Pulsujące obroty i oświetlenie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam! Mam problem z moim mk2 z 91 roku. Na benzynie gaśnie w moment, więc tutaj opisuję to, co dzieje się na gazie :
Odpalam samochód, chwyta ładnie, jednak obroty nie są równe. Delikatnie pulsują. Mocniej pulsują, gdy dodam gazu. Wraz z nimi oświetlenie - reflektory, podświetlenie zegarów... wszystko pulsuje zgodnie z obrotami. Zarówno na biegu jałowym, jak i podczas jazdy - problem nie ustaje. Podrzucam film, na którym widać pulsowanie podświetlenia zegarów i świateł drogowych oraz słychać wariujące obroty silnika.
Co może być problemem, jak temu zaradzić? Thanks from the mountain, jak to mówią.
[youtube][/youtube]
Odpalam samochód, chwyta ładnie, jednak obroty nie są równe. Delikatnie pulsują. Mocniej pulsują, gdy dodam gazu. Wraz z nimi oświetlenie - reflektory, podświetlenie zegarów... wszystko pulsuje zgodnie z obrotami. Zarówno na biegu jałowym, jak i podczas jazdy - problem nie ustaje. Podrzucam film, na którym widać pulsowanie podświetlenia zegarów i świateł drogowych oraz słychać wariujące obroty silnika.
Co może być problemem, jak temu zaradzić? Thanks from the mountain, jak to mówią.
[youtube][/youtube]
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Ja tu bardziej doszukiwał bym się problemu z alternatorem. A nie z mechaniką.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Skaczą również obroty więc jako mało obeznany gościu zakwalifikowałem problem do mechaniki. Alternator był naprawiany 100km temu (wymienione łożysko i nowe szczotki). Może to norma po wymianie tych elementów?
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Jak był alternator robiony to nie powinny dziać się takie rzeczy. Jak masz możliwość sprawdź jakie jest ładowanie gdy tak faluje. To falowanie przychodzi mi do głowy coś z diodami w alternatorze jak by nadał był nie wyprostowany prąd tylko zmienny nadal. Chyba że regulator napięcia tak świruje. Bo pasek masz dobrze naciągnięty od alternatora?
Pierwsza PNka na BLOSie?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wszystko dobrze naciągnięte, prąd podaje stały. Nie mam pojęcia, co jest skutkiem.
- ace-mati
- VWMANIAK
- Kontakt:
prockenzie pisze:Wszystko dobrze naciągnięte, prąd podaje stały. Nie mam pojęcia, co jest skutkiem.
Jaki dokładnie daje prąd podczas pracy z obciążeniem(włączone światła i dmuchawa) i na samym silniku? Miałem kiedyś podobny problem w golfie okazało się, że alternator przeładowywał...
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Alternator nie przeładowuje. Na włączonych światłach i wysokich obrotach, tak samo na samym silniku - daje nie więcej niż 14,5 V.