Kllima manualna nie załącza się.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mój problem polega na nie załączającej się klimie manualnej golf 1.4 99r. Otóż od początku sprawa wyglada tak: rok temu została nabita i była sprawna,chłodziła itp. W tym roku czasem się załączała tzn sprężarka +wentylatory ale nie chłodziła wogóle. To czy wogóle jest jakies ciśnienie sprawdzałem tylko wcikając te zaworki przez które się uzupełnia czynnik. Na tym czujniku przed zaworem rozprężnym są we wtyczce 3 piny, gdy zwierałem 2 i 3 to startowały wentylatory na 2 bieg i po chwili zakładałem wtyczke na czujnik to startowała także sprężarka ale niestety nie chłodziła. Problem pojawił się gdy zwarłem 1 i 3 i wtedy już nic nie działało( mostek 2 i 3 nie uruchamiał wentyli). Dziś podałem 12v z aku na sprężarke i cewka "pyka" także jest ok,ale stale dochodzi na wtyczke tylko 5V. Mostkując 2 piny we wtyczke czujnika w chłodnicy załączają się wentylatory na 1 bieg. Zaglądałem do przekaźników wentylatorów( tych pod aku) i wszystko wygląda jak z fabryki. Nie mam pojęcia gdzie szukać dalej i przede wszystkim czy czegoś nie uszkodziłem , jak sprawdzić czy wentylatory mi się załączą podczas jazdy w korkach abym nie przegrzał auta?
-
- VWGolf.pl Killer
spaliłeś sterownik wentylatorów ,wyjm go rozbierz do środka trzeba usunąć klej i zobacz co się spaliło...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
przecież napisałem ,że zaglądałem do środka i wygląda wszystko OK. Wszystko jest czyściutkie jak nowe
Re: Kllima manualna nie załącza się.
Jeśli mostkowałeś we wtyczce od termowłacznika i wentylatory załączały się to znaczy że układ wykonawczy chodzi poprawnie .Teraz żeby sprawdzić czujnik to niestety musisz go zdemontować podłączyć w obwód (z żarówką , miernikiem lub wentylatorem ) i włożyć do goracej wody najlepiej płynnie podgrzewanej ( czajnik , kuchenka ). Inna metody nie ma jak tylko stworzyć warunki pracy ( temperatura 90 -95 st.C). Lub podłączyć vaga i grzać samochód na postoju aż na vagu osiągnie temperaturę około 100st a termowyłącznik nie zewrze styków wtedy raczej do wymiany .Microsoft pisze: jak sprawdzić czy wentylatory mi się załączą podczas jazdy w korkach abym nie przegrzał auta?
Podejrzewam że klima Ci się załączy dopiero jak samochód będzie w ruchu , wtedy wentylatory nie są potrzebne (włącz klimę i jazda w drogę powinna chłodzić ), na postoju jeśli jest usterka wentylatora nie załączy sprężarki.
Tak jak bioly05011 Ci napisał szukaj w sterowniku lub na okablowaniu do niego . Miejsce montażu sprzyja korozji , a jeśli nie masz osłony pod silnikiem to można podejrzewać że sól i chemia dopomogły. Jeśli czegoś nie widać nie znaczy że jest dobre - czytać zimne luty lub przerwa na kabelkach do sterownika.
Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7
no ja się nie dziwię, że nie załączał wentyli 1 masa 3 zasilanieMicrosoft pisze: Problem pojawił się gdy zwarłem 1 i 3 i wtedy już nic nie działało( mostek 2 i 3 nie uruchamiał wentyli).
i tą metodą stwierdziłeś, że ile tego czynnika tam masz? 750g czy 200Microsoft pisze:To czy wogóle jest jakies ciśnienie sprawdzałem tylko wcikając te zaworki przez które się uzupełnia czynnik.
wzrastało ciśnienie - więc kompresor załączyło ale jak nie ma co kompresor natłoczyć to nie ma czym chłodzić - testuj dalej a potem allegro > szukaj > kompresor klimatyzacjiMicrosoft pisze:Na tym czujniku przed zaworem rozprężnym są we wtyczce 3 piny, gdy zwierałem 2 i 3 to startowały wentylatory na 2 bieg i po chwili zakładałem wtyczke na czujnik to startowała także sprężarka ale niestety nie chłodziła.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
max 550 wchodzi o ile dobrze pamiętam. A jak wytłumaczysz to,że np po odpaleniu zimnego auta załączyła się ale nie chłodziła i po 10 min jak wyłaczyłem to już nie chciała się załączyć.A może nie tłoczy bo np zawór rozprężny jest nie drożny albo osuszacz? Jak to sprawdzić?
750Microsoft pisze:max 550 wchodzi o ile dobrze pamiętam
kiedyś miałem całkiem zaslepiony zawór rozprężny i kompresor chodziłMicrosoft pisze:A jak wytłumaczysz to,że np po odpaleniu zimnego auta załączyła się ale nie chłodziła i po 10 min jak wyłaczyłem to już nie chciała się załączyć.A może nie tłoczy bo np zawór rozprężny jest nie drożny albo osuszacz?
przenoszę temat do działu klimatyzacji, bo raczej to nie usterka elektryczna
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Nie o chodzenie sprężarki w tym momencie mi chodzi a o chłodzeniekiedyś miałem całkiem zaslepiony zawór rozprężny i kompresor chodził
Microsoft pisze: kiedyś miałem całkiem zaslepiony zawór rozprężny i kompresor chodził
Nie o chodzenie sprężarki w tym momencie mi chodzi a o chłodzenie
dlatego ci napisałem - że miałem zatkany a kompresor chodził, więc zatkanie nie powinno dawać takich objawówMicrosoft pisze:A może nie tłoczy bo np zawór rozprężny jest nie drożny albo osuszacz?
Witam
Jestem laikiem jeśli chodzi o samochody ale może uda mi się coś naprawić lub sprawdzić. Mam golfa 1.9 90 koni diesel klima manual. Nie załącza mi się kompresor po wciśnięciu guzika klimy. Byłem już u kilku mechaników i nikt nie chce się dotknąć. Bezpieczniki w samochodzie i na akumulatorze 30A są ok. Będe wdzięczny za podpowiedź.
Jestem laikiem jeśli chodzi o samochody ale może uda mi się coś naprawić lub sprawdzić. Mam golfa 1.9 90 koni diesel klima manual. Nie załącza mi się kompresor po wciśnięciu guzika klimy. Byłem już u kilku mechaników i nikt nie chce się dotknąć. Bezpieczniki w samochodzie i na akumulatorze 30A są ok. Będe wdzięczny za podpowiedź.
-
- VWGolf.pl Killer
np .brak gazu,spalony sterownik,bezpieczniki sprawdź dokładnie najlepiej kontrolką,a co z wiatrakami po włączeniu ac działają?
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Re: Kllima manualna nie załącza się.
Witam. Zacząłem od nabicia klimy bo się okazało że uciekł gaz. Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie i są ok. Na czytaniu błędów nic nie pokazuje bo to klima manual i robi się lipa. O jakich wentylatorach piszesz ? że po wciśnięciu AC się powinny załączy, gdzie jest ten sterownik klimy. Jest jakiś przekaźnik może poprzez który załącza się klime ??
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
sindbad80, nie rób śmietnika na forum, wystarczy że piszesz w jednym temacie.
Wentylatory są na chłodnicy a sterownik pod akumulatorem
Wentylatory są na chłodnicy a sterownik pod akumulatorem