Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
herbu, do tej pory jeździłem kilkoma tolkami i leonami, było zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o spasowanie plastików niż w moim mk4, tylko w 1 tolku plastiki strzelały jak u mnie.
Widocznie mój mk4 jest już dosyć wyjeżdżony, albo po kilkunastu dzwonach
Widocznie mój mk4 jest już dosyć wyjeżdżony, albo po kilkunastu dzwonach
GTB...
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Tak może i być, bo moje doświadczenia z obydwoma autami mówią, że jednak jakość lepsza jest w Golfie-michau- pisze:Widocznie mój mk4 jest już dosyć wyjeżdżony, albo po kilkunastu dzwonach
A co do Leona - fajne auto, wizualnie na zewnątrz ładniejsze od Golfa, środek natomiast mi nie podchodzi, choć oczywiście wszystko jest do przyzwyczajenia.
-
- Użytkownik
Jesli chodzi o porownanie jakosci wnetrza Leona i mk4 to zdecydowanie lepszej jakosci materialy sa w mk4. Narzeczona ma Leona i mimo ze jest 4 lata mlodszy od mojego Golfa to plastiki skrzypia strasznie, w Golfie nic. Z zewnatrz Leon moze sie podobac ale wewnatrz przegrywa z Golfem.
Czy silnik 1.8T to dobry wybor jesli rocznie robi sie ok 20 tys km?
Czy silnik 1.8T to dobry wybor jesli rocznie robi sie ok 20 tys km?
ALH -> 205 -> soft
- herbu
- Kontakt:
Jak zdrowy, to czemu nie?daniel23584 pisze:Czy silnik 1.8T to dobry wybor jesli rocznie robi sie ok 20 tys km?
-
- Użytkownik
Tzn chodzi o to czy przy rocznym przebiegu 20tys rozwazac taki silnik czy lepiej jakies TDI? Bo jesli 1.8T to raczej bez LPG. Buda Audi A6C5/Passat B5FL w wersji kombi. W miescie raczej malo bedzie jezdzone, ale zeby wyjechac poza stolice to i tak przez miasto trzeba przejechac ale typowego krecenia wokol komina nie bedzie, a jak juz to nie czesto
ALH -> 205 -> soft
Różnica przy takich przebiegach w wydatkach na paliwo to jakieś 2 stówy miesięcznie. Niby nie dużo, ale zawsze coś. Co innego gdybyś zdecydował się na lpg - wtedy będzie jeszcze taniej niż TDI. Koszty eksploatacji oraz stopień skomplikowania obu silników są porównywalne. Z uwagi na częste trasy raczej odpada argument dłuższego nagrzewania się TDI zimą. Może benzyna łatwiej pali, ale zadbane TDI też odpali praktycznie zawsze. To co jeszcze na + dla TDI to dłuższy zasięg - w trasie jednam ma to znaczenie. W zasadzie trudno rozstrzygnąć co lepsze, raczej skłaniałbym się ku TDI, chodź moim zdaniem brać po prostu egzemplarz w najlepszym stanie, z najbardziej wiarygodną historią i najlepszym wyposażeniem
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
- kostek007
- Gadatliwa bestia
Ja bym patrzał tylko na TDIdaniel23584 pisze:Tzn chodzi o to czy przy rocznym przebiegu 20tys rozwazac taki silnik czy lepiej jakies TDI? Bo jesli 1.8T to raczej bez LPG. Buda Audi A6C5/Passat B5FL w wersji kombi. W miescie raczej malo bedzie jezdzone, ale zeby wyjechac poza stolice to i tak przez miasto trzeba przejechac ale typowego krecenia wokol komina nie bedzie, a jak juz to nie czesto
- herbu
- Kontakt:
Tym bardziej, że takiego TDI w dobrym stanie znajdziesz dużo łatwiej niż trzymające parametry 1.8T.kostek007 pisze:Ja bym patrzał tylko na TDI
polemizowałbym ale mniejsza, szukaj obu i wybierz w lepszym stanie
AUDI ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=577948" onclick="window.open(this.href);return false;
golf w serii -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=507659" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam:
-dystanse przelotowe 8mm ze śrubami- 100zł
golf w serii -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=507659" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam:
-dystanse przelotowe 8mm ze śrubami- 100zł
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Ja bym był za 1.8t
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
Niby nie duzo ale rocznie robi sie juz ladna suma... LPG zalozyc to wydatek 3-4tysie a kupic od razu z LPG to jakos nie bardzo mi pasuje... zaczne poszukiwania od TDI'ka 130KM (jak kupie to jakis program i bedzie sie przyjemnie jezdzilo)WichuTM pisze:Różnica przy takich przebiegach w wydatkach na paliwo to jakieś 2 stówy miesięcznie. Niby nie dużo, ale zawsze coś. Co innego gdybyś zdecydował się na lpg - wtedy będzie jeszcze taniej niż TDI.
ALH -> 205 -> soft
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
I co taki po programie spali Ci 5l/100km?daniel23584 pisze:Niby nie duzo ale rocznie robi sie juz ladna suma... LPG zalozyc to wydatek 3-4tysie a kupic od razu z LPG to jakos nie bardzo mi pasuje... zaczne poszukiwania od TDI'ka 130KM (jak kupie to jakis program i bedzie sie przyjemnie jezdzilo)WichuTM pisze:Różnica przy takich przebiegach w wydatkach na paliwo to jakieś 2 stówy miesięcznie. Niby nie dużo, ale zawsze coś. Co innego gdybyś zdecydował się na lpg - wtedy będzie jeszcze taniej niż TDI.
-
- Użytkownik
5 moze nie, ale mysle ze 6-6,5 a taki 1.8T ile spali? Ja w swoim TDI VP po zmianie wtryskow i programie nie zauwazylem wiekszego spalania. Srednia z ostatnich 20tys km to 5,6. Minimalne spalanie jakie udalo mi sie uzyskac to 4,7 maxymalne 6,2.
ALH -> 205 -> soft
- herbu
- Kontakt: