[B4 VR6] Czy ktoś naprawiał pompę paliwa ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

stempel72
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

[B4 VR6] Czy ktoś naprawiał pompę paliwa ?

Post autor: stempel72 » sob wrz 16, 2006 10:38

Jak w temacie. Rozebrałem starą pompę i niby mała awaria - skończyły sie szczotki. Reszta ok. Czy naprawa takiej pompy, czyli wymiana szczotek i ponowne złożenie pompy np. sklejenie jej - będzie bezpieczne. Czy np. nie grozi zapaleniem auta ? Nie mogę zdobyć pompy używanej, a podróbki są za słabe.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob wrz 16, 2006 14:51

jak zrobisz dobrze wymienisz szczotki przetoczysz komutator to nic sie nie stanie bo benyna jest środkiem, smarującym, chłodzącym i jednym z najlepszych środków izolujących .Tylko jak to naprawisz a zanim będziesz sprawdzał jak działa to wymyj wszystko dokładnie wodą i wysusz bo inaczej zrobisz sobie ognisko, bo benzyna jako taka sie nie pali ale palą sie opary

[ Dodano: 16 Wrz 2006 14:56 ]
a w baku choć nie ma benzyny to i tak sie nic nie zapali bo stęzenie oparów jest ponad granice zapłonu

stempel72
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: stempel72 » ndz wrz 17, 2006 09:30

Wszystko niby pięknie zrobiłem, ale niestety pompa już nie daje takiego ciśnienia jak przed naprawą. Teraz już wiem czemu te ustrojstwo w oryginale jest tak drogie, poprostu część elementów pompy zębatej jest ceramiczna i tak precyzyjnie wykonana że nawet jak włos wejdzie pomiędzy zęby to pompka stoi dęba. Teraz zabrał bym się do naprawy inaczej, czyli nie rozginałbym górnej zagniecionej części pompy, a przeciąłbym ją po obwodzie ok. 3 cm. od góry. Jak ktoś ma niesprawną pompkę od VR6 to chętnie odkupie za grosze :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”