Witam.
Niestety moja chłodnica wyzionęła ducha. Jestem na etapie wymiany, zdemontowałem grill, lampy, zderzak, belka, odkręciłem chłodnice od wentylatorów i od chłodnicy klimatyzacji no i chłodnice mam luźno ale nie mogę jej wyjąć bo blokuje mnie....chłodnica klimatyzacji generalnie powinna wyjść do góry ale blokuje mnie rurka od klimatyzacji i nie wiem czy mogę ją odkręcić bo wiąże się to z ujściem gazu, a inaczej nie wyjdzie chłodnica.
Golfa rozebrałem do tego stopnia:
A o tą rurkę mi chodzi, w jednej poradzie doczytałem, że ktoś ją odkręca...
Wymiana chłodnicy golf 3 gti 2.0 8v z klimatyzacją
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Jak ją odkręcisz,to czynnik pójdzie się kochać.kaldan pisze:w jednej poradzie doczytałem, że ktoś ją odkręca...
W sumie masz 3 rozwiązania:
-puścić czynnik w atmosferę;
-odessać czynnik w serwisie klimatyzacji a później nabić;
-kombinować jak wyjąć ch. wody,bez demontażu ch. klimy,ale to raczej niewykonalne;
Dzięki za odpowiedź. Musiałem niestety użyć opcji z upuszczeniem do atmosfery bo golf rozebrany stał, a do warsztatu z klimatyzacjami daleko. Już złożony tylko podjechać napełnić klime.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Re: Wymiana chłodnicy golf 3 gti 2.0 8v z klimatyzacją
Da się wyjąć chłodnice wody bez rozkręcania klimy.. Szkoda ze dopiero teraz wszedłem na forum
Mi po dwóch tygodniach od zrobienia klimy padł pierwszy bieg wentylatora i wymieniłem go bez rozłączenia klimy.
Więc na przyszłość, ja zrobiłem tak- odkręciłem cały pas żeby mieć więcej miejsca do odkręcenia sprężarki, wyjąłem ja tak do góry żeby szlo wyjąć chłodnice z wężem, potem został tylko dół. Trzeba odkręcić osuszacz i najlepiej wyciąć kawałek pasa żeby osuszacz z wężem wyszedł. To tak z skrócie, ciężko ale się da i 80zł zaoszczędzone na napełnianiu klimy
Ps. Widzę że mamy identyczne miski na płyn chłodniczy :-D
Mi po dwóch tygodniach od zrobienia klimy padł pierwszy bieg wentylatora i wymieniłem go bez rozłączenia klimy.
Więc na przyszłość, ja zrobiłem tak- odkręciłem cały pas żeby mieć więcej miejsca do odkręcenia sprężarki, wyjąłem ja tak do góry żeby szlo wyjąć chłodnice z wężem, potem został tylko dół. Trzeba odkręcić osuszacz i najlepiej wyciąć kawałek pasa żeby osuszacz z wężem wyszedł. To tak z skrócie, ciężko ale się da i 80zł zaoszczędzone na napełnianiu klimy
Ps. Widzę że mamy identyczne miski na płyn chłodniczy :-D
-
- Nowicjusz
Da się....tydzien temu tez wymienialem chlodznice w moim mk III 2,0 AGG bez rozlaczania gornego weza klimy tylko u dolu przy parowniku przeciolem pilka pastik(pas przedni) aby odgiac waz dolny klimy....czyli da sie bez upuszczania czynnika przy wkladaniu nowej mozna lekko pogiac Zeberka chlodnincy ale to nic jej nie bedzie pozdro