[audi 80 silnik 1.8 rocznik ok 83] pompa wody
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- t-tas
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
[audi 80 silnik 1.8 rocznik ok 83] pompa wody
problem jest następującej treści-audi mojego kolegi strasznie się grzeje, tzn było już wiele pomp i termostatów i problem jest ten sam-jaki by niebył termostat(ostatnio założyliśmy bardzo zimny 82 stopnie z dużego fiata i z też z fiata włącznik wentylatora chłodnicy) i przy normalnej(spokojnej)eksploatacji silnik ma ok 100-110 i wzwyż stopni, a przy katowaniu(jazda z obrotami 4-6 tysięcy) silnik jest normalny(normalnie ok 85-90 stopni), katowanie wcale nie przy dużych prędkościach(1,2 bieg-czyli przepływ powietrza przez chłodnicę odpada), pompy zdejmowane z silników w których dobrze działają a w tym silniku jak jest byle jaki termostat cały czas zawysoka temperatura, bez termostatu wolniej się grzeje ale utrzymuje te 90 pare stopni
i teraz pytanie-czy vw audi miało koła pompy wodnej różnej średnicy,ze względu na pojemność skokową silnika(silnik wyglądał nam na 1,6 z pierburgiem 2E a jak się przypadkowo okazał jest to 1,8 z tym samym gaźnikiem ale o mocy 90 PS, jego oznaczenie to chyba DS ale pewności nie ma bo ktoś ładnie nabił nowe numery), czy możliwe jest,że pompa wody kręci się zbyt wolno jak dla tego silnika i ma zbyt mały wydatek,czy są mniejsze koła do pomp, dodam że mieżyliśmy koła pasowe silnika z audi i mojego 1.5 JB i koła pompy jak i na wale korbowym są takie same w obu silnikach czyli przełożenie jest takie samo
i teraz pytanie-czy vw audi miało koła pompy wodnej różnej średnicy,ze względu na pojemność skokową silnika(silnik wyglądał nam na 1,6 z pierburgiem 2E a jak się przypadkowo okazał jest to 1,8 z tym samym gaźnikiem ale o mocy 90 PS, jego oznaczenie to chyba DS ale pewności nie ma bo ktoś ładnie nabił nowe numery), czy możliwe jest,że pompa wody kręci się zbyt wolno jak dla tego silnika i ma zbyt mały wydatek,czy są mniejsze koła do pomp, dodam że mieżyliśmy koła pasowe silnika z audi i mojego 1.5 JB i koła pompy jak i na wale korbowym są takie same w obu silnikach czyli przełożenie jest takie samo
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
- Paweł Marek
- V.I.P.

- t-tas
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
wentylator włącza się obecnie w okolicach 90 stopni(włącznik od dużego fiata-zamontowany celowo.sprawa wygląda tak,że jak jest zamontowany termostat to gdy się już otworzy to jakby pompa miała zbyt mały wydatek i mimo otwarcia termostatu temperatura ciągle rośnie(chłodnica też czyściutka)
- Paweł Marek
- V.I.P.

to faktycznie wygląda że jest słaby obieg płynu. Ale skoro juz sprawdziliście pompę, termostat. chłodnicę to nie wiem co by to mogło być innego poza jakąś przeszkodą w bloku lub w samych przewodach między pompą a blokiem. Może ktoś tam wodę lał długo i pordzewiały od wewnątrz. A jakby je powyciagać i próbować drutem twardym poprzepychać? Lub wymienić na używki?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- t-tas
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
właśnie dlatego już też niewiemy co robić-węże mieliśmy czyściutkie(z drugiego takiego audi), pompy były sprawne(jedna to jakby ze sklepu zdjął z półki, termostaty(kilka, ostatnio z FSO-zimi=niejszych chyba już niema),dlatego zastanawiamy się czy w 1.8 niepowinno być mniejsze koło pasowe na pompie wody niż np w 1.6 aby pompa miała większe obroty w stosunku do obrotów silnika jeśli VW Audi nierobiło mniejszych kółek to chyba pozostanie wykonanie rzeźby z nieoryginalnym kołem
- Paweł Marek
- V.I.P.

Może ktoś zmierzy to koło, ja mogę ale nie mam już 1,8 tylko 2.0. Ale zmierzę i napiszę potem.
[ Dodano: Nie Wrz 24, 2006 2:48 pm ]
zewnętrzna 10 cm w dwulitrówce
[ Dodano: Nie Wrz 24, 2006 2:48 pm ]
zewnętrzna 10 cm w dwulitrówce
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.