Witam!
Z racji otrzymywania dużej liczby zapytań dotyczących sposobu wykonania mojego zderzaka publikuję poradę wraz z informacjami i wymiarami, niezbędnymi do wykonania takiej przeróbki.
Na początek wymiary - tu niezbędna okazała się pomoc kolegi Szczyku, który przesłał mi dokładne zdjęcia oryginalnej wnęki zderzaka USA wraz z wymiarami. Raz jeszcze dzięki za pomoc Na podstawie otrzymanych danych naniosłem wymiary na zdjęcie oryginalnego zderzaka znalezione w Internecie.
(Po kliknięciu w zdjęcie otwiera się w większym, czytelniejszym wymiarze)
Jak widać oryginalny zderzak z wersji USA różni się od zderzaka europejskiego nie tylko szerokością wnęki, ale również jej wysokością. Dlatego ważne jest przerobienie jej w obydwu wymiarach.
Następnie podstawa, to znalezienie plastikarza który profesjonalnie przerobi europejski zderzak. Jest to bardzo ważne aby w przyszłości uniknąć pęknięć spawów oraz nałożonej szpachli - zderzak musi być pospawany mocno i z zachowaniem odpowiedniej sztywności. Koszt takiej usługi to około 150zł u osoby znającej się na rzeczy. Nie ma sensu oszczędzać, by potem nie doświadczyć pękania po lakierowaniu Sam korzystałem z usług firmy Auto-plast w Osielsku koło Bydgoszczy i mogę w 100% polecić.
Zdjęcia mojego zderzaka bezpośrednio po wykonaniu przeróbki, przed przygotowaniem do lakierowania:
Efekt po lakierowaniu:
Gotowy zderzak na aucie:
Zderzak oczywiście nie jest identyczny jak oryginał, lecz na pierwszy rzut oka ciężko wychwycić różnicę. Biorąc pod uwagę koszty warto rozważyć przeróbkę, osobiście jestem bardzo zadowolony
MK4 Przeróbka zderzaka europejskiego na USA
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- kolak6
- Mały gagatek
- Auto: Mk4
- Silnik: R32
- Kontakt:
jakies pol roku tez przerobilem swojego,lecz belka tylnia zderzaka mi blokowala spod i musialem ja troche skrocic i przysunac do auta,ale operacja sie powiodla i warto bylo:P
https://www.facebook.com/Golf-MK-IV-25t ... 639547267/" onclick="window.open(this.href);return false;
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
kolak6, właśnie słyszałem od kilku osób, że trzeba kombinować z belką, ale u mnie bez problemu zderzak po przeróbce pasował bez jej ruszania
- kolak6
- Mały gagatek
- Auto: Mk4
- Silnik: R32
- Kontakt:
no to dobrze,ale wiadomo jak to z przerobkami,idealnie nie zrobisz:)
https://www.facebook.com/Golf-MK-IV-25t ... 639547267/" onclick="window.open(this.href);return false;