Odma pod auto a syf , czy może coś zassać?? 1.9 110km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie , mam pytanko czy jest szansa aby odma zassała jakikolwiek syf jeśli jest puszczona pod auto?;) Silnik 1.9 110km AFN . Jest odprowadzona dosyć grubym przewodem więc na pewno nie zamarznie ale teraz kwestia czystości oleju jak i silnika. Co o tym sądzicie?

Sporo ludzi jeździ z odłączona odmą i jest ok. Wiecej pozytku jest z odlaczona bo sie nie syfi kolektor ssacy. Czy odma zassa jakis syf z zewnarz? Nie. Podczas pracy silnika jest cisnienie. Podczas stygniecia silnika moze sie pojawic minimalne podcisnienie, wynikajace wlasnie z ochladzania sie silnika, ale jest na tyle małe że pomijalne pod warunkiem ze wolna odme poprowadzilismy prawidlowo, czyli ok 1m węża wpiętego w ta okrągła puszeczke, bez załamań.
1Z + 0.216 + 16bit + chip + EGR out + wolna odma + KAT out
E46 330D M57
E46 330D M57
Moim zdaniem w ogóle nie można wypuścić luzem - ale to już inna sprawa. Ja tam nie jestem przesadnym ekologiem ale nie ma co na siłę zatruwać środowisko olejem. Skoro fajda się dolot to i przyroda będzie...
Tym bardziej nie można zostawić bez filtracji dla kondycji silnika. Zrób jakiś oil catch tank i nie rób wiochy z puszczaniem syfu pod samochód.
Tym bardziej nie można zostawić bez filtracji dla kondycji silnika. Zrób jakiś oil catch tank i nie rób wiochy z puszczaniem syfu pod samochód.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Szczególnie, że to koszt 30zł -50zł, jak się postarać to i mniej.jhosef pisze:Zrób jakiś oil catch tank i nie rób wiochy z puszczaniem syfu pod samochód.
Re: Odma pod auto a syf , czy może coś zassać?? 1.9 110km
Mam zrobionego z metra węża olejowego i w bidon ładnie puszczony , na górnej części bocznych scianek nawiercone kilka dziurek ,oczywiście nie za duże , ale cały olej zostaje na dnie bidonu a do powietrza idzie mała chmurka ale wiecie zawsze lepiej dmuchać na zimne i pytanie jeśli w tym bidonie znalazł się jakiś paproch , czy ziarenko piasku zawieje do środka jest szansa aby silnik coś zaciągnął?? czy to jest w 100 procentach bezpieczne?

- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
To robiłeś i nie zauważyłeś że tamtędy dmucha ,a nie zaciągapona-91 pisze:Mam zrobionego z metra węża olejowego i w bidon ładnie puszczony , na górnej części bocznych scianek nawiercone kilka dziurek ,oczywiście nie za duże , ale cały olej zostaje na dnie bidonu a do powietrza idzie mała chmurka ale wiecie zawsze lepiej dmuchać na zimne i pytanie jeśli w tym bidonie znalazł się jakiś paproch , czy ziarenko piasku zawieje do środka jest szansa aby silnik coś zaciągnął?? czy to jest w 100 procentach bezpieczne?

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
Re: Odma pod auto a syf , czy może coś zassać?? 1.9 110km
zauważyłem ale uwierz że trochę czytałem na ten temat i w niektórych zakresach obrotów nie koniecznie dmucha ...
ale na wolnych obrotach faktycznie ... jak to jest naprawdę? mogę spać spokojnie?:)

Spij spokojnie 

1Z + 0.216 + 16bit + chip + EGR out + wolna odma + KAT out
E46 330D M57
E46 330D M57