Wymiana oleju w automacie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Wymiana oleju w automacie

Post autor: Marszall » czw wrz 21, 2006 09:06

Witam. Drodzy koledzy (i koleżanki) od niedawna jestem posiadaczem samochodu audi 100 z automatyczną skrzynia biegów, jak wiadomo jest to specyficzna przekładnia o którą trzeba bardziej dbać. Toteż pierwszą rzeczą o której pomyslałem była właśnie wymiana oleju w skrzyni biegów. silnik 5 cyl. 2.0 oznaczenie skrzyni z tego co pamiętam VW0087. Z tego co wiem wymiana oleju w takiej skrzyni różni się od wymiany w manualu dlatego zwracam sie z zapytaniem czy może ktos wymieniał może olej w automatach, jak to się robi, jaki olej polecacie wlać??Czy Mobil ATF 220 będzie dobry??wiem że to nie pytam o VW ale wsumie to auto z grupy VAG. Czekam na jakiekolwiek odpowiedzi, sugestie bo chcę żyby auto mi troche pojeździło. Z góry dzięki i Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » czw wrz 21, 2006 09:19

nie wiem jak w automatach ale w manualnych skrzyniach olej lany jest dozywotnio i jezeli skrzynia nie była rozbierana bądz z takich lub innych przyczyn olej wyciwkł to jedynie sie go uzypelnia

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marszall » czw wrz 21, 2006 09:31

Sory Ziolo ale ni zgodze sie z tym!!! Olej w manualach a tym bardziej w automatach powinien być wymieniany, przecież - jak to każdy olej - traci on swoje właściwości i się zużywa, wiec jeżeli nie po określonym przebiegu to przynajmniej raz na pare lat trzeba go wymienić.

BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » czw wrz 21, 2006 09:50

to fragmet ksiazki o Audicy:Gatunki oleju przekładniowego
Nie zachodzi konieczność wymiany oleju przekładniowego. Przekładnia wypełniona jest olejem na stale, a ewentualne
opiłki są wyławiane przez magnesy.
Olej przekładniowy musi jednak odpowiadać określonym wymaganiom. Do tych celów Audi zaleca oleje o specyfikacji
G 50 klasy lepkości SAE 75 W-90. W przeciwieństwie do stosowanych w starszych modelach Audi olejach
przekładniowych, tutaj mowa jest o oleju syntetycznym.
Kontrola poziomu cieczy ATF w automatycznej skrzynce biegów
Kontrola stała
Automatyczna skrzynka biegów jest wypełniona syntetyczną cieczą o nazwie Automatic Transmission Fluid służącą
do smarowania i sterowania ciśnieniem hydraulicznym przekładni. Ciecz ATF powinna spefniać określone wymagania,
musi być poddana kontroli i nosić oznakowanie "Dexron" {z następującym po nim numerem kontrolnym).

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: Wymiana oleju w automacie

Post autor: RobertP » czw wrz 21, 2006 10:05

Marszall pisze:Czekam na jakiekolwiek odpowiedzi, sugestie bo chcę żyby auto mi troche pojeździło. Z góry dzięki i Pozdrawiam
ja miałem Audi z automatem, autko miało narobione 177tyś skrzynia działała bez problemu, oleju nigdy nie wymieniałem bo po co jak wszystko działało OK był krystalicznie żółty, nie śmierdział siarko jak podobno w zurzytych czy uszkodzonych automatycznych skrzyniach auto sprzedane i gość nakręcił do tej pory coś .ok 100tyś km i nic przy skrzyni nie robił
ja bym nie ruszał,
jeden mój koleś zachciało mu się wymienić olej w skrzyni w mk3 i co zmienił i pojechał do niemiec a tam na autobanie coś mu sie stało w skrzyniu
kupił druga w niemczech za 400E a starą zabrał otworzył a tam zmielone wszystko
i powiedział że juz nigdy nie zmieni oleju !

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » czw wrz 21, 2006 11:34

A wiec sparawa jest nastepujaca W AUTOMATACH WYMIENIA SIE OLEJ !!! powie wam to kazdy pecializujacy sie w tym mechanik oraz instrukcja urzytkowania. Jak sie ma sprawa do audi co nie powiem (mam namysli przebieg) ale w MKII wymiana oleju wraz z filtrem co 45kkm w MKIII to samo co 60kkm a w MKIV co 100kkm (poniewaz w MKIV skrzynia była zalewana juz olejem synetycznym) zawsze trzeba wymianic filtr w automacie i uszcelke z miski olejowej aby nie było wyciekow. Stara uszekla po ponownym zamontowaniu moze popuszczac olej. Wymiane warto zelcic warsztatowi koszt samej wymiany to około 40 zł i ma sie pewnosc ze jest robota zrobiona dobrze. Adresy warsztatów mozna poszukac na necie

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw wrz 21, 2006 19:38 przez Atomic10, łącznie zmieniany 1 raz.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: Wymiana oleju w automacie

Post autor: RobertP » czw wrz 21, 2006 11:40

RobertP pisze:
Marszall pisze:Czekam na jakiekolwiek odpowiedzi, sugestie bo chcę żyby auto mi troche pojeździło. Z góry dzięki i Pozdrawiam
ja miałem Audi z automatem, autko miało narobione 177tyś skrzynia działała bez problemu, oleju nigdy nie wymieniałem bo po co jak wszystko działało OK nie ciekło i był krystalicznie żółty, nie śmierdział siarką jak podobno w zurzytych czy uszkodzonych automatycznych skrzyniach auto sprzedane i gość nakręcił do tej pory coś jeszcze ok.100tyś km i nic przy skrzyni nie robił i śmiga dalej
ja bym nie ruszał,
jeden mój koleś zachciało mu się wymienić olej w skrzyni w mk3 i co zmienił i pojechał do niemiec a tam na autobanie coś mu sie stało w skrzyniu
kupił druga w niemczech za 400E a starą zabrał otworzył a tam zmielone wszystko
i powiedział że juz nigdy nie zmieni oleju !

[ Dodano: Czw Wrz 21, 2006 11:41 ]
Atomic10 pisze:A wiec sparawa jest nastepujaca W AUTOMATACH WYMIENIA SIE OLEJ !!! powie wam to kazdy pecializujacy sie w tym mechanik oraz instrukcja urzytkowania.
bardzo proszę wskaż mi taką instrukcję, zrzut strony , jestem ciekaw ...

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » czw wrz 21, 2006 11:57

ja Rowniesz prosze o te instrukcje bo nie uwierze

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw wrz 21, 2006 12:17

Marszall pisze:Olej w manualach a tym bardziej w automatach powinien być wymieniany, przecież - jak to każdy olej - traci on swoje właściwości i się zużywa, wiec jeżeli nie po określonym przebiegu to przynajmniej raz na pare lat trzeba go wymienić.
jeśli chodzi o MKII to w książce sam naprawiam na stronie 84 jest napisane:
....olej wymiania się zwykle po przejechaniu każdych 45000km................
przy bardzo wysokich temperaturach otoczenia nalezy wymienić olej ATF co 30000km. Ilość wyminaiana 3.0l. ..."

Obrazek

ale ja i tak bym w swojej Audi nie wymieniał :-)[/i]

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » czw wrz 21, 2006 12:29

z miłachecią wstawil bym cos podobnego ze swojej ksiąki w której pisze ze oleju sie nie wymiena ale nie umiem
uwierzcie nia słowo

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » czw wrz 21, 2006 12:43

Tak jak Koledzy sobie zazyczyli to jest

MKIII
Obrazek

Pozdrawiam

PS jak kupiłem sowjego MKIII oczywiscie automat to dzowniłem do ASO i sie wszystkiego wypytałem :-)

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw wrz 21, 2006 13:11

póki co to fakt wymienia się ...
ale mówię Wam mi kiedyśpowiedzili że w autmacie jak miałem to mówili że wymienia sie jak sie coś w niej robi labo jest uszkodzona, tak to nie
niestety nie mam ksiązki od Audi i nic powterdzić nie mogę
ale jestem nadal za niewymienianiem w Audi, bo ja tego nie robiłem :-)

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marszall » czw wrz 21, 2006 14:17

Dzięki chłopaki. Teraz to sie dopiero pogubiłem!No nie wiem podzwonie troche po serwisach może sięczegoś dowiem, jak narazie moja seta ma najechane 170 tyś. (o ile nie kręcona:/)wiec może jeszcze pojeźdźi-ale wolałbym mieć pewność dlatego zapytałem. A tak ogólnie to ktoś zna procedure wymiany tego oleju??czy lepiej to zostawic specjalistom??

BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw wrz 21, 2006 14:27

Marszall pisze:No nie wiem podzwonie troche po serwisach może sięczegoś dowiem,
zadzwoń do serwisów zajmujących sie naprawami wpisz w googlach serwis skrzyń automatycznych i wywali ci kilka,
tam na bank powinni Ci podpowiedzieć np. TUTAJ

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”