Ustawienie koła zamachowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Silnik 1.6td problem jest taki że przekładam silnik i jak juz był wyjęty to złapałem sie za rozrząd i sprzęgło. Zaznaczyłem sobie ustawienie koła zamachowego ale któregoś razu wyszedłem z garażu a kumplowi sie nudziło i przestawił mi wał korbowy moje pytanie jest takie czy jest jakis patent żeby dobrze przykrecić koło zamachowe? np znak na kole zamachowym względem klina na wale korbowym.
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
We wszystkich VW jakie rozkręcałem koło zamachowe da się wkręcić tylko w jednej pozycji. Śruby nie są symetrycznie rozłożone i tylko jedno ułożenie pozwala wsadzić wszystkie na miejsce. Na 99% w 1.6td jest identycznie bo w moim 1.6d też tak jest.
-
- Nowicjusz
Miałem nadzieję że to się sprawdzi i się udało:) dzięki darwaz:) jedyna różnica jest taka że sa takie bolce ustawiające i one pasują tylko w jedną strone a rozstaw szpilek jest taki sam. Pozdro:)
Jeden pisze o kola zamachowym drugi o docisku,
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Ustawienie koła zamachowego
Pytanie było o koło zamachowe to odpowiedziałem o kole A co kolega miał na myśli to już tylko on wie. Swoją drogą docisk też się źle wkręcić nie da.Dziku VR6 pisze:Jeden pisze o kola zamachowym drugi o docisku,
-
- Nowicjusz
Chodziło cały czas o koło zamachowe, nie wiem skąd wziął się docisk:) Po docisko od razu widać że są śruby w ten sposób ustawione że da sie go przykręcić tylko w jednej pozycji.
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Zależy, u mnie docisku nie da się inaczej zamontować bo otwory są asymetryczne ale koło zamachowe do docisku już się da o 120 stopni źle przykręcić bo tak mi założyli przy wymianie tarczy sprzęgła (sprzęgło gdzie docisk jest pod kołem zamachowym)
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a jeśli nie to świeca do wykręcenia ,tłok do góry i już wiesz w jakiej pozycji ustawić koło
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Ewentualnie,gdy rozrząd nie jest rozpięty,wystarczy zablokować koło pompy wtryskowej jak do ustawiania rozrządu i w tym położeniu wału,znak na kole ma wychodzić u góry (w osi bloku)pironet pisze:a jeśli nie to świeca do wykręcenia ,tłok do góry i już wiesz w jakiej pozycji ustawić koło