problem z przełączeniem na gaz
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: problem z przełączeniem na gaz
Ręcznie przełącza i normalnie silnik pracuje.
nie sprzedam robił będę
No to skoro ręcznie przełącza na gaz to może czujnik temperatury padł
no tak właśnie wyczytałem , ale nie jestem pewien czy nie ma czasem dwóch , jeden na parowniku tego jestem pewien a drgi na węzy przed listwa wtryskową tylko nie jestem pewien czy to jest czujnik temp. a jak sprwdzić czy jest wanięty?
nie sprzedam robił będę
Jak mozesz podeślij fotke to zobacze o co kaman chociaż pewnie chodzi ci o czujnik który jest na trójniku ale on to mierzy temp. gazu podawanego na wtryski.micho pisze:a drgi na węzy przed listwa wtryskową tylko nie jestem pewien czy to jest czujnik temp. a jak sprwdzić czy jest wanięty?
Zobacz czy na pewno obieg wody jest prawidłowy na parowniku. A co do samego czujnika to wydaje mi sie że najlepiej pod komputer podłączyć, aczkolwiek nie jestem pewny czy można tak sprawdzić ale można zobaczyć. Chodzi mi o sprawdzenie go w podobny sposób jak sie sprawdza czujnik/włącznik wentylatora chłodnicy, czyli weż jakąś żarówkę samochodową czy jakiś inny odbiornik 12v i jeden kabelek do masy a drugi najpierw do jednego kabelka czujnika temp a potem do drugiego, tylko sprawdź to na rozgrzanym silniku, ja bym tak spróbował no i jak bd tylko na jednym kabelku napiecie a na drugim nie to znaczy że walnięty, jak by okazało sie że jest walnięty to bym sie pokusił o sprawdzenie na krótko czy przełącza ale to już jak chcesz , no mówie najpewniejszy to chyba bd komputer ewentualnie jak masz wymienić oba czujniki i zobaczyć czy pomogło.
i tak właśnie wyczytałem że ten drugi na wężu to mierzy temp gazu podawanego na wtryski tak jak napisałeś , a co do czujnik ana reduktorze to wyczytałem że można zewrzeć dwa przewody od tego czujnika ,po prostu omijając go i wtedy sprawdzić. Może spróbuje jutro jak wcześniej skończę prace ,bo teraz szybko ciemno a ja bez garażu .jak tylko dojde co to było to na pewno napisze może komuś się przyda ,a Tobie dziękuje za pomoc.
nie sprzedam robił będę
właśnie też to miałem napisać, bo właśnie tak działa czujnik że po osiągnięciu temp. łączy te 2 kabelki to rodzaj takiego przełącznika.micho pisze:można zewrzeć dwa przewody od tego czujnika ,po prostu omijając go i wtedy sprawdzić
Jakoś trzeba sobie pomagaćmicho pisze:,a Tobie dziękuje za pomoc.
i pojechałem do gazownika powiedział że było jakieś zwarcie prawdopodobnie od padniętego aku i wykasowly się mapy i jeszcze jakieś dane kompie gazu wgrał na nowo i teoretycznie powinno być dobrze ,ale jednak do końca nie jest .Przełączać ladnie przełącza ale martwi mnie to że po rozgrzaniu silnika wyłączę silnik i spowrotem odpale to kontrolka na sterowniku pulsuje bardzo szybko tak jakby był jakiś problem do momentu przełączenia na gaz.Po za tym bardzo muli ,dużo pali tak mi się wydaje i najpierw kończy się gaz ,a póżniej dopiero zapala się rezerwa.Muszę znowu zagospodarować trochę czasu i wybrać się do niego.Ręce opadają
nie sprzedam robił będę
Zmniejszone ciśnienie gazu i mała regulacja i wszystko wróciło do normy
nie sprzedam robił będę