Cykanie po odpaleniu i problem z turbo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
ostatnim czasem zauważyłem, że gdy odpalę samochód to słychać takie cykanie jak na filmie :
" onclick="window.open(this.href);return false;
Orientuje się ktoś czym to może być ?
A drugi problem to problem z turbem:
zrobiłem logi samochodu które wyglądają tak:
http://vaglog.pl/log_197045.html" onclick="window.open(this.href);return false; (bieg 3 i 4)
komplet logów w razie czego też moge podać.
Problemem jest to, że turbo wstaje dopiero koło 2100 2200rpm, a nie doładowuje już koło 3000rpm.
Dodam, że turbo było regenerowane na początku tego roku przez poprzedniego właściciela.
Pompa vacu dobrze dmucha, zawór N75 też, zawór N18 (od EGR) - odłączone wężyki od podciśnienia, bo zawór i tak uszkodzony w środku (pęknięta membrana).
ostatnim czasem zauważyłem, że gdy odpalę samochód to słychać takie cykanie jak na filmie :
Orientuje się ktoś czym to może być ?
A drugi problem to problem z turbem:
zrobiłem logi samochodu które wyglądają tak:
http://vaglog.pl/log_197045.html" onclick="window.open(this.href);return false; (bieg 3 i 4)
komplet logów w razie czego też moge podać.
Problemem jest to, że turbo wstaje dopiero koło 2100 2200rpm, a nie doładowuje już koło 3000rpm.
Dodam, że turbo było regenerowane na początku tego roku przez poprzedniego właściciela.
Pompa vacu dobrze dmucha, zawór N75 też, zawór N18 (od EGR) - odłączone wężyki od podciśnienia, bo zawór i tak uszkodzony w środku (pęknięta membrana).
Ostatnio zmieniony ndz gru 21, 2014 09:50 przez Tomhawk1, łącznie zmieniany 2 razy.
Cykanie po odpaleniu
Masz Panie jakaś nieszczelność na przewodach ...
Piszesz w 2 poście o zamuleniu ...etc ... SZUKAJ DZIURKI
Piszesz w 2 poście o zamuleniu ...etc ... SZUKAJ DZIURKI
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- ja4rqu
- Gadatliwa bestia
Cykanie po odpaleniu
psiknij wodą z płynem na gniazda wtrysków, ja miałem taki dźwięk przy nieszczelnej podkładce.
Okazało się, że na jednej podkładce była nieszczelność (wtrysk główny).
Wymieniłem wszystkie 4 podkładki, ale cykanie jak było tak nadal jest
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
A czy ten dźwięk pojawia się tylko wtedy kiedy jest duża wilgotność powietrza, a po czasie zanika ?Tomhawk1 pisze:Witam,
Zaczął się pojawiać jak temperatura spadła. Czyli w okresie jesiennym.
Wcześniej tego nie było
Wcześniej tego nie było
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Mam coś podobnego i to nic z napędu rozrządu, ani nic co bierze napęd od paska napędu osprzętu - sprawdź uszczelniacz wału korbowego od strony rozrządu czy nie masz tam wycieku.Tomhawk1 pisze:Zaczął się pojawiać jak temperatura spadła. Czyli w okresie jesiennym.
Wcześniej tego nie było
Na zaprzyjaźnionym forum podpowiedzieli, że mogą być do wymiany szklanki.
Całkiem możliwe bo przebieg 263tys, a zaczynają padać podobno koło 250tys.
Co do sztangi to próbowalem ją skrócić, ale srebrna nakrętka na której malowałem znak ani drgnąć nie chce w żadna strone;/
Całkiem możliwe bo przebieg 263tys, a zaczynają padać podobno koło 250tys.
Co do sztangi to próbowalem ją skrócić, ale srebrna nakrętka na której malowałem znak ani drgnąć nie chce w żadna strone;/
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Tomhawk1,
W moim autku kolektor ssący popuszczał,bo tam jest cienka metalowa uszczelka i jak silnik umyłem,to mało mi korb nie pogięło,bo woda tą nieszczelnością wlała się do cylindrów.Zakręciłem rozrusznikiem i amen,silnik stoi. Dopiero po wykręceniu wtrysków,wydmuchałem wodę i później zapalił.
Jeśli dobrze oczyściłeś gniazda w głowicy i nadal cyka,to ja dalej będę upierał się przy kolektorachTomhawk1 pisze:Okazało się, że na jednej podkładce była nieszczelność (wtrysk główny).

W moim autku kolektor ssący popuszczał,bo tam jest cienka metalowa uszczelka i jak silnik umyłem,to mało mi korb nie pogięło,bo woda tą nieszczelnością wlała się do cylindrów.Zakręciłem rozrusznikiem i amen,silnik stoi. Dopiero po wykręceniu wtrysków,wydmuchałem wodę i później zapalił.
Tak tak, gniazda wyczyściłem dobrze. Przedmuchu nie ma nigdzie na wtryskach.
Będę w wolnym czasie zaślepiał rurke od Egra, bo i tak jest odłączony, czyścił kolektor dolotowy z nagaru to od razu wymienie uszczelke.
Jeśli to nie będzię uszczelką, to pewnie będę musiał wymienić szklanki
Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu po odpaleniu nie było słychać cykania, ale zaczęły falować obroty, sam sobie dodał gazu a po chwile sie ustabilizowało.
Świece sprawdzone miernikiem, wszystkie mają w okolicy 1.2 z małymi odchyłkami.
Czym to może być?
Dzisiaj jednak przy odpaleniu znowu cykanie się pojawiło:
dobrze słyszalne od 8sek
Będę w wolnym czasie zaślepiał rurke od Egra, bo i tak jest odłączony, czyścił kolektor dolotowy z nagaru to od razu wymienie uszczelke.
Jeśli to nie będzię uszczelką, to pewnie będę musiał wymienić szklanki
Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu po odpaleniu nie było słychać cykania, ale zaczęły falować obroty, sam sobie dodał gazu a po chwile sie ustabilizowało.
Świece sprawdzone miernikiem, wszystkie mają w okolicy 1.2 z małymi odchyłkami.
Czym to może być?
Dzisiaj jednak przy odpaleniu znowu cykanie się pojawiło:
dobrze słyszalne od 8sek
-
- Nowicjusz
Re: Cykanie po odpaleniu i problem z turbo
Te cykanie to napinacz paska wielorowkowego. Jeżeli napinacz jest sprawny to jego ramię pozostaje praktycznie nieruchome podczas pracy silnika. Jeżeli jest niesprawny to ramię będzie się cały czas poruszało podczas pracy silnika. Te cykanie to wyrobiona sprężyna w środku napinacza. Sprawdź czy przypadkiem nie bije ci koło pasowe wału korbowego bo to główna przyczyna uszkodzenia się napinacza. Jeżeli to nie napinacz paska wielorowkowego to pozostaje jeszcze napinacz paska rozrządu ale to mało prawdo podobne.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
A świstak siedzi i zawija...Misiek1981 pisze:Te cykanie to napinacz paska wielorowkowego
Widzisz na filmie,żeby napinacz paska PK podskakiwał?

Kolektor wydechowy może być pęknięty. Odpal na zimnym i rękę przykładaj, może dojdziesz gdzie "cyka". No chyba, że uszczelkę wydmuchało pod kolektorem. Ale to takie gdybanie, na forum możemy ci możemy tylko podjąć trop
Sprawdź jeszcze szczelność tej rurki od egra co idzie do wydechowego