Variant - sygnał otwartej klapy bagażnika, brak oświetlenia

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MaciekV5
...
...
Auto: bmw
Silnik: CUNA
Kontakt:

Post autor: MaciekV5 » wt cze 23, 2015 10:21

Problem, z którym dość długo się męczę, w ciepłe dni, w nagrzanym aucie występuje problem z sygnalizacją otwarcia tylnej klapy.
Objawia się tym, że po włączeniu zapłonu pokazuje otwartą klapę (ta jest oczywiście zamknięta), jednocześnie nie działa całkowicie oświetlenie wnętrza w aucie, w bagażniku, nie działają kopertówki. Klapa otwiera się normalnie (siłownik działa).
Do tej pory zrobiłem:
1) Podmieniłem zamek klapy, czyszczony również mikrostyk zamka, bez rezultatu
2) Wyjąłem moduł komfortu, przelutowałem płytkę, bez rezultatu
3) Wzrokowo obejrzałem wiązkę w klapie, w przelotkach, sprawdziłem przejście na przewodach na odcinku od przelotek do zamka, siłownika i do zamka, do którego wkłada się kluczyk, wyglądało wszystko ok.

Została mi chyba ostatnia rzecz, a więc nowa wiązka od klapy do komfortu i tutaj prośba, które kable warto pociągnąć nowe do komfortu, domyślam się, że sygnał otwarcia klapy ale co jeszcze, bo przecież sam sygnał otwarcia klapy nie powinien robić cyrków wyłączając oświetlenie wnętrza.
Jeśli ktoś dysponuję schematem el. wiązki zamków i komfortu do Varianta to prosiłbym o podesłanie, maila podam na PW.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt cze 23, 2015 10:53

nie wiem gdzie leży problem, ale u siebie mam identyczny...bardziej podejrzewam komfort niż wiązkę klapy
Problem u mnie występuje rzadko...raz może dwa na miesiąc, więc ciężko jest mi znaleźć przyczynę. Ostatnim razem kiedy problem wystąpił...zauważyłem że lewa, tylna lampka na podsufitce się świeci...i trochę zgłupiałem :crazy: Reszta oświetlenia wnętrza oczywiście nie działa kiedy problem występuje - znika stały plus na kabelku czerwono/niebieskim - dlatego podejrzewam że przyczyna leży w komforcie.
Lampki tylne mam z kontrolą wnętrza...więc dociera tam +12V spoza komfortu. Prawą tylną lampkę akurat miałem odłączoną...więc nie wiem czy także by się świeciła.

Awatar użytkownika
MaciekV5
...
...
Kontakt:

Post autor: MaciekV5 » wt cze 23, 2015 11:06

Qto, masz 1J0 959 799 AH ? Mam na podmianę taki moduł ale jak go włożyłem to miałem problem z zakodowaniem kluczyka, nie chciał się zakodować, uzbrajał się alarm bez syreny (migały kierunki) i nie mogłem sobie z tym poradzić.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » wt cze 23, 2015 11:11

MaciekV5 pisze:Qto, masz 1J0 959 799 AH ?
tak

pewnie jakby Ci się udało zakodować pilota to problemy z kierunkami by zniknęły...

Skrzak
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora kombi Highline
Silnik: ARL

Post autor: Skrzak » wt cze 23, 2015 22:12

Może nie ten kierunek bo ewidentnie coś z komfortem niehalo, ale może coś w zamku klapy? Mi pokazywało otwartą klapę jak gumowe odboje za mocno wydłużyłem te pod klapą. Wtedy mikrostyk zamka nie stykał, na fisie otwarta klapa i alarm się nie uzbrajał. Może akurat nie odboje ale właśnie mikrostyk w zamku klapy. Moim zdaniem brak oświetlenia to zbieg okoliczności.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » wt cze 23, 2015 22:29

Skrzak pisze:Moim zdaniem brak oświetlenia to zbieg okoliczności.
Pojawia się kontrolka, w tym samym momencie znika oświetlenie wnętrza - całe które jest zasilane plusem z kabelka czerwono/niebieskiego. Kontrolka pali się 5...10...30s...5min...20...40 - nie ma znaczenia - przez cały ten okres nie działa oświetlenie wewnętrzne. Kontrolka znika, oświetlenie się zapala - nie nazwałbym tego zbiegiem okoliczności.
Co do przyczyny, pewności nie mam...ale zanikanie zasilania na kabelku który wychodzi z komfortu sugeruje mi, że właśnie w nim jest problem. Poza tym nie podejrzewam wiązek...większość kabelków w aucie jest nowa. Mikrostyk zamka...nowy, tak samo jak silniczek wycieraczki, który to przeważnie jest problemem krańcówki w zamku... Generalnie w aucie mam praktycznie wszystko przedzwonione, jak nie jest wymienione na nowe to dokładne sprawdzone. Jedynie komfort nie był sprawdzany...wrzuciłem na testy i tak już został :crazy:

Awatar użytkownika
MaciekV5
...
...
Kontakt:

Post autor: MaciekV5 » śr cze 24, 2015 07:45

Qto, w weekend zrobię znowu podejście do drugiego modułu komfortu, dam znać czy pomogło, tyle że musi być ciepło, bo inaczej problem nie występuje ;)

//Edit
Wczoraj jednak się za to zabrałem, udało się dopisać pilota do nowego modułu, jeden dzień jeżdżenia z nowym modułem i jak do tej pory w/w. objaw nie wystąpił, jak coś się zmieni w tym temacie to dam znać.

//Edit 2
Qto, a więc miałeś rację, moduł komfortu, po zmianie modułu wszystko działa jak należy, przelutowanie płytki w starym module nic nie dało więc raczej na śmietnik z nim ;)

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » czw lip 02, 2015 12:08

MaciekV5 pisze:Qto, a więc miałeś rację, moduł komfortu, po zmianie modułu wszystko działa jak należy
cieszy mnie to, bo nie muszę już czaszkować dlaczego tak się dzieje...podejrzewałem ok, Ty sprawdziłeś i wszystko jest jasne :bigok:

jak będę wymieniał komfort to jeszcze spróbuję rozkminić co w samym komforcie jest problemem...ale szybko to nie nastąpi, może ktoś wcześniej obada i podziel się info :pub:

mich77bor
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mich77bor » ndz lip 05, 2015 11:37

Będę musiał zobaczyć, co z tymi modułami nie tak. Zimne luty ? zwarcie ? U mnie czasami po otwarciu przednich drzwi pokazuje, że otwarta jest tylna klapa. I przy okazji moduł chyba się nie usypia więc pobór prądu jest duży, a zimą akumulator słaby. Kiedyś walczyłem z nie działającym podnośnikiem w tylnych drzwiach. Myślałem, że winny jest włącznik koło klamki, ale okazało się, że po obejrzeniu pod mikroskopem płytki koło silnika podnośnika, coś zwierało czasami punkty i nie reagował sterownik na sygnał z włącznika.

Sprzedam nową półkę nad radio

Awatar użytkownika
MaciekV5
...
...
Kontakt:

Post autor: MaciekV5 » śr sie 05, 2015 07:54

Prawie 1,5 miesiąca wszystko działało i... problem powrócił, rzadko się zdarza teraz ale wychodzi na to, że jest jakiś inny problem lub coś rozwala moduł komfortu.

Czy przekaźnik 192 ma coś wspólnego z komfortem? Miałem ostatnio problem z samoczynnym uruchamianiem się wycieraczek, zmieniłem manetkę, sprawdziłem silniki tylnej i przedniej wycieraczki i było ok, wyciągnąłem ten przekaźnik, rozebrałem, zimnych lutów nie było więc włożyłem go w swoje miejsce i... problem z wycieraczkami zniknął ale mam wrażenie, że właśnie po wyjęciu przekaźnika znów zaczął się cyrk z kontrolką klapy, choć może to tylko zbieg okoliczności.

mich77bor
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mich77bor » śr sie 05, 2015 19:42

Mechanik sugerował mi dokładne zbadanie instalacji poniżej tylnej lampy. Tam jest złączka.

Sprzedam nową półkę nad radio

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 05, 2015 20:04

MaciekV5 pisze:Czy przekaźnik 192 ma coś wspólnego z komfortem?
nic

powrócił problem kontrolki czy oświetlenia też ?

Ja u mnie nic nie grzebałem poza podłączeniem drugiej lampki z tyłu w podsufitce...dzięki temu udało się ustalić że przy występowaniu problemu obydwie lampki się palą...a więc po otwarciu drzwi masa z komfortu jest - brakuje plusa, kolejne potwierdzenie że winny jest komfort.
...ale żeby coś go psuło :crazy:

Awatar użytkownika
MaciekV5
...
...
Kontakt:

Post autor: MaciekV5 » wt gru 08, 2015 10:17

Qto pisze:powrócił problem kontrolki czy oświetlenia też ?
Też. Problem występuje rzadziej niż poprzednio ale raz na dwa dni pojawia się.
Nie chce mi się wierzyć, ze przypadkowo drugi moduł wysypał się w taki sam sposób jak poprzedni. Sam modul można by sprawdzić aplikując go komuś, kto nie ma tego problemu ;-)

//EDIT
Mam nowe wnioski z omawianego problemu. Ostatnio wysiadam z auta, oświetlenie standardowo nie działa, kontrolka od klapy bagażnika aktywna. Otworzyłem maskę żeby coś sprawdzić, zamknąłem maskę (mocne trzaśnięcie) i... oświetlenie w aucie się zapaliło :helm:
Doszedł natomiast kolejny problem, już bardziej denerwujący, mianowicie na odpalonym silniku (tylko na odpalonym, na zapłonie jest ok) gdy otworzę klapę to już jej nie zamknę, mogę trzaskać, walić nią, zamek nie złapie, jak zgaszę silnik to słyszę dźwięk siłownika w klapie i wtedy mogę ją dopiero normalnie zamknąć.
Chyba się powoli przekonuję do przetartej wiązki, tyle że w przelotkach są całe kable.
Qto, mógłbyś poratować informacją, które kable odpowiadają za siłownik zamka i czy idą bezpośrednio do komfortu? Bo schematy mam tylko do HB, a tam siłownika brak :/

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Re: Variant - sygnał otwartej klapy bagażnika, brak oświetle

Post autor: Qto » wt gru 08, 2015 12:18

MaciekV5 pisze:Otworzyłem maskę żeby coś sprawdzić, zamknąłem maskę (mocne trzaśnięcie) i... oświetlenie w aucie się zapaliło :helm:
Dlatego ja podejrzewam zimne luty w komforcie, być moze w samym przekaźniku. U mnie problem nadal występuje bardzo rzadko, znika właśnie po trzaśnieciu drzwiami lub po odpaleniu silnika.
Podłączyłem druga lampkę z kontrola wnetrza i teraz obydwie działają kiedy problem się pojawia.

Co do schematu, jeśli masz serwisowy to variant jest na innej stronie...jesli nie to podaj nr komfortu, wieczorem poszukam schematu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”