Sprzedaz auta po pół roku z dużym niby zyskiem

Wszystko o ubezpieczeniach auta, problemach z rejestracją, papierami.
Porady prawne związane z autami i nie tylko.

Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » wt sty 20, 2015 10:03

herbu pisze:To może lepiej nie zgłaszać? Ciekawe jakie są szanse, że dojdą do tego, że miałeś jakiś zysk?
Takie, że zakupując auto zgłosiłeś sprawę do US na druku PCC3
Sprzedając auto nowy kupujący zrobi to samo.

Radison
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Sprzedaz auta po pół roku z dużym niby zyskiem

Post autor: Radison » wt sty 20, 2015 11:56

bartek9120 pisze:Dzwoniłem kilka miesięcy temu z takim pytaniem do Urzędu Skarbowego i otrzymałem informację, że nie ma jakichś okresów półrocznych jeśli chodzi o sprzedaż auta. Liczy się tylko fakt, że na aucie się zarobi jakąś tam kwotę, od której trzeba zapłacić podatek - jak od dochodu. Pani z US powiedziała mi też, że liczą się tylko ceny na umowie i nie wlicza się w to jakikolwiek nakład na auto.
Niezupełnie. Przychód ze sprzedaży samochodu podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym tylko wtedy, gdy zbycie zostało dokonane przed upływem pół roku od nabycia (licząc od końca miesiąca). Mówimy oczywiście o transakcjach dokonywanych poza działalnością gospodarczą. Odnośnie nakładów też nie miała racji - podatek w tym przypadku płaci się od dochodu obliczonego jako:
dochód = cena określona w umowie zbycia - koszty odpłatnego zbycia - koszty nabycia - nakłady poczynione w trakcie posiadania rzeczy.
Koszty odpłatnego zbycia to koszty, bez których poniesienia nie byłoby możliwe dokonanie samej sprzedaży (nie zakupu), a więc np. koszty sporządzenia umowy, wyceny samochodu, opłaty i prowizje. Koszty nabycia to cena którą zapłaciliśmy sprzedawcy plus koszty związane z tą transakcją, analogiczne jak w zdaniu poprzednim. Nakłady w trakcie posiadania to wszelkie remonty, części zamienne itp. bezpośrednio związane z tą rzeczą. Kwoty te wykazujemy w zeznaniu PIT-36: przychód z odpłatnego zbycia (obliczony jako cena sprzedaży minus koszty odpłatnego zbycia) w poz. 81, a koszty uzyskania przychodu (koszty nabycia i nakłady poczynione w trakcie posiadania rzeczy) w poz. 82.

Poniżej przepisy na ten temat (ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych):
Art. 10. 1. Źródłami przychodów są:
8 ) odpłatne zbycie, z zastrzeżeniem ust. 2:
d) innych rzeczy,
- jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane w przypadku (...) innych rzeczy - przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany;

Art. 19. 1. Przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw majątkowych oraz innych rzeczy, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, jest ich wartość wyrażona w cenie określonej w umowie, pomniejszona o koszty odpłatnego zbycia. Jeżeli jednak cena, bez uzasadnionej przyczyny, znacznie odbiega od wartości rynkowej tych rzeczy lub praw, przychód ten określa organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej w wysokości wartości rynkowej. Przepis art. 14 ust. 1 zdanie drugie stosuje się odpowiednio.

Art. 24.
6. Dochodem z odpłatnego zbycia rzeczy określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d, jeżeli przychód z odpłatnego zbycia nie stanowi przychodu z działalności gospodarczej, jest różnica pomiędzy przychodem uzyskanym z odpłatnego zbycia rzeczy a kosztem ich nabycia, zmniejszona o wartość nakładów poczynionych w czasie posiadania rzeczy.
Tyle z teorii. Praktyka bywa różna, o czym pisał już hak64. Organy podatkowe próbują kwestionować słuszność zaliczenia poszczególnych wydatków do kosztów, a rozliczenie podatku zgodnie z prawem może się wiązać z koniecznością wejścia w spór sądowy z urzędem skarbowym i kosztuje wiele nerwów.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » wt lut 10, 2015 10:43

Żeby nie tworzyć nowego tematu spytam tutaj.
Otóż kupiłem auto za cene 900zł na umowie, żeby nie płacić podatku bo auto miało zostać u mnie na dłużej. Przerejestrowałem na siebie, porobiłem wszystko co trzeba, ale sprzedałem prędzej zapominając o tych 6 miesiącach które trzeba czekać. Na umowie sprzedaży jest cena 4.5 tys, od tej różnicy podatek będzie spory, czy jeśli będę miał faktury z sklepu gdzie kupowałem części i np wartość ich wyniesie 3,5tys to czy w takim wypadku podatek będzie mniejszy? Czy coś to da jak będę miał faktury które przewyższą cenę za którą sprzedałem auto?

hak64
Forum Master
Forum Master

Post autor: hak64 » wt lut 10, 2015 12:54

matisim pisze:jeśli będę miał faktury z sklepu gdzie kupowałem części i np wartość ich wyniesie 3,5tys to czy w takim wypadku podatek będzie mniejszy?
Zobacz sobie mój post z 19.01.2015r. g 13:47.

specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, porady prawne”