Z powyższych bez zastanowienia brałbym Audisiemkos89 pisze:bmw e36, mazda 626. audi 80 b4, seat cordoba
***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
bierz seata ibize 

TOLEDO ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=562978" onclick="window.open(this.href);return false;
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Audi
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Audi 80 coupesiemkos89 pisze:Witam panowie otóż w nastepnym roku mój młodszy brat zdaje prawko na samochod i oddaje mu golfa II ktorego sam dostalem od ojca i ktory jest w rodzinie od 14lat bede dysponowal budzetem 5-7tys. moje roczne przebiegi sa okolo 8tys km wiec szukam benzyny niechce golfa 3 wiec tak rozwazam takie auta: bmw e36, mazda 626. audi 80 b4, seat cordoba.

GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
- herbu
- Kontakt:
Panowie, tym razem i ja potrzebuje pomocy, gdyż poproszony zostałem o znalezienie auta.
Wymagania - 4x4, gdyż osoba, która chce kupić, ma stromy (nawet bardzo) podjazd do domu, oraz nadwozie z większym prześwitem, chętnie SUV. Wielkość auta - coś klasy Rav4, czy Tiguana. Kwota do 60 tys. zł, silnik diesla, skrzynia raczej manualna.
No i mam zagwozdkę, bo osobiście nie interesowałem się takimi autami, choć oczywiście wiem, na co zwracać uwagę przy zakupie, jakie auta odrzucić itp.
Wstępnie założyłem, że będę szukał auta z polskiego salonu, od 1 właściciela, z historią serwisową (wiem, zmniejszyłem w ten sposób wybór o jakieś 95%, ale i tak coś tam pozostało)
Po przefiltrowaniu ogłoszeń wstępnie wytypowałem takie auta:
1. Toyota Rav4 III, silnik 2.2 D-Cat 136KM, rocznik około 2008-09
2. Honda CR-V, rocznik podobny, silniki 2.2 i -CTDi 140KM
3. VW Tiguan, rocznik około 2008 (chyba wtedy już były silniki z CR?), silnik 2.0 TDI 140KM
4. Kia Sportage, Hyundai iX35 (ale kupujący nie bardzo chce koreańczyka), choć tu by było auto najmłodsze (2011 rok i być może jeszcze na gwarancji) - diesel 1.7 lub 2.0
5. Subaru Outback - silnik 2.0 150KM - tu się akurat boję diesla boxera (słyszałem tu o bardzo słabym sprzęgle)
Co polecicie? A może jeszcze coś innego? Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii.
Wymagania - 4x4, gdyż osoba, która chce kupić, ma stromy (nawet bardzo) podjazd do domu, oraz nadwozie z większym prześwitem, chętnie SUV. Wielkość auta - coś klasy Rav4, czy Tiguana. Kwota do 60 tys. zł, silnik diesla, skrzynia raczej manualna.
No i mam zagwozdkę, bo osobiście nie interesowałem się takimi autami, choć oczywiście wiem, na co zwracać uwagę przy zakupie, jakie auta odrzucić itp.
Wstępnie założyłem, że będę szukał auta z polskiego salonu, od 1 właściciela, z historią serwisową (wiem, zmniejszyłem w ten sposób wybór o jakieś 95%, ale i tak coś tam pozostało)
Po przefiltrowaniu ogłoszeń wstępnie wytypowałem takie auta:
1. Toyota Rav4 III, silnik 2.2 D-Cat 136KM, rocznik około 2008-09
2. Honda CR-V, rocznik podobny, silniki 2.2 i -CTDi 140KM
3. VW Tiguan, rocznik około 2008 (chyba wtedy już były silniki z CR?), silnik 2.0 TDI 140KM
4. Kia Sportage, Hyundai iX35 (ale kupujący nie bardzo chce koreańczyka), choć tu by było auto najmłodsze (2011 rok i być może jeszcze na gwarancji) - diesel 1.7 lub 2.0
5. Subaru Outback - silnik 2.0 150KM - tu się akurat boję diesla boxera (słyszałem tu o bardzo słabym sprzęgle)
Co polecicie? A może jeszcze coś innego? Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
To ja jeszcze dodam od siebie:
Grand Vitara - wzdłużny silnik, ale diesle od PSA
Stara BMW x3 - można kupić ładną za 40tys, a silnik 2.0 150ps jest ze wszystkich wymienionych najtrwalszy
Opel Antara - diesle na osprzęcie boscha
Generalnie trzeba na początek zdecydować czy ma być przyzwoity napęd 4x4 czy jakiś torsen.
Grand Vitara - wzdłużny silnik, ale diesle od PSA
Stara BMW x3 - można kupić ładną za 40tys, a silnik 2.0 150ps jest ze wszystkich wymienionych najtrwalszy
Opel Antara - diesle na osprzęcie boscha
Generalnie trzeba na początek zdecydować czy ma być przyzwoity napęd 4x4 czy jakiś torsen.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
- herbu
- Kontakt:
Odpada ze względu na francuskie diesle. Też ma takiego benzyniaka i jest super. No, ale tu tylko diesle wchodzą w grę.kw pisze:Grand Vitara - wzdłużny silnik, ale diesle od PS
Pomysł wart rozważeniakw pisze:Stara BMW x3 - można kupić ładną za 40tys, a silnik 2.0 150ps jest ze wszystkich wymienionych najtrwalszy
O tym nie myślałem...kw pisze:Opel Antara - diesle na osprzęcie boscha
Terenówka z blokadami itp. nie musi to być - i tak w zasadzie będzie jeździł tylko po asfalcie, a ten napęd 4x4 ma być wykorzystywany jedynie zimą i to na odcinku około 200mkw pisze:Generalnie trzeba na początek zdecydować czy ma być przyzwoity napęd 4x4 czy jakiś torsen.
- herbu
- Kontakt:
Popatrzyłem na ogłoszenia i ta Antara wygląda ciekawie. Ma bardzo dobrą relację ceny do wieku, bo auto z rocznika Tiguana, czy Rav4 kosztuje jakieś 15 tys. mniej, więc jakiś argument to jest. Dodatkowo wygląda całkiem przyzwoicie.
Tylko silnik mnie zastanawia - zazwyczaj występuje tam 2.0CDTI - czy to czasami nie jest fiatowski diesel? Jeśli tak, to rewelacja.
Tylko silnik mnie zastanawia - zazwyczaj występuje tam 2.0CDTI - czy to czasami nie jest fiatowski diesel? Jeśli tak, to rewelacja.
Generalnie jak to ma być 4literowóz to torsen czy haldex na cieższe warunki drogowe wystarczy.kw pisze:Generalnie trzeba na początek zdecydować czy ma być przyzwoity napęd 4x4 czy jakiś torsen.
Właściwie żaden z wymienionych samochodów nie jest wozidłem w teren a bulwarówką.
Bo na dobrą sprawę który z wymienionych ma stały napęd na 4 koła?
herbu pisze:5. Subaru Outback - silnik 2.0 150KM - tu się akurat boję diesla boxera (słyszałem tu o bardzo słabym sprzęgle)
Ja osobiście będę w to uderzał bo sam mam na to chęć i jakieś tam plany.herbu pisze:3. VW Tiguan, rocznik około 2008 (chyba wtedy już były silniki z CR?), silnik 2.0 TDI 140KM
- kw
- Forum Master
To nie jest fiatowski 150ps. Antara ma już wtrysk piezo, z tego co się interesowałem kiedyś to wspólna konstrukcja opla i renault, lata to chyba w trafficach i innych busach więc można zobaczyć co się dzieje przy dużych przebiegach. Generalnie jak na dziecko renault i opla to chyba nie jest zbyt upośledzone, bo byłoby już coś słychaćherbu pisze:Tylko silnik mnie zastanawia - zazwyczaj występuje tam 2.0CDTI - czy to czasami nie jest fiatowski diesel? Jeśli tak, to rewelacja.

- herbu
- Kontakt:
Jeszcze wpadł mi w oko Fiat Freemont - nie wiem jednak czy nie jest za duży. I czy tam montowali 4x4? W cenie około 65 tys. można znaleźć auto z 2011/12 roku, z silnikiem JTD.
Jest jeszcze Mitsubishi Outlander - nie jestem tylko pewien, czy w nich nie montowali wadliwych silników z VW 2.0 TDI na pompowtryskach?
Dzisiaj przedstawię kupującemu moje propozycję i przynajmniej coś się zawęzi.
Jest jeszcze Mitsubishi Outlander - nie jestem tylko pewien, czy w nich nie montowali wadliwych silników z VW 2.0 TDI na pompowtryskach?
- kw
- Forum Master
To żaden fiat tylko jakiś doge ze znaczkiem fiata. Może to sugerować silnik od czegoś innego - kiedyś doge pakował 2.0 TDI PD - do sprawdzenia.herbu pisze:Jeszcze wpadł mi w oko Fiat Freemont - nie wiem jednak czy nie jest za duży. I czy tam montowali 4x4? W cenie około 65 tys. można znaleźć auto z 2011/12 roku, z silnikiem JTD.
Outlander - 2.0 PD, gdzieś kiedyś widziałem na jakimś forum jaki dokładnie kod. Usunięcie wadliwej pompy oleju to pikuś - zestaw naprawczy na oryginalnych częściach za 1500zł i masz smarowanie jak w 1.9TDi
Re: Odp: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady*
Freemont jest mega krową ale ma ciekawe nadwozie i dobrze wykonane wnętrze to to samo co dodge journey i były wersje 4x4 bodajże w najwyższych silnikachherbu pisze:Jeszcze wpadł mi w oko Fiat Freemont - nie wiem jednak czy nie jest za duży. I czy tam montowali 4x4? W cenie około 65 tys. można znaleźć auto z 2011/12 roku, z silnikiem JTD.

-
- Użytkownik
Tu macie filmik co do "inteligentnego"4wd w suvie
Wnioski wyciągcie sami.
" onclick="window.open(this.href);return false;

" onclick="window.open(this.href);return false;
Było MK3 AAZ jest Accord 6 F18b2 i Leon ASV.