Losowo rozladowywuje akumulator

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
maddict
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: maddict » sob gru 06, 2014 12:44

Witam otoz mam taki problem, posiadam golfa 1.3, ostatnimi czasy podczas odpalania swiecila sie kontorlka od akumulatora jednak po przegazowaniu gasla i ladowanie normalnie powracalo bo bylo to slychac na obrotach silnika. Wymienilem caly szczotkotrzymacz bo wydawal mi sie z w tym tkwil problem. Po wymianie wszsytko zaczelo dzialac poprawnie otoz kontrolka zaraz po starcie gasla. Jednak kilka dni temu kontrolka po przekreceniu kluczyka czasami swieci czasami nie, jednak ladowanie jest bo rowniez wszystko dziala dobrze.

Problem wsytepuje w tym ze akumulator potrafi sie samoczynnie rozladowac do 0.
Podaje przyklad, podjezdzam do sklepu gasze auto robie zakupy odpalam normalnie bez zadnych problemow, podjezdzam pod drugi sklep robie zakupy nawet w 5 minut i auto juz nie ruszy, rozrusznik nawet nie przekreci.

Czy problemem moze byc rozrusznik ? Czy alternator ?
Rozrusznik podczas odpalania wydaje charakterystyczny dzwiek pewnie konczoncego sie bendixa.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
Radzio0018
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Radzio0018 » sob gru 06, 2014 17:31

Hmm , wydaje mi się , że akumulator nie mógłby się rozładować w 5 minut . Może sprawdź jak wyglądają kable przy rozruszniku , być może gdzieś nie styka , oraz sprawdź jak przymocowana jest masa do karoserii . To tak na początek .

dawidk92
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: dawidk92 » sob gru 06, 2014 17:40

Sprawdź też akumulator, w punkcie gdzie sprzedają aku powinni mieć tester. Ojciec w Oplu miał podobną sytuację jak akumulator był już zużyty, raz samochód odpalał po nocy w -10 stopniach a drugi raz po 5 minutowym postoju rozładowany. Wymienił akumulator i problem zniknął :)

Awatar użytkownika
maddict
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: maddict » sob gru 06, 2014 17:56

Najlepsze jest to ze probowalem rozladowac aku i krecilem lacznie z minute (auto odpalilo zaraz gasilem) i znow odpalaem i akut trzymal normalnie.
Sam nie wiem co moze byc przyczyna ale postaram sie sprawdzic akumulator.

Awatar użytkownika
amatorek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: amatorek » sob gru 06, 2014 20:26

Sprawdz prąd ładowania,może siada regulator ładowania.Ja tak miałem u siebie wy mieniłem aku na nowy po czterech dniach problem powrócił tzn.odpalił od strzała,stanąłem do sklepu po przejechaniu 23km,rozrusznik nawet nie obrócił.(kontrolka ładowania gasła po odpaleniu) Wymieniłem regler i jest ok.

Awatar użytkownika
maddict
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: maddict » ndz gru 07, 2014 00:31

problem w tym ze zaczelo sie to wlasnie dziac kilka tygodni po wymianie calego regulatora ze szczotkami ...

Awatar użytkownika
amatorek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: amatorek » ndz gru 07, 2014 19:08

Sprawdz ładowanie ok 14,4 v (kilka razy) i zrób jak radzi Radzio008 Ile wiosenek ma Twój akumulator?

Awatar użytkownika
maddict
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: maddict » śr gru 10, 2014 22:41

Jak narazie sprawdzilem poziom elektorlitu, bylo go w polowie zalalem do pelna i naladowalem. Przejechalem sie dzic pare razy i jak narazie nie zdazylo sie zeby sie rozladowal ale jak juz wczesniej mowilem wsytepuje to losowo wiec musze jeszcze polatac chwile.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”