien-byłem jakieś pół roku temu z mk2 1,8 PF a ostatnio z mk2 1.3 na wielopunkcie w warsztacie POLAK we wrocławiu i za każdym razem mówił,że w mk2 nie mam autodiagnozy czy czegoś tam i,
Auto - z opisu, masz na wtrysku. Sprawdź czujnik temperatury wody - niebieski.On odpowiada za skład mieszaniki - odpowiednik ssania.Jeśli jest uwalony to auto może pracować cały czas na wzbogaconej miesznce. Najprostszy sposób to pomiar omomierzem. Na zimno wartość będzie dość duża, ok 2-3kohm. Na gorący silniku powinna zawierać się w przedziale 250-320 ohm
[ Dodano: Pią Wrz 29, 2006 21:08 ]
oznaczenie silnika znajdziesz na bloku, między 3 a 4 cyl. Popatrz też na wklejkę w bagażniku. Będą to dwie litery, np. RP, RV...jojo204 pisze:w moim przypadku nie wiem jaki jest u mnie silniczek wiem tylko ze 1.8 90 kucy nie wiem gdzie moge znalesc oznaczenie silniczka
W takiej kolejności diagnozować :krissoo pisze:Pali dużo, dymi na czarno i nierówno pracuje.
1. Zapłon.
2. Kody błędów
3. czujnik temperatury
4. Sonda Lambda lub jej podłaczenie
5. Jeśli masz silnik na mono-wtrysku to ustawienie TPSu i jego działanie
6. Sterownik ECU.
Przyczyna bedzie jedna z tych wymienionych
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
Tak silnik jest na monowtrysku, kody błedów odczytywałem sam według opisu ze strony i wyszło ze sonda jest uwalona, ale wczesniej odłaczlismy ja przy pracujacym silniku bo mierzylismy na niej napiecie.
Prosze o podanie maksymalnie wielu przyczyn, bede wszystko powolutku sprawdzał po weekendzie. Dzieki za wszelkie uwagi.
[ Dodano: 30 Wrz 2006 08:08 ]
Aaa, pytanko - co to ten TPS i jak sprawdzić jego ustawienie, i czy to możliwe aby pasek rozrządu mógł przeskoczyć, wydaje mi się to mało prawdopodobne bo pasek był niedawno wymieniany a po wymianie silnik dobrze pracował.
Prosze o podanie maksymalnie wielu przyczyn, bede wszystko powolutku sprawdzał po weekendzie. Dzieki za wszelkie uwagi.
[ Dodano: 30 Wrz 2006 08:08 ]
Aaa, pytanko - co to ten TPS i jak sprawdzić jego ustawienie, i czy to możliwe aby pasek rozrządu mógł przeskoczyć, wydaje mi się to mało prawdopodobne bo pasek był niedawno wymieniany a po wymianie silnik dobrze pracował.
Pozdrawiam
Krissoo
Krissoo
Pasek raczej mało prawdopodobne żeby przeskoczył jesli dobrze go naciagnałeś.krissoo pisze:Aaa, pytanko - co to ten TPS i jak sprawdzić jego ustawienie, i czy to możliwe aby pasek rozrządu mógł przeskoczyć, wydaje mi się to mało prawdopodobne bo pasek był niedawno wymieniany a po wymianie silnik dobrze pracował.
A TPS jest tutaj jak na zdjęciu:

Żeby sprawdzic ustawienie TPSu najpierw muszi całkowicie zamknąc przepustnicę, żaby to zrobic trzeba cofnąc całkowicie silniczek krokowy , zdjąc z niego wtyczke i do dwóch górnych pinów podłaczyc napięcie 4-6V z jakiejś baterii albo prostownika i zaleznie jak podłaczysz bieguny to silniczek albo sie wysunie albo schowa, trzeba go całkowicie schować. Wtyczke od krokowca narazie nie podłanczaj żeby znowu krokowiec nie otworzył przepustnicy. Teraz miernik w reke i podłanczasz do to pinów 1-2 (pierwsze dwa piny od kaniny pasażerskiej) wtyczka do TPSu musi byc cały czas podpieta , przekręcasz kluczyki żeby kontrolki sie zapaliły , napiecie na pinach 1-2 przy zamknietej przepustnicy musi wynosić 0,20-0,25V jesli jest innne to odkrecic 4 śrubki torx i wyregulować. Po regulacji sprawdzic czy ściezki nie maja przerw , czyli stpniowo otwierac przepustnice i obserwowąć wskazania voltomierza, napiecie musi płynnie rosnąc cały czas , aż do otwarcia około 1/4 przepustnicy potem napiecie juz nie rosnie i utrzymuje sie na stałym poziomie 4,8-4,9V , teraz trzeba sparwdzic 2 sciezke, podłanczamy voltomierz do pinów 1-4 , przy całkowicie zamknietej przepustnicy musi byc napięcie 0,0-0,2V i nie zmieniac się az do 1/5 otwarcia przepustnicy , potem napiecie powinno płynnie wzrastac aż przy całkowiteym otwarciu przepustnicy powinno miec wartość 4,5-4,9V , warto jeszcze sprawdzic napięcie zasilające TPS , odłacz wtyczke TPSu i do pinu 1-5 wtyczki podłacz woltomierz , powinno byc napiecie około 5V
Uwaga pin środkowy nr 3 to pin pusty , nie ma go poprostu, sa tylko piny 1,2,4,5
Oznaczenie silnika to RP, co do czujnika temperatury to oba były podmieniane (czerwony i niebieski) i nie pomogło ciągle to samo - nie wchodzi na obroty, przebiera i dymi.
To co mi się jeszcze przypomniało to nie widac specjalnej róznicy w pracy silnika przed i po zdjęciu fajki ze świec na poszczególnych cylindrach (brak róznicy między pracą na 3 a 4 cylindrach).
Pozdrawiam
krissoo
To co mi się jeszcze przypomniało to nie widac specjalnej róznicy w pracy silnika przed i po zdjęciu fajki ze świec na poszczególnych cylindrach (brak róznicy między pracą na 3 a 4 cylindrach).
Pozdrawiam
krissoo
Pozdrawiam
Krissoo
Krissoo