Pytanie do posiadaczy V5 - czy nagrany przeze mnie dźwięk (chrobotanie) z okolic rozrządu to normalny dźwięk pracy łańcuchów czy raczej trzeba by sprawdzić / wymienić rozrząd?
[youtube][/youtube]
Jeśli wymiana to jaki zestaw naprawczy najlepiej zakupić i co w skład takiego zestawu powinno wchodzić - mam na myśli część samego układu rozrządu, ewentualne uszczelki itp.
V5 AQN - wymiana rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
Ciężko po tym filmiku stwierdzić, przynajmniej ja nie słyszę w obecnych warunkach
Jeśli słyszysz chrobotanie tak jak opisujesz to nic innego jak rozrząd. Górne ślizgi można jeszcze wzrokowo ocenić, zdejmując pokrywę zaworów.
Ja u siebie żadnego chrobotania nie słyszę więc na pewno nie jest to normalny objaw.
Świeży olej masz zalany?
Jeśli słyszysz chrobotanie tak jak opisujesz to nic innego jak rozrząd. Górne ślizgi można jeszcze wzrokowo ocenić, zdejmując pokrywę zaworów.
Ja u siebie żadnego chrobotania nie słyszę więc na pewno nie jest to normalny objaw.
Świeży olej masz zalany?
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
MaciekV5, dźwięk jest dosyć cichy, słychać, że coś tam lekko chrobocze ale dźwięk jest jednostajny i zastanawiam się, czy po prostu nie jestem przewrażliwiony
Oleju jeszcze nie zmieniałem, kompletuję elementy do wymiany - na razie zamówiłem napinacz paska, pasek, świece, filtr oleju. Nad olejem jeszcze się zastanawiam, czy Motula 5W30 czy 5W40. No i teraz spać mi nie daje ten rozrząd, ale chyba faktycznie najpierw zrzucimy pokrywę zaworów i dopiero wtedy podejmę decyzję czy robić czy poczekać
Oleju jeszcze nie zmieniałem, kompletuję elementy do wymiany - na razie zamówiłem napinacz paska, pasek, świece, filtr oleju. Nad olejem jeszcze się zastanawiam, czy Motula 5W30 czy 5W40. No i teraz spać mi nie daje ten rozrząd, ale chyba faktycznie najpierw zrzucimy pokrywę zaworów i dopiero wtedy podejmę decyzję czy robić czy poczekać
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
To wstrzymaj się z wymianą rozrządu, jeśli ślizg jest mocno rozwalony to byłoby napie*** a nie ciche chrobotanie
Może po prostu kwestia starego oleju.
Co do oleju... temat rzeka ale z własnego doświadczenia polecę Ci Valvoline VR-1 5W50 albo Mobil1 5W50, a moim zdaniem Motul 5W30 nie da rady jeśli planujesz korzystać z pełnego zakresu obrotów.
Może po prostu kwestia starego oleju.
Co do oleju... temat rzeka ale z własnego doświadczenia polecę Ci Valvoline VR-1 5W50 albo Mobil1 5W50, a moim zdaniem Motul 5W30 nie da rady jeśli planujesz korzystać z pełnego zakresu obrotów.