MK3 - jak naciagnac mocniej pasek alternatora"?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
krzyss3
MK3 - jak naciagnac mocniej pasek alternatora"?
silnik aaz 19.td (golf3) ze wspomaganiem rok 92. jak to naciagnac? czy latwo bo jestem laikiem
-
ajni
- Ma gadane

- Auto: Leon 1M 1.4 16V
- Silnik: AXP
Hmm na fotce masz wersje z ręcznym napinaniem, czyli popuszczasz śrubę sprężyna odpycha alternator a tym samym szpanuje pasek z odpowiednią siłą, dokręcasz śrubę. Widok jest od dołu silnika. Drugiego sposóbu napinania nie moge znaleźć na fotkach, ale wygląda to tak że z góry pomiędzy alternatorem a wałem jest dodatkowa rolka na pręcie w kształcie litery L, do jednego końca jest przykręcona owa rolka napinająca a drugi koniec idzie pod altermatorem i z prawej strony alternatora (stojąc przodem do auta) jest puszka okrągła tam jest sprężyna śrubowa która napina poprzez dzwignię (pręt kształtu L) pasek. To nie wymaga napinania, jak pasek się naciąga to sprężyna cały czas dociska go i nie może się zluzować. Dobre rozwiązanie tylko że drogie przy wymianie. U mnie sprężyna była padnięta i strasznie targało paskiem bo był słabo naciągnięty. Do wymiany była sprężyna i rolka koszt jak pamiętam 230zł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Myślcie ludzie to nie boli!!!
Chcesz się podpiąć pod VAGa? Daj znać!
Chcesz się podpiąć pod VAGa? Daj znać!