Jak ustawic sklad mieszanki w 2.0 16V (9A) ???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Jak ustawic sklad mieszanki w 2.0 16V (9A) ???

Post autor: piotrek1313 » śr wrz 20, 2006 17:18

Witam!
Jakis czas temu zmienilem przeplywke i od tego czasu nie ustawilem jeszcze (fachowo) skladu mieszanki.
No i stad prosba do was - co i jak sie robi w 9A zeby byla wlasciewa proporcja paliwo/powietrze.

Dodam, ze jak zalozylem przeplywomierz to ustawilem go troche samemu - na sonde lambda (tylko prosze sie nie smiac :grin: ), tak zeby jako tako chodzil. Od tego czasu przestawiam ta srubke na rozdzielaczu a to troche w lewo, a to troche w prawo, bo caly czas nie wiem na jakiej jezdze mieszance, czy na ubogiej, czy na bogatej, ale generalnie caly czas mam wrazenie ze na zlej :hmm:

Teraz nie wiem czy musze jechac do jakichs specjalistow, czy wystarcza tacy co maja tylko analizator spalin?? A moze w ogole da sie to jakos ustawic samemu za pomoca miernika (choc wydaje mi sie ze nie bardzo)?? Nie wiem w ogole jakie sa waruki ustawiania skladu mieszanki, gdzies kiedys czytalem o odlaczaniu jakichs przewodow, podlaczaniu miernika pod nastawik cisnienia, ale generalnie wszystko do :ass: bo co zrodlo to inna informacja :grrr: . Moze po prostu wystarczy obracac srubke regulacji w jedna strone az silnik zacznie gasnac, pozniej w druga to samo i dokladnie wyliczyc srodek??

I jeszcze jedna rzecz - jak ustawie mieszanke tak, ze napiecie na kablu z lambdy elegancko plywa miedzy 0.2-0.8V to jak dodaje gazu to mi poazuje napiecie miedyz 0.8 a 1V. TO chyba nie jest normalne?? A z kolei jak przykrece mieszanke ta ze jest caly czas kolo 0.25 (nie plywa - mieszanka za uboga) to jak dodaje gazu to sie dzieje dokladnie to samo - napiecie w okolicy 0.8-0.9V.

Bardzo prosze o konkretne i wyczerpujace odpowiedzi.

Jak sie uda cos zdzialac to stawiam :pub: no i oczywiscie dodaje punkcika :)

malolat
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: malolat » czw wrz 21, 2006 23:50

w FAQ jest cos o testerze sondy lamba, i tam jest tabelka, ze dla 0,5 w mieszanka jest stechiometryczna (chyba 14,2:1) , a najwiekszy wykop gdzies dla (12-13:1) co przeklada sie na napiecie powyzej wolta, wiec w sumie przy deptaniu to dobrze ze sie wzbogaca. wiec
piotrek1313 pisze:jak ustawie mieszanke tak, ze napiecie na kablu z lambdy elegancko plywa miedzy 0.2-0.8V to jak dodaje gazu to mi poazuje napiecie miedyz 0.8 a 1V. TO chyba nie jest normalne??
powinno byc w miare ok.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt wrz 22, 2006 00:15

Z tego wynika że tą śróbką regulujesz tylko skład miesznaki na wolnych obrotach. Pewnie jest jeszcze jakaś inna regulacja od skladu pod obciażeniem. Ciężko będzie znalkeźć znawcę od tego "amerykańskiego" wtrysku. Wszystko masz w tych plikach opisane, niestety w "innych językach" http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=page03_kem

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » pt wrz 22, 2006 13:39

malolat pisze:w FAQ jest cos o testerze sondy lamba, i tam jest tabelka, ze dla 0,5 w mieszanka jest stechiometryczna (chyba 14,2:1) , a najwiekszy wykop gdzies dla (12-13:1) co przeklada sie na napiecie powyzej wolta, wiec w sumie przy deptaniu to dobrze ze sie wzbogaca. wiec
piotrek1313 pisze:jak ustawie mieszanke tak, ze napiecie na kablu z lambdy elegancko plywa miedzy 0.2-0.8V to jak dodaje gazu to mi poazuje napiecie miedyz 0.8 a 1V. TO chyba nie jest normalne??
powinno byc w miare ok.
No i ok, bylem ustawic zbieznosc i przy okazji zrobilem regulacje skladu mieszanki i wyszlo na to, ze po moim ustawieniu na lambde byla praktycznie idealna ;) Po bardzo delikatnej regulacji mieszanke mam praktycznie stechiometryczna :) Na jalowym mam lambda 1.031, czyli troche za duzo tlenu, ale to prawdopodobnie daltego ze mam wydlubanego kata, a przy 3000obr/min mam 1.004 :)
Paweł Marek pisze:Z tego wynika że tą śróbką regulujesz tylko skład miesznaki na wolnych obrotach. Pewnie jest jeszcze jakaś inna regulacja od skladu pod obciażeniem. Ciężko będzie znalkeźć znawcę od tego "amerykańskiego" wtrysku. Wszystko masz w tych plikach opisane, niestety w "innych językach" http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=page03_kem
Ta stronke znam :) Juz wszystko z niej wykopalem i najpierw zawsze wszystkim polecam szukac odpowiedzi na problemy wlasnie tam.
Co do srubki, to w kazdym zrodle bylo co innego :kac: W jednym pisalo ze nia sie reguluje jalowy, w innym ze pelny zakres, w innym, ze do operacji regulacji mieszanki trzeba odlaczac rozne przewody itp... Z tego co pamietam to u mnie przestawianie srubki wplywalo na pelny zakres obrotow. Jak za bardzo wzbogacilem to w pelnym zakresie obrotow autko kopcilo, a jak przykrecilem to caly czas "mulilo".

Ale generalnie wnioski beda takie (moze sie komus kiedys przyda :) ):
1. W 9A mozna wyregulowac (przynajmniej wstepnie) sklad mieszanki podpinajac sie pod kabel sygnalowy lambdy.
2. Nie nalezy tego traktowac do konca jako pewny wynik, gdyz sonda moze przeklamywac itp. Czyli tak czy siak delikwenta nie minie regulacja na analizatorze spalin. A ze koszt nie duzy to lepiej podjechac, ustawic i spokojna glowa. Mamy pewnosc ze autko nie pali ani za duzo, ani za malo.
3. Regulujemy uzywajac tylko srubki na rozdzielaczu wtrysku i z tego co doswiadczylem nie trzeba odlaczac zadnych przewodow.

Dzieki za pomoc :pub:

Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”