Hehe ,święta racja ,ten ori badziew z pseudopodgrzewaczem ,a raczej "zapowietrzaczem " ,to w 99,9 % przypadków ,sprawca problemów z powietrzem w układzie paliwowym ,i tym samym z pierwszym odpalaniem ...taki sam badziew,tyle ze dokręcany do głowiczki z podgrzewaczem , jest w audi 80 ...co niektórzy wymieniają po parę filtrów ,montują zbędne i do niczego nie potrzebne zaworki zwrotne i dalej to samo ...a wystarczy wymienić cały filtr na filtr bez "podgrzewacza",typu wejście i wyjście i po problemiestefano189 pisze:ale kombinujesz z tym za*ranym zaworkiem. Kup nowy porządny filtr paliwa z mkII 1,6 D.
Golf się zapowietrza w dziwny sposób.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
"Stary nowy zepsuty " zaworek ktory kosztował nie całe 10 zł dziś wyrzuciłem a wpadł zaworek firmy bosch za 30 zł i jak narazie jest bardzo dobrze, zero powietrza w paliwie. Wydawało się to mało prawdopodobne, a jednak, tamten stary chiński po nie całym miesiącu pracy się zepsuł. Tak że auto naprawione
- stefano189
- Gadatliwa bestia
Może Ci się udało. W każdym razie daj znać kiedy usterka się powtórzy, bo prędzej czy później problem wróci i wtedy dostaniesz białej gorzączki i w końcu dasz filtr z mk II 1,6D. A tak na poważnie, to poniekąd przyczyną tego że ten zaworek po czasie traci szczelność, jest sam silnik, który generuje wibracje. Wtedy oring na tym badziewiu się wyrabia i puszcza powietrze. Przypuszczam że w benzyniaku, taki zaworek wytrzymał by 10x dłużej z racji braku wibracji.
W każdym razie, oby wytrzymał jak najdłużej, pozdrawiam.
W każdym razie, oby wytrzymał jak najdłużej, pozdrawiam.
MK3 bon jovi TDI + FMIC + heble R32 + 280 mm rear + 216-tki + VKLR + kolektor SDI+ 051C + "11 mm"
WYNIK = --- PS / --- Nm
LINK do mojego mk3 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=462883
Zapraszam --> https://www.facebook.com/asostefan" onclick="window.open(this.href);return false;
WYNIK = --- PS / --- Nm
LINK do mojego mk3 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=462883
Zapraszam --> https://www.facebook.com/asostefan" onclick="window.open(this.href);return false;
Koledzy pomocy Pacjent to podobnie, jak u kolegi w temacie Mk IV ALH 90km. Standardowe problemy z pierwszym rozruchem. Prześledziłem dużo tematów w tym ten jeden glówny z problemem odpalania na zimnym i ciepłym i robię po kolei aby wykluczać wszystko. Zrobione:
- nowy akumulator
- zregenerowany rozrusznik
- sprawdzone świece (każda ok 1om)
- wymienione wężyki przelewowe
Nastał więc czas na węże doprowadzające i powietrze.
Za naradą większości użytkowników wymieniłem filtr na zwykły bez podgrzewacza. Był cały czas jeden bąbel powietrza jak na zdjęciu, który po zgaszeniu wracał w to miejsce ale nie było innych nowych.
Nie pomogło w odpalaniu. Zabrałem się więc za smok i w tym samym czasie założyłem też zaworek zwrotny. Od tego momentu w przewodzie od filtra do pompy powietrza jakby ktoś dmuchał...myślałem, że może musi się coś odpowietrzyć, pojeździłem trochę ale to samo. Także powstała konstrukcja z przezroczystych wężyków aby sprawdzić co i jak, kupiłem też inny zaworek z myślą, że może akurat trafiłem na wadliwy, zmiana go miejscami przed filtrem i za, cały czas to samo. Tak to wyglądało: https://www.youtube.com/watch?v=6dCPrwn ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Zmieniłem dla testów na stary filtr z podgrzewaczem i początkowo zero powietrza, po 2 dniach znowu lecą pęcherze dużo mniej niż na tym filmie ale jednak co chwile jakiś przeleci. Moje pytania
1. W czym tu może być problem? Po czyszczeniu smoka trzeba jakoś odpowietrzyć cały układ?
2. Na tym krótkim przewodzie przed filtrem śmignie czasami jakiś mały bąbel, ale nie jest to równoznaczne z tymi, które z niego wychodzą, czy to normalne?
3. Po zgaszeniu silnika, po ok 10 min ten przewód między zaworkiem zwrotnym a filtrem jest pusty! to mnie też dziwi? Zrozumiałbym, jakby tam nie było zaworka zwrotnego, bo smok mam w wersji bez żadnych zaworków zwrotnych w nim, więc na logikę mogło by paliwo wrócić do baku. To normalne?
4. Patrzyłem też na wężyki między filtrem a węższymi rurkami które wchodzą spod auta przy szybie, są lekko sparciałe ale nie widać nigdzie nieszczelności. Chętnie bym je wymienił ale jak jak? są zaciśnięte jakąś dziwną opaską, a jak bym chciał tam dać normalną skręcaną to pewnie się połamią?
5. Czytałem też o odpowietrzeniu baku, ale jak sprawdzić czy nie jest zatkane? Sam "dzyndzel" się rusza.
Macie jakieś pomysły? Bo już powoli tracę cierpliwość. Jeszcze zdjęcie poglądowe
- nowy akumulator
- zregenerowany rozrusznik
- sprawdzone świece (każda ok 1om)
- wymienione wężyki przelewowe
Nastał więc czas na węże doprowadzające i powietrze.
Za naradą większości użytkowników wymieniłem filtr na zwykły bez podgrzewacza. Był cały czas jeden bąbel powietrza jak na zdjęciu, który po zgaszeniu wracał w to miejsce ale nie było innych nowych.
Nie pomogło w odpalaniu. Zabrałem się więc za smok i w tym samym czasie założyłem też zaworek zwrotny. Od tego momentu w przewodzie od filtra do pompy powietrza jakby ktoś dmuchał...myślałem, że może musi się coś odpowietrzyć, pojeździłem trochę ale to samo. Także powstała konstrukcja z przezroczystych wężyków aby sprawdzić co i jak, kupiłem też inny zaworek z myślą, że może akurat trafiłem na wadliwy, zmiana go miejscami przed filtrem i za, cały czas to samo. Tak to wyglądało: https://www.youtube.com/watch?v=6dCPrwn ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Zmieniłem dla testów na stary filtr z podgrzewaczem i początkowo zero powietrza, po 2 dniach znowu lecą pęcherze dużo mniej niż na tym filmie ale jednak co chwile jakiś przeleci. Moje pytania
1. W czym tu może być problem? Po czyszczeniu smoka trzeba jakoś odpowietrzyć cały układ?
2. Na tym krótkim przewodzie przed filtrem śmignie czasami jakiś mały bąbel, ale nie jest to równoznaczne z tymi, które z niego wychodzą, czy to normalne?
3. Po zgaszeniu silnika, po ok 10 min ten przewód między zaworkiem zwrotnym a filtrem jest pusty! to mnie też dziwi? Zrozumiałbym, jakby tam nie było zaworka zwrotnego, bo smok mam w wersji bez żadnych zaworków zwrotnych w nim, więc na logikę mogło by paliwo wrócić do baku. To normalne?
4. Patrzyłem też na wężyki między filtrem a węższymi rurkami które wchodzą spod auta przy szybie, są lekko sparciałe ale nie widać nigdzie nieszczelności. Chętnie bym je wymienił ale jak jak? są zaciśnięte jakąś dziwną opaską, a jak bym chciał tam dać normalną skręcaną to pewnie się połamią?
5. Czytałem też o odpowietrzeniu baku, ale jak sprawdzić czy nie jest zatkane? Sam "dzyndzel" się rusza.
Macie jakieś pomysły? Bo już powoli tracę cierpliwość. Jeszcze zdjęcie poglądowe