MK3 problem z tarczami hamulcowymi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
martinez76
- Użytkownik

MK3 problem z tarczami hamulcowymi
witam,
mam taki problem. przez ostatnie pol roku wymienilem dwa komplety tarcz razem z klockami - przod.
po wymianie wszystko jest ok ale za jakis czas ok. 1-2 miesiace pojawiaja sie delikatne drgania na kierownicy przy mocniejszym hamowaniu - nie jezdze ostro.
ostatnio kupilem tarcze, ktore polecal mi mechanik - nie mial sygnalow ze sa zle - i znow mi sie te drgania pojawily.
moje pytanie - czy cos moze powodowac ze tak sie niszcza - deformuja tarcze?
np. krzywe piasty ? lub cos innego.
z gory dzieki za rady
mam taki problem. przez ostatnie pol roku wymienilem dwa komplety tarcz razem z klockami - przod.
po wymianie wszystko jest ok ale za jakis czas ok. 1-2 miesiace pojawiaja sie delikatne drgania na kierownicy przy mocniejszym hamowaniu - nie jezdze ostro.
ostatnio kupilem tarcze, ktore polecal mi mechanik - nie mial sygnalow ze sa zle - i znow mi sie te drgania pojawily.
moje pytanie - czy cos moze powodowac ze tak sie niszcza - deformuja tarcze?
np. krzywe piasty ? lub cos innego.
z gory dzieki za rady
-
martinez76
- Użytkownik

- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

-
martinez76
- Użytkownik

- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

-
martinez76
- Użytkownik

- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Nie wiem trudno powiedzieć czy w ogole ocieraja
Nie wiem jak jest w Golfach, ale do audi 80 były tarcze 10 i 12. I czeski film, nikt nie wiedział jakie mają byc, dopirro musiałęm zmierzyć stare.
A może zaciski "za blisko trzymają" jeśli tarcza i klocek są odpowiednie. Najpierw sprawdż, czy nic nie trze.
Jeśli się tarcza krzywi, to zwykle od przegrzania, w moim tak było. Może miesiąc jezdzilem na nich
A może zaciski "za blisko trzymają" jeśli tarcza i klocek są odpowiednie. Najpierw sprawdż, czy nic nie trze.
Jeśli się tarcza krzywi, to zwykle od przegrzania, w moim tak było. Może miesiąc jezdzilem na nich
- grzes900
- Mały gagatek

- Kontakt:
Witam ja tak mialem i na serwisie stwierdzili ze jest to wina klockow, stwierdzili ze grubosc klockow byla nieodpowiednia i zanim sie dotarly to zdazyly zwichrowac tarcze, powiedzieli mi ze wykrzywienie tarczy to w 90% tarcie o nia klockow - rozebral przy mnie kolo i udowodnil ze byla to wina klocka a dodam ze bylem u mechaniora miesiac po wymianie tarcz i klockow 
GG
-
martinez76
- Użytkownik

-
kamil.wilk
- Mały gagatek

- Kontakt:
Witam,
proponuję byś dokładnie przyjżał się tyłowi, gdyż moim zdaniem tam należy szukać przyczyny deformacji tarcz przednich.
W momencie kiepskiego działania tyłu przednie koła przejmują całą pracę hamowania auta.W praktyce jest to prawie niezauważalne, ba nawet rolki hamulcowe tego nie wykryją dopiero test na płytach wykrywa taką usterkę.
efektem zbyt dużej różnicy sił hamowania pomiędzy osiami (przy jednakowym ciśnieniu w układzie) jest zbyt intensywne nagrzewanie się elementów ciernych co powoduje opisaną przez Ciebie przypadłość.
Pozdro...
proponuję byś dokładnie przyjżał się tyłowi, gdyż moim zdaniem tam należy szukać przyczyny deformacji tarcz przednich.
W momencie kiepskiego działania tyłu przednie koła przejmują całą pracę hamowania auta.W praktyce jest to prawie niezauważalne, ba nawet rolki hamulcowe tego nie wykryją dopiero test na płytach wykrywa taką usterkę.
efektem zbyt dużej różnicy sił hamowania pomiędzy osiami (przy jednakowym ciśnieniu w układzie) jest zbyt intensywne nagrzewanie się elementów ciernych co powoduje opisaną przez Ciebie przypadłość.
Pozdro...
143@318 / 170@384 by Diagtronik