Sonda lambda
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sonda lambda
Siema . Padła sonda golf 3 2.0 2e .
Kupiłem dwie używki z golfa 3 , ładna nie okopcona z pasująca wtyczka .
Oraz z golfa 4 do zloczenia kabli przez kostkę elektryczna bo kostka inna .
Proste pytanie . Obie są czyste i nie okopcone czyli powinny smigac ale która lepiej włożyć .?
Czy sondy z Mkiv wytrzymywaly więcej czy nie ma różnicy ? I po prostu wrzucić i sprawdzić ta z mkiii gdzie jest mniej roboty . ?
Oraz z golfa 4 do zloczenia kabli przez kostkę elektryczna bo kostka inna .
Proste pytanie . Obie są czyste i nie okopcone czyli powinny smigac ale która lepiej włożyć .?
Czy sondy z Mkiv wytrzymywaly więcej czy nie ma różnicy ? I po prostu wrzucić i sprawdzić ta z mkiii gdzie jest mniej roboty . ?
- GTI EDITION -
Sonda lambda
Trzeba było od razu kupić 22 używki - może któraś będzie jako tako działać. Kupowanie uzywanej sondy lambda jest jak "kupowanie" używanego kondoma...CIENKII pisze:Padła sonda golf 3 2.0 2e .
Nie wiedziałem, że wyznacznikiem działania sond lambda jest jej "czystość i nieokopconość"...CIENKII pisze:Proste pytanie . Obie są czyste i nie okopcone czyli powinny smigac ale która lepiej włożyć .?
PS. Dobra, trochę się wyżyłem, teraz może przeczytaj mój wątek o tym, jak się bada sondę lambda. W kilku postach przytaczałem i pokazywałem jak się bada sondę i jakie są zasady przy jej wymianie/zakupie.
Sonda lambda
ozzy1979,
ozzy1979,
W sumie kupa do tematu wniosłes , nie odpowiedziałes na zadne zadane pytanie i wnoskujac po Twoich innych postach jakimi ,,pomagasz'' innym na forum bo z ciekawosci kilka przeczytalem dochodze do wniosku ze masz *#cenzura#* zycie bo wokół Ciebie same barany i jełopy a TY jestes pepkiem swiata wiesz wszystko i nic nie mozna ci powiedziec bo zawsze ty wiesz najlepiej .
Pozdrawiam ludzi z forum ktorzy czytaja ze zrozumieniem i odpoiadaja na zadane pytania a nie wyzywają sie na innych bo mają zły dzien
niestety nie musze uzywac wiec nie wiem jak to jest ... i uwazam ze wymianiajac elementy zawieszenia nie wolno oszczedzac i kupuje nowe czesci ale taka rzecz jak sonda ? bez przesady , do mojego silnika w sklepie z kablem krzykneli 350zł za uzywke sprawna ktora juz sprawdzilem dałem 40zł ...Kupowanie uzywanej sondy lambda jest jak "kupowanie" używanego kondoma...
Cienki,Nie wiedziałem, że wyznacznikiem działania sond lambda jest jej "czystość i nieokopconość"...
Powinny .... nigdzie na napisalem ze ta teoria stwierdza ze są sprawne .. sonda ktorą wyjełem jest czarna oznacza ze jest uwalona , czuc to po zapachu spalin , dymieniu na czarno , mniejszej mocy i zwiekszonym spalaniu ... po ,,sklejeniu'' tych wnioskow bez mierzenia jestem w stanie stwierdzic ze to ona ...czyste i nie okopcone czyli powinny smigac
ozzy1979,
akurat tego pokazywac mi nie trzeba , mam przyrzad do mierzenia zrobiony na płytce z diodami ktory idealnie pokazuje prace sondy od 0-1V ..pokazywałem jak się bada sondę
W sumie kupa do tematu wniosłes , nie odpowiedziałes na zadne zadane pytanie i wnoskujac po Twoich innych postach jakimi ,,pomagasz'' innym na forum bo z ciekawosci kilka przeczytalem dochodze do wniosku ze masz *#cenzura#* zycie bo wokół Ciebie same barany i jełopy a TY jestes pepkiem swiata wiesz wszystko i nic nie mozna ci powiedziec bo zawsze ty wiesz najlepiej .
Pozdrawiam ludzi z forum ktorzy czytaja ze zrozumieniem i odpoiadaja na zadane pytania a nie wyzywają sie na innych bo mają zły dzien
- GTI EDITION -
Sonda lambda
Mi krzyknęli ponad 600 zł w ASO, no i co? Mam spokój na kolejne 200-300 tyś km.CIENKII pisze:ale taka rzecz jak sonda ? bez przesady , do mojego silnika w sklepie z kablem krzykneli 350zł
niestety? wow...CIENKII pisze:niestety nie musze uzywac wiec nie wiem jak to jest
BZDURA. Jest zakopcona po prostu. Może być uwalona, lecz wcale nie musi. Sonda jest czarna i okopcona nawet jak jest nowa, gdy jeździsz stylem emeryta i na krótkich dystansach. Czy to oznacza, że jest uwalona? Nie - trasa, lekki but i mamy w praktyce zjawisko samooczyszczania się sondy.CIENKII pisze:sonda ktorą wyjełem jest CZARNA oznacza ze jest uwalona
Widzę, że kompletnie nie masz pojęcia o badaniu sondy lambda. Ile cykli na sekundę pokazuje twój "przyrząd"? Jaki jest kształt napięcia generowanego przez sondę?CIENKII pisze:akurat tego pokazywac mi nie trzeba , mam przyrzad do mierzenia zrobiony na płytce z diodami ktory idealnie pokazuje prace sondy od 0-1V ..
Wniosłem wiele - przestrzegłem po raz enty, że kupowanie sondy używki jest jak kupowanie uzywanego kondoma - może będzie sprawna, może nie... Dla mnie to LEPIARNIA.CIENKII pisze:W sumie kupa do tematu wniosłes
Odpowiedziałem parafrazując.CIENKII pisze:nie odpowiedziałes na zadne ZADANE PYTANIE
Pomagam tym, którzy naprawdę potrzebują pomocy. Idąc dalej - ja pomogłem 23 razy, Ty - 9, wnioski wyciągnij sam "miszczu forum". Ponadto powiem Ci krótko to co innym, Tobie podobnym - nie baw się w domorosłego/forumowego psychologa, bo polewam z takich "analiz" mojej osobowości. Swoją osobowość znam dogłębnie - jestem w 70% perfekcyjnym melancholikiem i w 30% cholerykiem. Coś jeszcze, Panie Freud? Ja się nie bawię w takie "analizy", bo na podstawie twoich postów też mógłbym dojść do jakiś wniosków, zapewne bardzo ciekawych, ale po co? To nie forum psychologiczne. Przynajmniej nie muszę w swoim "gównianym życiu" kupować sond używek i uprawiać druciarstwa...CIENKII pisze:i wnoskujac po Twoich innych postach jakimi ,,pomagasz'' innym na forum bo z ciekawosci kilka przeczytalem dochodze do wniosku ze masz ******* zycie
Dzień mam super, ale ZWALCZAM druciarstwo, rzeźbę i lepiarnię z całych sił.ozzy1979 pisze:a nie wyzywają sie na innych bo mają zły dzien
PS2. Faktycznie 350 zł za sondę to majątek stulecia, ja pier... Zwłaszcza, że dedykowana i porządna sonda starcza na 200-300 tyś km.
Ostatnio zmieniony sob cze 20, 2015 13:39 przez ozzy1979, łącznie zmieniany 1 raz.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Sonda lambda
ozzy1979, Widzę, że silnie pracujesz na kolejne upomnienie
Jeśli nie masz cierpliwości i na odpowiadanie na pytania na które już wielokrotnie odpowiadałeś na forum i podawania linków do tematów, to zwyczajnie odpuść sobie udzielanie się w takich tematach, bo nic dobrego z tego dla ciebie nie wyjdzie.
Więc zalecam potrójnie przemyśleć to co chcecie napisać w kolejnych postach i zwracam uwagę, że to dział techniczny, a nie pogadanki.
Jeśli nie masz cierpliwości i na odpowiadanie na pytania na które już wielokrotnie odpowiadałeś na forum i podawania linków do tematów, to zwyczajnie odpuść sobie udzielanie się w takich tematach, bo nic dobrego z tego dla ciebie nie wyjdzie.
ozzy1979 pisze:ZWALCZAM
I do obydwu panów, przypominam, że wg reg forum punkt 9 - Zabrania się pisania z Caps lockaCIENKII pisze:ZAWSZE TY
Więc zalecam potrójnie przemyśleć to co chcecie napisać w kolejnych postach i zwracam uwagę, że to dział techniczny, a nie pogadanki.
Sonda lambda
Proszę bardzo - link:italiano_83 pisze:Jeśli nie masz cierpliwości i na odpowiadanie na pytania na które już wielokrotnie odpowiadałeś na forum i podawania linków do tematów
viewtopic.php?f=139&t=484039" onclick="window.open(this.href);return false;
Może Szanowny Admin zrobi z tego wątek przyklejony lub doda do FAQ? Chyba warto? Może zmniejszy to ilość pytań o druciarnię i pomiary sondy multimetrem za 19,99 z Castoramy?
Ok.italiano_83 pisze:Zabrania się pisania z Caps locka
Sonda lambda
nie żartujozzy1979 pisze: Sonda jest czarna i okopcona nawet jak jest nowa, gdy jeździsz stylem emeryta i na krótkich dystansach. Czy to oznacza, że jest uwalona? Nie - trasa, lekki but i mamy w praktyce zjawisko samooczyszczania się sondy.
sonda jest taka jak skład mieszanki a jeśli sonda nie działa poprawnie to skład również nie jest właściwy bo od czego jest sonda?
do tego jeśli silnik jest zużyty albo spala olej to sonda będzie mocno okopcona
kolejne mity i teorie ....
sorry nie mogłem się powstrzymać.
Kolego jeśli masz sondę z twojego silnika i sprawdziłeś działanie to zamontuj tę co powinna być.Ewentualnie podaj symbole aby sprawdzić specyfikację.
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Sonda lambda
Zadam fundamentalne pytanie, bo na podstawie twoich odpowiedzi nasuwa się tylko ono: masz w ogóle maturę z języka polskiego? Bo widzę, że kompletnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Jak widzę, ogarniasz tylko kilka pierwszych wyrazów w zdaniu, zdania i wypowiedzi bardziej złożone powodują u ciebie jakąś blokadę? Czytaj ze zrozumieniem i nie pitol bzdur, bo twoje porady ograniczają się jedynie do powtarzania jak mantra "podłącz pod kompa" - zresztą widać po twoich postach, że w swoim "warsztaciku" przyjmujesz jedynie pogazowane trupy, które "naprawiasz" na zasadzie - wymieniać wszystko co możliwe, aż usterka zniknie, co? Czy po prostu posty nabijasz? Nie znasz zjawiska samooczyszczania się sondy lambda? A wiesz w ogóle jak pracuje sonda i na jakiej zasadzie działa? Raczej nie, więc nie udzielaj się w tematach w których nie masz pojęcia. Jak ty mało wiesz - kompletnie się nie dziwię, że tylko drutujesz trupy... Więc geniuszu wytłumacz mi, dlaczego nawet w nowym silniku co ledwo wyjechał z fabryki, sonda od jazdy na krótkich dystansach jest cała w sadzy? Słyszałeś coś o bogatej mieszance, zimnym silniku, spalaniu niezupełnym i kondensacji gazów i par? A może o zjawisku leniwej sondy? Widać nie. Dobra, nie kompromituj się więcej, bo zacznę znowu zadawać pytania, które cię znowu ośmieszą jak w wątku o olejach.pironet pisze:kolejne mity i teorie ....
Sonda lambda
Szanowny Kolego po raz kolejny pokazujesz twój poziom i chamstwo jedno jest na niskim poziomie a inne na wysokim.Sam sobie odpowiedz które na którym.Miałem w ogóle nie wypowiadać się w tematach których piszesz ale nie mogłem się już powstrzymać.Nie wypowiadaj się na temat mojego "warsztaciku" bo nie masz o tym pojęcia i proszę nie rzucaj mięsem i nie obrażaj mnie i innych po raz kolejny.W przeciwieństwie do Ciebie nie wchodzę tu aby nabijać posty,obrażać innych i pokazywać swoje przerośnięte ego. Wchodzę tu bo lubię vw, i kocham golfy bo mam do nich sentyment (moje pierwsze auto) ale co ty o tym możesz wiedzieć w swoim jeepie z gazem.Do tego lubię poszerzać swoją wiedzę jak i staram się pomagać innym jeśli jest taka możliwość a czasem szukam pomocy.Ty za każdym razem mądrzysz się,piszesz arogancko i wręcz chamsko uważając się za jakiegoś guru.Chwalisz się że ty pomogłeś 23 razy ale jesteś tu już kolego 5 lat a to mizerny,bardzo mizerny wynik,poza tym nie to jest najważniejsze.Ja zarejestrowałem 4 lata ale tak naprawdę siedzę tu od roku.
Wiedziałem że napiszesz o jeżdzie na ssaniu i bogatej mieszance ale to tylko pokazuje że nie masz pojęcia i praktyki -słyszałeś o podgrzewaniu sondy a o takiej tu mowa?
I tak oto z prostego pytania przeobraziłeś kolejny temat w obrażanie innych i pokazywanie swojego przerośniętego ego ,mam tylko nadzieję że moderatorzy to dostrzegą podejmą odpowiednie krokI
nie ważne co napiszesz nie wdaję się w polemikę
Wiedziałem że napiszesz o jeżdzie na ssaniu i bogatej mieszance ale to tylko pokazuje że nie masz pojęcia i praktyki -słyszałeś o podgrzewaniu sondy a o takiej tu mowa?
o czym ty piszesz?Po co to?chcesz się zagłębiać i robić wykłady na temat budowy i działaniu sondy?chyba nie o to chodziło użytkownikowi zresztą napisał ci już o tym.ozzy1979 pisze:Słyszałeś coś o bogatej mieszance, zimnym silniku, spalaniu niezupełnym i kondensacji gazów i par? A może o zjawisku leniwej sondy?
I tak oto z prostego pytania przeobraziłeś kolejny temat w obrażanie innych i pokazywanie swojego przerośniętego ego ,mam tylko nadzieję że moderatorzy to dostrzegą podejmą odpowiednie krokI
nie ważne co napiszesz nie wdaję się w polemikę
Ostatnio zmieniony ndz cze 21, 2015 12:23 przez pironet, łącznie zmieniany 1 raz.
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Sonda lambda
Nie mam gazu w żadnym ze swoich aut na czele z Jeepem. Jesteś kolejnym forumowym wróżbitą? Nie mierz każdego swoja miarą. Nie każdy jeździ zagazowanym padłem.pironet pisze:ale co ty o tym możesz wiedzieć w swoim jeepie z gazem
Słyszałem i widziałem nawet takie Wiesz, nawet mam takie 2 w Jeepie bez gazu I co da Ci podgrzewanie sondy?? Moc cieplna wydzielana przez grzałkę jest tak wielka, że wypali lub uniemożliwi kondensowanie się na niej sadzy i innych syfów? Wow... Lepiej doczytaj trochę o pracy sondy.pironet pisze:słyszałeś o podgrzewaniu sondy a o takiej tu mowa?
Tak, chętnie ci wyjaśnię, bo widzę, że mało wiesz.pironet pisze:chcesz się zagłębiać i robić wykłady na temat budowy i działaniu sondy?
Urzekła mnie twoja historia - napisz do Drzyzgi...pironet pisze:Ja zarejestrowałem 4 lata ale tak naprawdę siedzę tu od roku.
Nareszcie.pironet pisze:NIE WAŻNE CO NAPISZESZ NIE WDAJĘ SIĘ WIĘCEJ W POLEMIKĘ
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Sonda lambda
Jeśli macie coś do napisania autorowi,a dokładnie,to odpowiedzieć na jego pytania,proszę bardzo.
Pisanie tylko i wyłącznie ze sobą stylem jaki przedstawiliście,nie ma żadnego sensu. Co najwyżej może przynieść skutki uboczne,a tego chyba byście nie chcieli,ja z resztą też
Pisanie tylko i wyłącznie ze sobą stylem jaki przedstawiliście,nie ma żadnego sensu. Co najwyżej może przynieść skutki uboczne,a tego chyba byście nie chcieli,ja z resztą też