Chodzi oczywiście o przekaźnik 109, który zasila sterownik silnika a dalej już sam sterownik silnika zasila elektrozawór N109 w pompie wtryskowej. Objawy nie muszą być spowodowane zimnymi lutami w tym przekaźniku - częściej dzieje się tak jak u Ciebie z winy zaśniedziałych nóżek tego przekaźnika - wystarczy je tylko przeszlifować drobnym pilniczkiem.
DejaVu pisze:Ale mi przecież zgasł podczas jazdy , diesel to ''zapłon samoczynny'' (nie znam się) a więc podczas jazdy ropa zapala się od temperatury w cylindrze - tu chyba świece cały czas nie dają iskrę jak w benzyniaku? jeśli tak to czemu zgasł? jeśli wina przekaźnika , to ten przekaźnik nie steruje tylko kontrolką świec żarowych ale też i pompą?
ale do tego by silnik diesla z pompą wtryskową HDK, sterowaną elektrycznie, mógł pracować potrzebuje, poza powietrzem, również paliwo a paliwa nie dostanie jeśli elektrozawór N109 w pompie wtryskowej nie będzie stale zasilany napięciem 12V podawanym przez sterownik silnika a sterownik go nie poda jak sam nie otrzyma zasilania z przekaźnika 109. Ponadto sterownik silnika potrzebuje również sygnału z czujnika obrotów wału silnika - bez sygnału z niego silnik nie będzie odpalał i pracował.
DejaVu pisze:Wyczytałem też gdzieś na internecie że można awaryjnie odpalić samochód podając plus z akumulatora bezpośrednio na zawór w pompie , lub wyciągnąć tłoczek z tego zaworu - czy to prawda?
częściowa prawda, ponieważ sam opisywałem tę metodę awaryjnego uruchomienia silnika w "trasie" ale wygodniej jest zrobić zworkę na nóżkach przekaźnika jak pisał
Qto, jeśli komuś szybciej będzie zdjąć dolną plastikową osłonę deski rozdzielczej nad pedałami i dostać się do przekaźnika 109 bo łatwiej jest znaleźć gdziekolwiek odcinek 3 cm kabelka niż 50 cm. Prawda częściowa gdyż jeśli wyjmiemy tłoczek z N109 to silnik i tak nie odpali jeśli sterownik nie dostanie zasilania a zasilanie dostanie dopiero wtedy (od dupy strony) jak podamy kabelkiem prąd z aku na N019 bo N109 jest połączony ze sterownikiem silnika pojedynczym kabelkiem i sterownik dostanie wtedy prąd od strony N109.
Podpięcie N109 w pompie wtryskowej bezpośrednio do + akumulatora spowoduje, że silnik odpali i będzie pracował ale w trybie awaryjnym czyli silnik TDI straci całkowicie dynamikę i pojedzie jak silnik SDI ale wszędzie autem dojedzie się z trasy. Najbardziej ciekawi mnie jak przy takim podpięciu zachowa się silnik SDI i jak pojedzie

może warto to sprawdzić na silniku SDI i podać info o efektach. Aby to sprawdzić to wcześniej przed takim połączeniem należy wyjąć przekaźnik 109 z jego gniazda.
P.S.
Kontrolka świec żarowych ma się zapalić na moment nie dopiero podczas kręcenia rozrusznikiem tylko od razu po włączeniu zapłonu kluczykiem jeszcze przed rozruchem silnika.