TPS 7 PIN

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

konkret_2007
Nowicjusz
Nowicjusz

TPS 7 PIN

Post autor: konkret_2007 » pn kwie 13, 2015 22:41

Witam wszystkich.

Posiadam golfa 3 1.8 AAM 75KM Manual 1995r.

Auto było kiedyś na automacie, przeszło przekładkę na manualna, mam z nim problemy bo posiada TPS 7 pinowy, i chciałbym go wymienić gdyż auto sam dodaje sobie gazu jak hamuje silnikiem, szarpie mi, jest bardzo czuły na gaz, wystarczy lekko dotknąć i silnik odrazu rusza z takim szarpnięciem, to samo jak się puści to znowu szarpnie. Krokowiec działa normalnie, tylko to same dodawanie gazu jest dość mocno denerwujące, tak samo jak się jedzie w korku to potrafi robić kankury, muszę wcisnąć sprzęgło i się na chwilę uspokoi. Nie mogę dostać na podmiankę innego TPS-u 7 pinowego, same cztery... i tu moje pytanie czy można to przerobić na 4 pinowy? czy ktoś posiada jakiś schemat???
Czy sterownik silnika tez trzeba wymienić przy okazji???

Ogólnie mam też problem jak go uruchomię po nocnym postoju to auto odpala na dotyk ale po kilku sekundach zaczyna szarpać jak by nie palił na wszystkie gary, po ok 30 sekundach zaczyna płynnie pracować.
Dodam że regulowałem TPS według poradnika na forum, podmieniałem krokowca na taki sam i nic, wymieniłem świece (przerwy prawidłowe) kable, kopułkę, palec, czujnik temperatury(na oryginalny), regulowałem zapłon, robiłem adaptacje w vag-com, sonda lambda pracuje prawidłowo według wskazań vaga, zdejmowałem klemy na noc itp. sprawdziłem dokładnie czy nie ciągnie lewego powietrza, postawę też wymieniłem, czyściłem całość, instalacje elektryczną można powiedzieć że przeczesałem, gdzie tylko było coś podejrzanego do poprawiłem, styki, izolacje itp. no i kończą mi się pomysły :banghead: .
Brak błędów...
Auto posiada LPG i objawy są identyczne czy na benzynie czy na gazie...
Może coś pominąłem :kac:
Za pomoc z góry dziękuje.

konkret_2007
Nowicjusz
Nowicjusz

TPS 7 PIN

Post autor: konkret_2007 » wt maja 05, 2015 21:48

No nic, widzę że temat ciężki, zostało mi jeszcze do wykonania pomiar kompresji, może jakiś zawór ma dość... albo uszczelka pod głowicą... :banghead:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”