Golf 1.8i - problemy z silnikiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

krissoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Golf 1.8i - problemy z silnikiem

Post autor: krissoo » pt wrz 29, 2006 19:03

Witam

Mam golfa 90r z silnikiem 1,8i i mam nast. problem. Pali dużo, dymi na czarno i nierówno pracuje. Byłem u mechanika i wymienił mi sonde Lambda, świece i przewody WN, nic nie pomogło. Mierzyłem kompresje i wyszło po 10,5 na każdym cylindrze. Zauwazyłem też ze olej jest bardzo czarny mimo iz zrobiłem na nim dopiero 1000 km. Wymieniałem w nim jeszcze uszczelke pod głowicą.

Prosze o rady co moze byc powodem takiej pracy silnika.

Pozdrawiam
Krissoo

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » pt wrz 29, 2006 19:08

krissoo pisze:dymi na czarno
tak jakby dostawał za dużo paliwa
mechanik podłaczał furaka pod Vaga czy "naprawiał" na tzw. widzi misię?
powinien podłaczyć pod Vaga wtedy wyszło by co jest nietak
podłacz gofra pod Vaga to podstawa

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Awatar użytkownika
t-tas
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: t-tas » pt wrz 29, 2006 19:16

co do tego vaga to niejestem pewien-byłem jakieś pół roku temu z mk2 1,8 PF a ostatnio z mk2 1.3 na wielopunkcie w warsztacie POLAK we wrocławiu i za każdym razem mówił,że w mk2 nie mam autodiagnozy czy czegoś tam i,że trzeba w nich wszystko sprawdzać na piechotę. może się mylę, może gość klijentów w trąbe robi ale z tego co wiem to gość jest świetny

mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pt wrz 29, 2006 19:21

a oleju Ci nie bierze ?

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » pt wrz 29, 2006 19:50

No przy tych objawach to ja bym postawil na lambde. Napisales ze wymieniona ale sprawdz jeszcze jej polaczenie z kompem.
A jak masz olej czarny + dymi + nierowno pracuje to moze masz bardzo opozniony zaplon???? Albo ci pasek przeskoczyl??

jojo204
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: jojo204 » pt wrz 29, 2006 20:01

mam ten sam problem od jakiegos miesiaca dymi + nierowno pracuje smierdzi benzynka jak go ranno odpale wymienilem swieczki kable kopolke i dalej to samo tak jakby dostawal zaduzo paliwka

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pt wrz 29, 2006 20:39

Sprawdz lambde. I na przyszłość podawajcie oznaczenie silnika.

=-Pinhead-=

jojo204
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: jojo204 » pt wrz 29, 2006 20:42

w moim przypadku nie wiem jaki jest u mnie silniczek wiem tylko ze 1.8 90 kucy nie wiem gdzie moge znalesc oznaczenie silniczka

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt wrz 29, 2006 21:06

t-tas pisze:co do tego vaga to niejestem pewien-byłem jakieś pół roku temu z mk2 1,8 PF a ostatnio z mk2 1.3 na wielopunkcie w warsztacie POLAK we wrocławiu i za każdym razem mówił,że w mk2 nie mam autodiagnozy czy czegoś tam i,
i miał rację. mk2 nie ma złącza do vag'a. Można-jeśli są złącza sprawdzić kody błyskowe.
Auto - z opisu, masz na wtrysku. Sprawdź czujnik temperatury wody - niebieski.On odpowiada za skład mieszaniki - odpowiednik ssania.Jeśli jest uwalony to auto może pracować cały czas na wzbogaconej miesznce. Najprostszy sposób to pomiar omomierzem. Na zimno wartość będzie dość duża, ok 2-3kohm. Na gorący silniku powinna zawierać się w przedziale 250-320 ohm

[ Dodano: Pią Wrz 29, 2006 21:08 ]
jojo204 pisze:w moim przypadku nie wiem jaki jest u mnie silniczek wiem tylko ze 1.8 90 kucy nie wiem gdzie moge znalesc oznaczenie silniczka
oznaczenie silnika znajdziesz na bloku, między 3 a 4 cyl. Popatrz też na wklejkę w bagażniku. Będą to dwie litery, np. RP, RV...

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » pt wrz 29, 2006 22:06

krissoo pisze:Pali dużo, dymi na czarno i nierówno pracuje.
W takiej kolejności diagnozować :

1. Zapłon.
2. Kody błędów
3. czujnik temperatury
4. Sonda Lambda lub jej podłaczenie
5. Jeśli masz silnik na mono-wtrysku to ustawienie TPSu i jego działanie
6. Sterownik ECU.

Przyczyna bedzie jedna z tych wymienionych

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

krissoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krissoo » sob wrz 30, 2006 08:06

Tak silnik jest na monowtrysku, kody błedów odczytywałem sam według opisu ze strony i wyszło ze sonda jest uwalona, ale wczesniej odłaczlismy ja przy pracujacym silniku bo mierzylismy na niej napiecie.
Prosze o podanie maksymalnie wielu przyczyn, bede wszystko powolutku sprawdzał po weekendzie. Dzieki za wszelkie uwagi.

[ Dodano: 30 Wrz 2006 08:08 ]
Aaa, pytanko - co to ten TPS i jak sprawdzić jego ustawienie, i czy to możliwe aby pasek rozrządu mógł przeskoczyć, wydaje mi się to mało prawdopodobne bo pasek był niedawno wymieniany a po wymianie silnik dobrze pracował.

Pozdrawiam
Krissoo

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » sob wrz 30, 2006 15:50

krissoo pisze:Aaa, pytanko - co to ten TPS i jak sprawdzić jego ustawienie, i czy to możliwe aby pasek rozrządu mógł przeskoczyć, wydaje mi się to mało prawdopodobne bo pasek był niedawno wymieniany a po wymianie silnik dobrze pracował.
Pasek raczej mało prawdopodobne żeby przeskoczył jesli dobrze go naciagnałeś.

A TPS jest tutaj jak na zdjęciu:
Obrazek

Żeby sprawdzic ustawienie TPSu najpierw muszi całkowicie zamknąc przepustnicę, żaby to zrobic trzeba cofnąc całkowicie silniczek krokowy , zdjąc z niego wtyczke i do dwóch górnych pinów podłaczyc napięcie 4-6V z jakiejś baterii albo prostownika i zaleznie jak podłaczysz bieguny to silniczek albo sie wysunie albo schowa, trzeba go całkowicie schować. Wtyczke od krokowca narazie nie podłanczaj żeby znowu krokowiec nie otworzył przepustnicy. Teraz miernik w reke i podłanczasz do to pinów 1-2 (pierwsze dwa piny od kaniny pasażerskiej) wtyczka do TPSu musi byc cały czas podpieta , przekręcasz kluczyki żeby kontrolki sie zapaliły , napiecie na pinach 1-2 przy zamknietej przepustnicy musi wynosić 0,20-0,25V jesli jest innne to odkrecic 4 śrubki torx i wyregulować. Po regulacji sprawdzic czy ściezki nie maja przerw , czyli stpniowo otwierac przepustnice i obserwowąć wskazania voltomierza, napiecie musi płynnie rosnąc cały czas , aż do otwarcia około 1/4 przepustnicy potem napiecie juz nie rosnie i utrzymuje sie na stałym poziomie 4,8-4,9V , teraz trzeba sparwdzic 2 sciezke, podłanczamy voltomierz do pinów 1-4 , przy całkowicie zamknietej przepustnicy musi byc napięcie 0,0-0,2V i nie zmieniac się az do 1/5 otwarcia przepustnicy , potem napiecie powinno płynnie wzrastac aż przy całkowiteym otwarciu przepustnicy powinno miec wartość 4,5-4,9V , warto jeszcze sprawdzic napięcie zasilające TPS , odłacz wtyczke TPSu i do pinu 1-5 wtyczki podłacz woltomierz , powinno byc napiecie około 5V
Uwaga pin środkowy nr 3 to pin pusty , nie ma go poprostu, sa tylko piny 1,2,4,5

krissoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krissoo » pn paź 02, 2006 08:12

Oznaczenie silnika to RP, co do czujnika temperatury to oba były podmieniane (czerwony i niebieski) i nie pomogło ciągle to samo - nie wchodzi na obroty, przebiera i dymi.
To co mi się jeszcze przypomniało to nie widac specjalnej róznicy w pracy silnika przed i po zdjęciu fajki ze świec na poszczególnych cylindrach (brak róznicy między pracą na 3 a 4 cylindrach).

Pozdrawiam
krissoo

Pozdrawiam
Krissoo

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”