Golfinkatdi, to może trochę z mojego doświadczenia (kiedyś miałem problem z tym samym, tyle że w innym samochodzie). Po dość długiej jeździe (najlepiej z wyłączonym radiem, żebyś miał pewność że dobrze doładujesz aku), zmierz jakie ma ładowanie i zostaw na noc, rano przed odpaleniem też sprawdź jakie ma ładowanie, jeśli akumulator jest dobry, nie powinno być spadku naładowania (przynajmniej nie bardzo dużego). Też miałem aku z diesla w benzyniaku (jedyna różnica to moc rozruchowa- dieslowskie mają tą wartość większą, no i chyba mniejszą pojemność- ale mogę się mylić), więc tym się nie przejmuj bo to raczej większej roli nie gra (chociaż wiadomo, że po coś produkują akumulatory do wersji benzynowych i dieselowskich). Jedyne co jeszcze mogę Ci polecić, to upewnij się, czy światło w bagażniku Ci się nie świeci przez noc (u mnie to była wina przełącznika, który raz zaskakiwał, raz nie) i jeśli jesteś też cierpliwy, spróbuj jakiś czas jeździć bez radia (odłącz je od zasilania, żeby mieć pewność) i zaobserwuj czy problem się powtarza. Mimo wszystko w pierwszej kolejności, jedź do punktu gdzie typowo zajmują się sprzedażą akumulatorów, jeśli akumulator jest obsługowy to pociągną trochę elektrolitu i sprawdzą, czy akumulator się nadaje do czegoś. I moja rada, chociaż bardzo oczywista to jednak ważna- nie kupuj używanego akumulatora (tak, ja kupiłem używkę i później plułem sobie w twarz), najlepiej dołożyć trochę pieniążka i mieć nowy z gwarancją.