Wymiana oleju w automacie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana oleju w automacie
Witam. Drodzy koledzy (i koleżanki) od niedawna jestem posiadaczem samochodu audi 100 z automatyczną skrzynia biegów, jak wiadomo jest to specyficzna przekładnia o którą trzeba bardziej dbać. Toteż pierwszą rzeczą o której pomyslałem była właśnie wymiana oleju w skrzyni biegów. silnik 5 cyl. 2.0 oznaczenie skrzyni z tego co pamiętam VW0087. Z tego co wiem wymiana oleju w takiej skrzyni różni się od wymiany w manualu dlatego zwracam sie z zapytaniem czy może ktos wymieniał może olej w automatach, jak to się robi, jaki olej polecacie wlać??Czy Mobil ATF 220 będzie dobry??wiem że to nie pytam o VW ale wsumie to auto z grupy VAG. Czekam na jakiekolwiek odpowiedzi, sugestie bo chcę żyby auto mi troche pojeździło. Z góry dzięki i Pozdrawiam
Sory Ziolo ale ni zgodze sie z tym!!! Olej w manualach a tym bardziej w automatach powinien być wymieniany, przecież - jak to każdy olej - traci on swoje właściwości i się zużywa, wiec jeżeli nie po określonym przebiegu to przynajmniej raz na pare lat trzeba go wymienić.
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- ziolo115
- Ma gadane

- Kontakt:
to fragmet ksiazki o Audicy:Gatunki oleju przekładniowego
Nie zachodzi konieczność wymiany oleju przekładniowego. Przekładnia wypełniona jest olejem na stale, a ewentualne
opiłki są wyławiane przez magnesy.
Olej przekładniowy musi jednak odpowiadać określonym wymaganiom. Do tych celów Audi zaleca oleje o specyfikacji
G 50 klasy lepkości SAE 75 W-90. W przeciwieństwie do stosowanych w starszych modelach Audi olejach
przekładniowych, tutaj mowa jest o oleju syntetycznym.
Kontrola poziomu cieczy ATF w automatycznej skrzynce biegów
Kontrola stała
Automatyczna skrzynka biegów jest wypełniona syntetyczną cieczą o nazwie Automatic Transmission Fluid służącą
do smarowania i sterowania ciśnieniem hydraulicznym przekładni. Ciecz ATF powinna spefniać określone wymagania,
musi być poddana kontroli i nosić oznakowanie "Dexron" {z następującym po nim numerem kontrolnym).
Nie zachodzi konieczność wymiany oleju przekładniowego. Przekładnia wypełniona jest olejem na stale, a ewentualne
opiłki są wyławiane przez magnesy.
Olej przekładniowy musi jednak odpowiadać określonym wymaganiom. Do tych celów Audi zaleca oleje o specyfikacji
G 50 klasy lepkości SAE 75 W-90. W przeciwieństwie do stosowanych w starszych modelach Audi olejach
przekładniowych, tutaj mowa jest o oleju syntetycznym.
Kontrola poziomu cieczy ATF w automatycznej skrzynce biegów
Kontrola stała
Automatyczna skrzynka biegów jest wypełniona syntetyczną cieczą o nazwie Automatic Transmission Fluid służącą
do smarowania i sterowania ciśnieniem hydraulicznym przekładni. Ciecz ATF powinna spefniać określone wymagania,
musi być poddana kontroli i nosić oznakowanie "Dexron" {z następującym po nim numerem kontrolnym).
Re: Wymiana oleju w automacie
ja miałem Audi z automatem, autko miało narobione 177tyś skrzynia działała bez problemu, oleju nigdy nie wymieniałem bo po co jak wszystko działało OK był krystalicznie żółty, nie śmierdział siarko jak podobno w zurzytych czy uszkodzonych automatycznych skrzyniach auto sprzedane i gość nakręcił do tej pory coś .ok 100tyś km i nic przy skrzyni nie robiłMarszall pisze:Czekam na jakiekolwiek odpowiedzi, sugestie bo chcę żyby auto mi troche pojeździło. Z góry dzięki i Pozdrawiam
ja bym nie ruszał,
jeden mój koleś zachciało mu się wymienić olej w skrzyni w mk3 i co zmienił i pojechał do niemiec a tam na autobanie coś mu sie stało w skrzyniu
kupił druga w niemczech za 400E a starą zabrał otworzył a tam zmielone wszystko
i powiedział że juz nigdy nie zmieni oleju !
A wiec sparawa jest nastepujaca W AUTOMATACH WYMIENIA SIE OLEJ !!! powie wam to kazdy pecializujacy sie w tym mechanik oraz instrukcja urzytkowania. Jak sie ma sprawa do audi co nie powiem (mam namysli przebieg) ale w MKII wymiana oleju wraz z filtrem co 45kkm w MKIII to samo co 60kkm a w MKIV co 100kkm (poniewaz w MKIV skrzynia była zalewana juz olejem synetycznym) zawsze trzeba wymianic filtr w automacie i uszcelke z miski olejowej aby nie było wyciekow. Stara uszekla po ponownym zamontowaniu moze popuszczac olej. Wymiane warto zelcic warsztatowi koszt samej wymiany to około 40 zł i ma sie pewnosc ze jest robota zrobiona dobrze. Adresy warsztatów mozna poszukac na necie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw wrz 21, 2006 19:38 przez Atomic10, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wymiana oleju w automacie
RobertP pisze:ja miałem Audi z automatem, autko miało narobione 177tyś skrzynia działała bez problemu, oleju nigdy nie wymieniałem bo po co jak wszystko działało OK nie ciekło i był krystalicznie żółty, nie śmierdział siarką jak podobno w zurzytych czy uszkodzonych automatycznych skrzyniach auto sprzedane i gość nakręcił do tej pory coś jeszcze ok.100tyś km i nic przy skrzyni nie robił i śmiga dalejMarszall pisze:Czekam na jakiekolwiek odpowiedzi, sugestie bo chcę żyby auto mi troche pojeździło. Z góry dzięki i Pozdrawiam
ja bym nie ruszał,
jeden mój koleś zachciało mu się wymienić olej w skrzyni w mk3 i co zmienił i pojechał do niemiec a tam na autobanie coś mu sie stało w skrzyniu
kupił druga w niemczech za 400E a starą zabrał otworzył a tam zmielone wszystko
i powiedział że juz nigdy nie zmieni oleju !
[ Dodano: Czw Wrz 21, 2006 11:41 ]
bardzo proszę wskaż mi taką instrukcję, zrzut strony , jestem ciekaw ...Atomic10 pisze:A wiec sparawa jest nastepujaca W AUTOMATACH WYMIENIA SIE OLEJ !!! powie wam to kazdy pecializujacy sie w tym mechanik oraz instrukcja urzytkowania.
jeśli chodzi o MKII to w książce sam naprawiam na stronie 84 jest napisane:Marszall pisze:Olej w manualach a tym bardziej w automatach powinien być wymieniany, przecież - jak to każdy olej - traci on swoje właściwości i się zużywa, wiec jeżeli nie po określonym przebiegu to przynajmniej raz na pare lat trzeba go wymienić.
....olej wymiania się zwykle po przejechaniu każdych 45000km................
przy bardzo wysokich temperaturach otoczenia nalezy wymienić olej ATF co 30000km. Ilość wyminaiana 3.0l. ..."
ale ja i tak bym w swojej Audi nie wymieniał
póki co to fakt wymienia się ...
ale mówię Wam mi kiedyśpowiedzili że w autmacie jak miałem to mówili że wymienia sie jak sie coś w niej robi labo jest uszkodzona, tak to nie
niestety nie mam ksiązki od Audi i nic powterdzić nie mogę
ale jestem nadal za niewymienianiem w Audi, bo ja tego nie robiłem
ale mówię Wam mi kiedyśpowiedzili że w autmacie jak miałem to mówili że wymienia sie jak sie coś w niej robi labo jest uszkodzona, tak to nie
niestety nie mam ksiązki od Audi i nic powterdzić nie mogę
ale jestem nadal za niewymienianiem w Audi, bo ja tego nie robiłem
Dzięki chłopaki. Teraz to sie dopiero pogubiłem!No nie wiem podzwonie troche po serwisach może sięczegoś dowiem, jak narazie moja seta ma najechane 170 tyś. (o ile nie kręcona:/)wiec może jeszcze pojeźdźi-ale wolałbym mieć pewność dlatego zapytałem. A tak ogólnie to ktoś zna procedure wymiany tego oleju??czy lepiej to zostawic specjalistom??
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
zadzwoń do serwisów zajmujących sie naprawami wpisz w googlach serwis skrzyń automatycznych i wywali ci kilka,Marszall pisze:No nie wiem podzwonie troche po serwisach może sięczegoś dowiem,
tam na bank powinni Ci podpowiedzieć np. TUTAJ