Nie włącza się duży wentylator - chodzi tylko mały
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam problem z wentylatorem chłodnicy (silnik ARL). Po włączeniu klimy załącza się tylko mały wentylator. Duży nie rusza samodzielnie ale jeżeli przekręcę go delikatnie ręką to wtedy zaczyna się kręcić. Nabiera prędkości stosunkowo wolno ale ostatecznie wchodzi na obroty. Po zgaszeniu i ponownym zapaleniu silnika znowu działa tylko 1 wentylator.
Czy to kwestia samego wentylatora? Może jakiegoś sterownika? Wentylator w sumie działa tylko tak jakby coś w nim nie stykało przy starcie. Ogólnie na zgaszonym silniku obraca się bez oporów także mechanicznie nic go nie blokuje.
Z góry dziękuję za porady.
Mam problem z wentylatorem chłodnicy (silnik ARL). Po włączeniu klimy załącza się tylko mały wentylator. Duży nie rusza samodzielnie ale jeżeli przekręcę go delikatnie ręką to wtedy zaczyna się kręcić. Nabiera prędkości stosunkowo wolno ale ostatecznie wchodzi na obroty. Po zgaszeniu i ponownym zapaleniu silnika znowu działa tylko 1 wentylator.
Czy to kwestia samego wentylatora? Może jakiegoś sterownika? Wentylator w sumie działa tylko tak jakby coś w nim nie stykało przy starcie. Ogólnie na zgaszonym silniku obraca się bez oporów także mechanicznie nic go nie blokuje.
Z góry dziękuję za porady.
ja tak miałem niedawno i to były zawieszone szczotki na silniku wentylatora
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
takadi401 pisze:Czy to kwestia samego wentylatora?
Trochę odgrzeję temat. Mianowicie u mnie zauważyłem taką sytuację:
Nie załącza się w ogóle duży wentylator a mały tak. Po odpięciu kostki z 3 pinami od czujnika przy chłodnicy zwarłem pin (ze stałym +12V) pierwszy pin i była cisza. Po zwarciu z 3 pinem (czyli tzw drugi bieg) w module był wyraźny dźwięk przekaźnika i załączył się tylko mały wentylator....
Domyślam się że może być padnięty moduł sterowania wentylatorami, ale muszę jeszcze "na krótko" podłączyć same wentylatory do aku.
Które tam dokładnie piny podłączyć do aku bo są 3... Rozumiem że jeśli wszystko jest sprawne powinny działać oba biegi (po zwarciu pinów) i oba wentylatory jednocześnie??
Nie załącza się w ogóle duży wentylator a mały tak. Po odpięciu kostki z 3 pinami od czujnika przy chłodnicy zwarłem pin (ze stałym +12V) pierwszy pin i była cisza. Po zwarciu z 3 pinem (czyli tzw drugi bieg) w module był wyraźny dźwięk przekaźnika i załączył się tylko mały wentylator....
Domyślam się że może być padnięty moduł sterowania wentylatorami, ale muszę jeszcze "na krótko" podłączyć same wentylatory do aku.
Które tam dokładnie piny podłączyć do aku bo są 3... Rozumiem że jeśli wszystko jest sprawne powinny działać oba biegi (po zwarciu pinów) i oba wentylatory jednocześnie??
Moja VR6-ka: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 4#p6607264" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Kontakt:
tak, wentylatory kręcą się zawsze razem...jeśli któryś się nie kręci tzn że nie działa, gdyby usterka była przed wentylatorem to drugi też by się nie kręciłdarov pisze:Rozumiem że jeśli wszystko jest sprawne powinny działać oba biegi (po zwarciu pinów) i oba wentylatory jednocześnie?
Qto, To czemu na pierwszym biegu nie działają oba ??
Moja VR6-ka: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 4#p6607264" onclick="window.open(this.href);return false;
Byłem dziś chwilkę w garażu i podłączyłem na krótko wentylatory do akumulatora. Takie wyszły wyniki:
Mały wentylator: 1-bieg brak włączenia, 2-bieg włącza się
Duży wentylator: 1-bieg brak włączenia, 2-bieg brak włączenia
Oba wentylatory sprawdzałem osobno, nie podłączałem ich razem ze sobą....
Ktoś coś dopowie ?
Mały wentylator: 1-bieg brak włączenia, 2-bieg włącza się
Duży wentylator: 1-bieg brak włączenia, 2-bieg brak włączenia
Oba wentylatory sprawdzałem osobno, nie podłączałem ich razem ze sobą....
Ktoś coś dopowie ?
- Qto
- _
- Kontakt:
w małym wentylatorze masz skopany pierwszy bieg...a w dużym obydwa
Hehe nice to podpowiedz co tam da sie przy nich naprawić i na co zwrócić uwagę przy naprawie co do szczotek itd to wiem ale może jesz cos? no i czy w ogóle jest sens naprawiania....
Z naprawy jednak chyba kiszka będzie. Po rozebraniu silniczka jest upalony styk na takim jakby rezystorku w kształcie fali w plastikowej obudowie, szczotki jeszcze w dobrym stanie... W sumie tyle można było zdiagnozować...
EDIT:
Panowie co to jest dokładnie za element ten na samej górze płytki w białej ceramicznej obudowie, w środku jest pofalowany drut/blaszka ??
EDIT:
Panowie co to jest dokładnie za element ten na samej górze płytki w białej ceramicznej obudowie, w środku jest pofalowany drut/blaszka ??