Kontrolka ABS przy odpalaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Re: Kontrolka ABS przy odpalaniu
Postanowiłem odkopać swój temat o problemach z odpalaniem żeby nie zakładać kolejnego. Po dwóch latach znowu mam problem z odpalaniem samochodu. Czasami zdarza się że samochód nie chce odpalić i słychać jakby samo kręcenie rozrusznikiem. Dłuższe trzymanie na kręcącym rozruszniku nic nie daje. Czasami odpali za trzecim razem a czasami trzeba go męczyć z 15 minut. Bywa że dwa tygodnie jest wszystko ok a bywa ,że dwa razy tego samego dnia nie chce odpalić.
Często przy odpalaniu silnik tak jakby na moment załapie ale po chwili gaśnie i słychać głos samego rozrusznika.
Poprzednim razem były urwane dwa przewody od świec żarowych. Obecnie świece żarowe są sprawne, wymieniony akumulator, bendix, automat bendixa, filtr paliwa, wiem też że wieniec koła zamachowego jest w dobrym stanie. Proszę o jakiekolwiek naprowadzenie mnie co jeszcze sprawdzić i gdzie szukać usterki żeby nie wymieniać kolejnych części na darmo.
Często przy odpalaniu silnik tak jakby na moment załapie ale po chwili gaśnie i słychać głos samego rozrusznika.
Poprzednim razem były urwane dwa przewody od świec żarowych. Obecnie świece żarowe są sprawne, wymieniony akumulator, bendix, automat bendixa, filtr paliwa, wiem też że wieniec koła zamachowego jest w dobrym stanie. Proszę o jakiekolwiek naprowadzenie mnie co jeszcze sprawdzić i gdzie szukać usterki żeby nie wymieniać kolejnych części na darmo.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
1. Sprawdź czy paliwo się nie cofa.
2. Sprawdź czy klapa gasząca się nie przycina.
2. Sprawdź czy klapa gasząca się nie przycina.
- bieniek1984
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
też miałem ten problem wymiana aku pomogała po prostu napięcie spada poniżej 10 V w momencie kręcenia i zapal się ABS
jest Golf 4 ALH + jednomas + 0.260+ gtb2056v + fmic+ chip
jest wsk 125
był Golf 2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... ieniek1984" onclick="window.open(this.href);return false;
jest wsk 125
był Golf 2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... ieniek1984" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
Problem rozwiązany. Tym razem klapka gasząca dawała w kość ,a więc celny strzał italiano. Thx
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
Witam. Podepnę się pod temat. Odkąd rano jest ujemna temperatura(ale zdarza się także w "cieplejsze" dni) przy pierwszym odpaleniu migają mi kontrolki ABS i ESP. Co kilka odpaleń zdarza się że problem nie występuje mimo ujemnych temperatur. Wyczytałem żeby podładować akumulator- więc tak zrobiłem( dodam że nie musiałem długo podładowywać bo prostownik pokazał że jest full i przełączył się w stan czuwania). Dodatkowo wyczyściłem klemy, wyczyściłem miejsce przyłączenia uziemienia na silniku a także przyłącz do rozrusznika. Niestety bez efektu- nadal mrugają te kontrolki. Dodam jeszcze że przy odpalaniu rozrusznik zrobi obrót jakby się zatrzyma i potem zakręci dalej- napotka większy opór lub duży spadek napięcia mimo naładowanego akumulatora. Na ciepłym problem nie występuje...
Aku Bosch i ma 2 lata. Problem występował już od roku ale wydaje mi się że ma to istotny wpływ na odpalanie- mimo iż mój AXR odpala po 3-4 obrotach rozrusznika. W czym problem? aku wadliwe czy może rozrusznik do regeneracji? Bardzo proszę o sugestie...
Aku Bosch i ma 2 lata. Problem występował już od roku ale wydaje mi się że ma to istotny wpływ na odpalanie- mimo iż mój AXR odpala po 3-4 obrotach rozrusznika. W czym problem? aku wadliwe czy może rozrusznik do regeneracji? Bardzo proszę o sugestie...
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
robert14-83, Według mnie warto zobaczyć co z rozrusznikiem.
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
Re: Kontrolka ABS przy odpalaniu
Podłącze się. Temat podobny - świecąca kontrolka ABS przy odpalaniu. Aku jest nowy. Odpalania ciepły zimny gorący, zawsze zaświeca sie kontrolka ABS. Przy przekręceniu kluczyka ale jak rozrusznik jeszcze nie kręcie słychać cyknięcie przekażnika pod deską i wtedy zaświeca sie kontrolka ABS. Spadek napięcia jeszcze przed kręceniem rozusznika. Co może być nie tak?
piteroo21
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
to ze zapali sie i zgasnie noemalne zjawisko po prwkreceniu zaplonu. sprawdz bledy vagiem jak zachodzi takapotrzeba
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
Błędów nie ma.Nie chodzi mi o test po przekręceniu kluczyka. wiem że to wszystko gaśnie. Ale chodzi o ten moment kiedy wszystko pogaśnie. Przekręcam kluczyk do pozycji kiedy rozrusznik nie kreci, słychać pykniecie któregoś przekaźnika i zaświeca się kontrolka ABS (powtarzam rozrusznik nie kręci). Jak przekręcę dalej rozrusznik kręci. Jak ciężko będzie to zrozumieć to wrzucę filmik.
piteroo21
Panowie podepnę się. Mam to samo czyli podczas rozruchu zapala się kontrolka ABS i ESP, ale później gaśnie. Regenerowałem rozrusznik bo już ledwo kręcił, ale to nie pomogło, dalej te kontrolki się zapalają. Auto trzymam w garażu gdzie zawsze jest dodatnia temperatura, poza tym w lecie było to samo. Głównie na zimnym silniku i za 1 odpalenie, ale jak się już rozgrzał to czasem się nie włączą te kontrolki. Akumulator ma ok 2 lata, klemy czyściłem nieraz i nie wiem co jeszcze sprawdzić.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat
-
- Gadatliwa bestia
sprawdź jeszcze przewód masowy idący z aku na blok silnika- a dokładnie miejsce gdzie przewód jest przykręcony do bloku, wyczyść dokładnie....
Właśnie to zrobiłem, ale nic to nie dało Dalej się zapalają...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat
-
- Gadatliwa bestia
u mnie nowy aku bosch, rozrusznik po regeneracji, wyczyszczony przewód masowy- dalej czasami zapalaja się kontrolki....
podejrzewam automat(elektromagnes) rozrusznika.....
podejrzewam automat(elektromagnes) rozrusznika.....