[mkIV] Zaryw przy 2500-2600 obrotów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

luk99
Użytkownik
Użytkownik

[mkIV] Zaryw przy 2500-2600 obrotów

Post autor: luk99 » pt wrz 29, 2006 14:26

Witam.

Od jakiegos czasu patrze ze przyspieszajac....najbardziej zauwazalne 3 i 4 bieg w granicach 2500-2600 obrotow samochod ma jakas "czkawke" , tak jak by moze gubił iskre itp.
Przepustnice czyscilem i dalej to samo.....na wykresie w VAG przy okazji patrzalem czas wtrysku tez w tych obrotach nie zanika......
Czego moze byc to przyczyna ?

Zawor n-75 ? ma cos takiego ? ew. gdzie to jest?
Nastawnik w pompie wtryskowej ? mam cos takiego ? ew. gdzie to jest?

GOLF IV 1.4 16V AKQ

Od jakis 2 miesiecy mam tez instalacje LPG STAG200+ VALTEK CZERWONE ale wtedy jeszcze bylo ok.

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » pt wrz 29, 2006 18:44

Wg mnie to cos z ukl. zaplonowym a najprawdopodobniej przewody WN albo swiece. U mnie mialem podobny problem, tyle ze w troche nizszym zakresie obrotow i okazalo sie ze mam uwalony wlasnie przewod zaplonowy :bigok:

A co do N-75 to to nie jest przypadkiem w dieslu?? :grin:

Pozdrawim i zycze powodzenia :pub:

luk99
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luk99 » pt wrz 29, 2006 18:55

No tak ale jak by byl problem z swiecami lub kablami to bylo by to raczej zroznicowane.

A u mnie zawsze w tym zakresie sie to zdarza.

Oczywiscie moge sie mylic :) swiece maja 10tys. NGK 3 elektrodowe....a kable BERU nie wiem ile maja ale jak nie VW to chyba byly zmieniane.
Przebieg 110tys

Aha i gaz chyba w cos w tych granicach przelacza sie z ben-gaz, ale to jest wlasciwie nie zauwazlne...a czkawke ma juz po przelaczeniu .(moze to spowodowalo ze np. komputer ma w tym zakresie problemy?)

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » pt wrz 29, 2006 19:46

luk99 pisze:No tak ale jak by byl problem z swiecami lub kablami to bylo by to raczej zroznicowane.

A u mnie zawsze w tym zakresie sie to zdarza.
No u mnie to bylo wlasnie w konkretnym zakresie obrotow!! Tylko i wylacznie. Jak wyszlo czego to byla wina to sam bylem zdziwiony :jezor:

luk99 pisze: Aha i gaz chyba w cos w tych granicach przelacza sie z ben-gaz, ale to jest wlasciwie nie zauwazlne...a czkawke ma juz po przelaczeniu .(moze to spowodowalo ze np. komputer ma w tym zakresie problemy?)
Czyli problem jest tylko na gazie??
luk99 pisze: Oczywiscie moge sie mylic :) swiece maja 10tys. NGK 3 elektrodowe....a kable BERU nie wiem ile maja ale jak nie VW to chyba byly zmieniane.
Przebieg 110tys
10 tys jak na swiece przy jezdzie na gazie to calkiem sporo.. A kable BERU to masz seryjnie montowane w VW :grin: Przeciez jak kupujesz nowe auto to np cewka zaplonowa nie jest marki VW tylko BOSCH :bigok:

Wg mne swiece juz mozesz spokojnie wymienic - koszt nieduzy i wyeliminujesz od razu jedna z mozliwych przyczyn twojego problemu. A kable sprawdz czy nie maja przebica - najlepiej w nocy czy nie swieca/ nie przebijaja.

Musisz pamietac, ze gaz jest bardzo wrazliwy na slaba iskre. Przy lekko sfatygowanym ukl zaplonowym na benzyce autko moze chodzic super, ale na gazie moze zaczac sie jakas czkaweczka, jakies dlawienie, moze nawet strzelac :hmm:

luk99
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luk99 » pt wrz 29, 2006 19:52

Na gazie i na benzynie, tyle ze na benz jak by to troszke mniej zauwazalne (albo to moje zludzenie)

Mialem i mam jeszcze sporo wydatkow :D wlasnei co rozrzad czeka na wymiane......wiec kazda kasa sie liczy , a swiece z 60zl pewnie ew. mysle nad BERU ULTRA 4 elektrodowe a kable 140zl BERU:)
Moze i jest tak jak mowisz.....chyba ze ktos ktos mial identyczne zjawisko w tym silniku:)

ps. z tymi kablami to pisze ze chyba VW bo kiedy poruszalem ten temat i mowiono mi ze sa raczej zmienione :D

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » pt wrz 29, 2006 20:55

No, jak rozrzad czeka to zrob go w pierwszej kolejnosci :pub:

A z tymi przewodami to sie ciesz! Do mojego autka w IC BERU kosztuja gdzies kolo 350,- a NGK chyba ponad 400,- :kac:

Jak wtrysk masz OK, a objawy sa i na benzyce i na NOS-ie to latwo znajdziesz przyczyne - na pewno cos z elektryka. Najlepiej jakbys mial kogos znajomego zeby przelozyc sobie np cewke i sprawdzic czy jest ok. Ew mozesz podjechac do jakiegos dobrego elektryka, za sama diagnoze nie powinien wziac duzo.

luk99
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luk99 » pt wrz 29, 2006 21:40

No to zobace jak to bedzie :) procz rozrzadu jeszcze klocki i tarcze przod :D ale to juz mam tez kupione :D

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » sob wrz 30, 2006 00:02

luk99 pisze:No to zobace jak to bedzie :) procz rozrzadu jeszcze klocki i tarcze przod :D ale to juz mam tez kupione :D
No, to sie tak zawsze wszystko na kupe zbiera :hmm: A pozniej w kieszeni pusto :grin:
Ale jak juz wszystko porobione to wsiadasz, przekrecasz kluczyk... i jestes gosc :smoke:

luk99
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luk99 » pn paź 02, 2006 12:31

U mnie sprawa rozwiazana z przerywaniem 1.4 16V AKQ + gaz sekwenecja

Problem:
- tnie ( zarywa , przerywa ) , tak jak by brak iskry nie bylo, zawsze przy 2600 obr

Rozwiazanie:

- wykasowanie calkowite nastawow starych przepustnicy ( trzeba zwrocic uwage na wykasowanie a nie odrazu ustawianie )
- ustawienie nastawow prawidlowych

Koszt:
50 zl www.skodaserwis.pl

Czasem jednak lepiej podjechac :D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”