Wymiana wysprzęglika i jego tymczasowa naprawa.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik 1.8 agn. Przy wymianie sprzęgła zauważyłem, że wysprzeglik jest delikatnie mokry przy podłączeniu rurek do niego.
Przy okazji z przemęczenia wcisnąłem pedał sprzęgła jak wysprzęglik był wykręcony i wyskoczył z niego tłoczek.
I tu mam pytanie: wymieniałem to sprzęgło u wujka i muszę jakoś wrócić do domu. Jak włożyłem tłoczek i cofnąłem pedał to tłoczek wszedł na swoje miejsce i działa dalej.
Myślicie, że podjadę na tym 20 km czy lepiej nie ryzykować?
A jak już będę miał nowy to jak wymienić go (wykręcić, przykręcić i odpowietrzyć to wiem) ale jak wymontować z niego rurkę tą niewkręcaną? Po prostu zdjąć zawleczkę i wyciągnąć?
Przy okazji z przemęczenia wcisnąłem pedał sprzęgła jak wysprzęglik był wykręcony i wyskoczył z niego tłoczek.
I tu mam pytanie: wymieniałem to sprzęgło u wujka i muszę jakoś wrócić do domu. Jak włożyłem tłoczek i cofnąłem pedał to tłoczek wszedł na swoje miejsce i działa dalej.
Myślicie, że podjadę na tym 20 km czy lepiej nie ryzykować?
A jak już będę miał nowy to jak wymienić go (wykręcić, przykręcić i odpowietrzyć to wiem) ale jak wymontować z niego rurkę tą niewkręcaną? Po prostu zdjąć zawleczkę i wyciągnąć?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Przecież wystarczy założyć gumkę ochronną,odpowietrzyć i nadal będzie poprawnie pracował. Po co wymieniać?
Okazało się, że przecieka delikatnie na wężyku w okolicach zawleczki. I wydaje mi się, ze to nie na oringu co wchodzi na rurce do wysprzęglika a na końcówce rurki przy baryłce co wchodzi do wysprzęglika.
Ta baryłka może się obracać na rurce czy powinna być zaciśnięta na amen?
Ta baryłka może się obracać na rurce czy powinna być zaciśnięta na amen?
Re: Wymiana wysprzęglika i jego tymczasowa naprawa.
Podbijam. Mam to samo i baryłka przy wejściu przewodu do wysprzęglika jest luźna. Są tam jakieś oringi? Jak to uszczelnić? Czy może pozostaje wymiana przewodu?
Mnie nie chodziło o luz na wejściu baryłki do wysprzęglika a na połączeniu rurki z tą baryłką. Ale odpowiadając na Twoje pytanie: tam jest o-ring. Wymiarów nie pamiętam. Ale wymiana prosta (wyjmij zawleczkę, wyciągnij przewód, zmień uszczelkę i złóż). Tylko trzeba będzie odpowietrzyć, ale to prościzna.
Wymiana całego przewodu w sumie też prosta. Ale dość ciężko go zdobyć. Można go dorobić za to na wymiar/wzór.
Wymiana całego przewodu w sumie też prosta. Ale dość ciężko go zdobyć. Można go dorobić za to na wymiar/wzór.
Dzięki. chodziło o to samo, że na połączeniu rurki z baryłką jest luz. Wczoraj miałem wszystko rozkręcone, ale nie odłączałem przewodu. Może sprawdzę dzisiaj i zakupię oringi. Sam przewód w sklepie getem kosztuje 200 PLN z wysyłką, a zakładanie starocia może okazać się wtopą. Rozumiem, ze ten luz zniknął lub nie miał później wpływu na nieszczelność po wymianie oringu? Wszystko szczelne? Daleko trzeba "nurkować", żeby wypiąć przewód z drugiej strony?
Uszczelka jest pomiędzy baryłką a wysprzęglikiem. Pomiędzy rurką a baryłką nie wiem jakie jest uszczelnienie. Chyba coś zaciśnięte na stałe. Jak tam cieknie w tym miejscu to chyba tylko wymiana. Ale jak nie cieknie to zostawić. Może fabrycznie tam jest luz.
No i przewód do wymiany. Oring wymieniłem, ale leci własnie między rurką a baryłką-koszt 197,81 z wysyłką (w ASO żądają wpłaty, bo jest w magazynie, ale w DE i koszt ok 259 PLN. Na dodatek połamałem wybierak/zbierak czy tez wodzidełko plastikowe przy lince zmiany biegów przy skrzyni-koszt w ASO 79 PLN, a w sklepie 35 PLN odbiór osobisty w Poznaniu.
Z ciekawości napisz jak dostaniesz nówkę, czy ta rurka jest ruchoma czy nie w tej baryłce. Dzisiaj wpadła mi w ręce gratisowa używka i też jest ruchoma (i cieknie też) ;p
Dam znać. Pod koniec przyszłego tygodnia powinna u mnie być paczka. Ciekawi mnie jak to odpiąć od strony pompy sprzęgła <myśli> Trzeba tam mocno nurkować, czy może od strony kabiny wykręcić pedał sprzęgła? Znalazłem jakieś fotki w necie i stanowczo od strony kabiny trzeba wytargać pedał razem z pompą i dopiero podłączyć przewód. Jakby co to proszę o poradę.
Wydaje mi się, że od spodu auta był dostęp dobry. Jutro wymieniam u siebie skrzynię to sprawdzę i napiszę jak odpocznę
Wreszcie przewód dotarł. Przy nowym przewodzie "baryłka" od strony wysprzęglika jest nieruchoma, więc sprawa wyjaśniona. Skoro stary przy wysprzęgliku jest luźny tzn. że jest już nieszczelny i tylko szrot. Po świętach wymienię.