Osobny włącznik wentylatora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- johnyalien
- Mały gagatek
Witam . Potrzebuje pomocy, posiadam golfa MK2 1.6 benzyna RF. Musze zrobić włącznik wentylatora w kabinie bo auto na postoju niestety się grzeje, problem tkwi w tym ze za bardzo nie wiem co do czego i gdzie podłączyć.
ale nie załącza się wentylator automatycznie czy co? bo to co chcesz zrobić to nie jest rozwiązanie problemu
Ostatnio zmieniony pt sie 07, 2015 19:57 przez Hubi14, łącznie zmieniany 1 raz.
- johnyalien
- Mały gagatek
to masz albo zepsuty czujnik temperatury na zegary, albo sam wentylator, do wentylatora dochodzą trzy przewody, brązowy to masa wiadomo, czerwono-czarny to pierwszy bieg wentylatora a czerwono-biały to drugi bieg. Zrób zworkę na termowłączniku na chłodnicy i zobacz czy wentyl wystartuje to będziesz wiedział, do termowłącznika dochodza trzy przewody, czerwony to stały plus a dwa pozostałe opisałem wyżej, połącz czerwony najpierw z czerwono-czarny i zobacz czy wystartuje wentyl a potem czerwony z czerwono-biały i zobacz czy też wystartuje tylko, że szybciej się będzie kręcił
- johnyalien
- Mały gagatek
ale woda Ci się gotuje, czy na jakiej podstawie stwierdzasz, że auto się grzeje i dopiero wentyl startuje, Sprawdź sam wentylator jak pisałem i będziesz wiedział, jak pierwszy bieg się nie załączy, to lepiej wymienić cały wentylator, niż lepić jakiś osobny włącznik bo siądzie drugi bieg i co wtedy?
- johnyalien
- Mały gagatek
Silnik zaczyna wydawać dziwne dźwięki i wskazówka dochodzi prawie do 120'stopni
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
zakładając że pokazuje prawidłowo... zamiast włączać wentylator na krótko, zainteresuj się dlaczego tak się dzieje.johnyalien pisze:wskazówka dochodzi prawie do 120'stopni
Sprawdź przy jakiej temperaturze włącza się wentylator, do testów możesz wyrzucić termostat...bo ten i tak musi się otworzyć przed włączeniem wentylatora a wykluczysz od razu zbyt późne jego otwarcie lub niepełne otwarcie.
Może się okazać że z jakiegoś powodu wentylator włącza się zbyt późno - tu włączanie na krótko pomoże, ale czy to jest rozwiązanie problemu ?
Może chłodnica jest niedrożna...może płyn ciulowy...a może uszczelka pod głowicą się skończyła.
Zamiast drutować, zdiagnozuj usterkę.
- johnyalien
- Mały gagatek
Nie mam już zamiaru ładować kasy w ten silnik bo za 1-2 miesiące planuje swap silnika na 1.9 tdi a do tego czasu chce żeby ten silnik jakoś jeździł bezproblemowo
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
no to obadaj sobie wtyczkę przy wentylatorze...jest tam stała masa i dołączany plus na pozostałych dwóch kabelkach - pierwszy i drugi bieg. Podajesz, przez włącznik, plus na ten bieg, który Ci odpowiada.
- johnyalien
- Mały gagatek
Hubi14
zrobiłem jak napisałeś, podłączyłem czerwony kabel z czarno czerwonym i czarno białym i zero reakcji, wentylator nawet sie nie ruszył..,
zrobiłem jak napisałeś, podłączyłem czerwony kabel z czarno czerwonym i czarno białym i zero reakcji, wentylator nawet sie nie ruszył..,
Tu masz wentylator chłodnicy, powinien ci wystarczyć nawet po swapie.
http://allegro.pl/wentylator-chlodnicy- ... 37364.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/wentylator-chlodnicy- ... 37364.html" onclick="window.open(this.href);return false;
może źle podpiąłeś przy wentylatorze są trzy przewody, ten brązowy to masa, a dwa pozostałe to 1 i 2 bieg, i plusa z aku podaj na jeden z tych dwóch pozostałych przewodów czy to przy wentylatorze, czy to przy czujniku na chłodnicy, tylko się nie pomyl