uszkodzony szyberdach? - przecieka !
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Zakupiłem do swojego B3 szyber z trójki. Podłączyłem silniczek z B3. Problem jest taki że gdy położyłem go na dachu to strasznie dziwnie się zachowuje.
Szyber odsuwa się do tyłu na jakąś 1/4 długości - potem silniczek staje. Jak chcę wrócić do pozycji 0 to się dopiero jaja zaczynają... szyber zamiar przesuwać się najpierw się uchyla a dopiero potem taki uchylony wraca do pozycji 0 a potem do pozycji uchylenia. I z powrotem chcąc go cofnąć szyber się zamyka potem cofa i blokuje na 1/4 długości.
To chyba wskazuje na jakieś uszkodzenie szybra no nie? Bo nie chce mi się wierzyć że silniczek powoduje taką pracę.
Zakupiłem do swojego B3 szyber z trójki. Podłączyłem silniczek z B3. Problem jest taki że gdy położyłem go na dachu to strasznie dziwnie się zachowuje.
Szyber odsuwa się do tyłu na jakąś 1/4 długości - potem silniczek staje. Jak chcę wrócić do pozycji 0 to się dopiero jaja zaczynają... szyber zamiar przesuwać się najpierw się uchyla a dopiero potem taki uchylony wraca do pozycji 0 a potem do pozycji uchylenia. I z powrotem chcąc go cofnąć szyber się zamyka potem cofa i blokuje na 1/4 długości.
To chyba wskazuje na jakieś uszkodzenie szybra no nie? Bo nie chce mi się wierzyć że silniczek powoduje taką pracę.
Ostatnio zmieniony wt lis 11, 2014 13:00 przez killah, łącznie zmieniany 1 raz.
Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
uszkodzony szyberdach?
mozliwe ,że prowadnice mają za ciasno .spróbuj przesmarować ,a co do paka b3 kolegi to jednak nie wersja exlusive tylko coś na a zapomniałem nazwe.
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
uszkodzony szyberdach?
A powiedz mi czy w B3 w silniczku jest coś takiego jak pozycja początkowa? Czytałem jakieś tematy ale to było o silniczkach mk3. I już zgłupiałem. Ale nawet jak coś to jak to się ma do sytuacji że szyber uchyla się będąc schowany pod dachem :/
Szyber wizualnie wydaje się być sprawny. Nie zauważyłem pękniętych prowadnic itp. Jest to szyber poliftowy.
Szyber wizualnie wydaje się być sprawny. Nie zauważyłem pękniętych prowadnic itp. Jest to szyber poliftowy.
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
uszkodzony szyberdach?
nie musza być pękniete ,mogą być pokrzywione ale gołym okiem tego nie zobaczysz .lub poprostu treba dobrze doregulowac i nasmarować
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
Re: uszkodzony szyberdach?
Na czym polega regulacja takiego szyberdachu? Odkręcić szybę i sprawdzić czy działa bez niej? Masz na myśli że szyny szyberdachu pod których poruszają sie prowadnice podczas transportu się zgięły do środka i blokują się?VW_seller pisze:nie musza być pękniete ,mogą być pokrzywione ale gołym okiem tego nie zobaczysz .lub poprostu treba dobrze doregulowac i nasmarować
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
uszkodzony szyberdach?
jak odchylisz od środka jest regulacja na jak dobrze pamietam torxy podobne do golfa III ,jak coś mam całe szybry z mk3 i paska b3 to sie cos dobierze za piwo
uszkodzony szyberdach?
Regulacja o której piszesz to właśnie śruby trzymające szybę. Także raczej nie w tym leży problem. No chyba że są zgięte do środka szyny i po prostu w pewnym momencie nie ma siły dalej go otwierać silnik.
Jesli tego nie naprawię to jestem zainteresowany ale tym razem chcę osobiście odebrać szyber.
Jesli tego nie naprawię to jestem zainteresowany ale tym razem chcę osobiście odebrać szyber.
uszkodzony szyberdach?
Możesz mieć przegiętą którąś prowadnice lub obie. Albo coś urwane bo ten silniczek taki słaby nie jest jak jedna prowadnica nie wchodziła w zaczepy to druga musiała się uszkodzić.
Na twoim miejscu zdjął bym szybę/blachę i wtedy obejrzał co i dlaczego nie działa bo mechanizm jest bardzo prosty.
Silniczek jak dobrze pamiętam też ma 3 pozycje tak jak w mk3 i oczywiście musi być ustawiony względem mechanizmu szyberdachu żeby się zatrzymywał w odpowiednim momencie
Na twoim miejscu zdjął bym szybę/blachę i wtedy obejrzał co i dlaczego nie działa bo mechanizm jest bardzo prosty.
Silniczek jak dobrze pamiętam też ma 3 pozycje tak jak w mk3 i oczywiście musi być ustawiony względem mechanizmu szyberdachu żeby się zatrzymywał w odpowiednim momencie
uszkodzony szyberdach?
Witam,
Winne okazały się łapki które trzymają prowadnicę przy chowaniu szybra. Wymieniłem obie na sprawne.
Czy mógłby ktoś zaznaczyć mi pozycję 0 na prowadnicy na zdjęciu poniżej ?
Winne okazały się łapki które trzymają prowadnicę przy chowaniu szybra. Wymieniłem obie na sprawne.
Czy mógłby ktoś zaznaczyć mi pozycję 0 na prowadnicy na zdjęciu poniżej ?
uszkodzony szyberdach?
Najlepiej ustaw prosto prowadnice i ręcznie wkręcaj przez korbkę aż do uchylonego , Trzeba uważać tylko żeby obie równo szły . A później tylko wykręć silniczek i przez sterowanie elektryczne ustaw go na uchylony.Później ci zostanie skręcenie wszystkiego i masz ładnie ustawiony szyber.
uszkodzony szyberdach?
Udało się Po prostu przestawiłem je na maxa do góry i tak elektrycznie ustawiłem silniczek. Jedyny kłopot to teraz taki że po stronie kierowcy coś szyba za nisko i nie da się już wyżej ale po prostu lekko dać do uchylenia szyber i ładnie się spasowuje z linią dachu. Prowadnic kierowcy lata minimalnie góra/dół i nie da się tego wyregulować. Ale to nie problem bo jak napisałem lekko dać do góry i gra gitara.
A tak działa już po złożeniu.
" onclick="window.open(this.href);return false;
A tak działa już po złożeniu.
" onclick="window.open(this.href);return false;
uszkodzony szyberdach?
za szybko się cieszyłem. Szyber oblał test szczelności. I to bardzo. Od razu mówię że odpływy są drożne. Testowane.
Jak wcześniej na uszkodzonych prowadnicach nie było mowy o przeciekach to teraz jest porażka i nie rozumiem dlaczego tak leci. Wcześniej można było wodę lać z węża ogrodowego a teraz nie przeszedł nawet testu konewki.
Strzałkami zaznaczyłem gdzie woda najbardziej leci. Nie ogarniam dlaczego? Czy ten wypust w szybie nie powinien wchodzić w tą rynnę która się przesuwa razem z szybrem?
Mam 4 szyby i wybrałem taką z najładniejszą uszczelką która dolega w każdym możliwym miejscu...
Wod leci tak:
a może chodzi o kąt ustawienia szyberdachu względem dachu? może jest za bardzo pochylony do przodu? Zaznaczyłem fotami jak zgrywa się z dachem po zamknięciu. Od strony dachu generalnie daję trochę wyżej żeby ładnie się zgrywał.
naprawdę zgłupiałem teraz..
Jak wcześniej na uszkodzonych prowadnicach nie było mowy o przeciekach to teraz jest porażka i nie rozumiem dlaczego tak leci. Wcześniej można było wodę lać z węża ogrodowego a teraz nie przeszedł nawet testu konewki.
Strzałkami zaznaczyłem gdzie woda najbardziej leci. Nie ogarniam dlaczego? Czy ten wypust w szybie nie powinien wchodzić w tą rynnę która się przesuwa razem z szybrem?
Mam 4 szyby i wybrałem taką z najładniejszą uszczelką która dolega w każdym możliwym miejscu...
Wod leci tak:
a może chodzi o kąt ustawienia szyberdachu względem dachu? może jest za bardzo pochylony do przodu? Zaznaczyłem fotami jak zgrywa się z dachem po zamknięciu. Od strony dachu generalnie daję trochę wyżej żeby ładnie się zgrywał.
naprawdę zgłupiałem teraz..
Znalazłem takie oto zdjęcie w necie
Widać na nim że w miejscu dziury na szyber jest wnęka po której spływa woda. Takiej w passacie nie mam a dodatkowo mam szyber z golfa 3. Być może jest tak że blacha z szybra passata b3 ma takie wytłoczenie po którym leci woda wprost do rynienki? Ale czemu wcześniej mi nie ciekło?
Widać na nim że w miejscu dziury na szyber jest wnęka po której spływa woda. Takiej w passacie nie mam a dodatkowo mam szyber z golfa 3. Być może jest tak że blacha z szybra passata b3 ma takie wytłoczenie po którym leci woda wprost do rynienki? Ale czemu wcześniej mi nie ciekło?
Szyber z golfa III ma rynienkę, która zbiera wodę z tylnej jego części, a przy okazji zasłania częściowo mechanizm. Sprawdź czy jest włożona poprawnie w zaczepy. Może jakimś cudem zaciąga Ci wodę między szybą a uszczelką i dlatego tak spływa.
Na szczelność między dachem a uszczelką nie patrz bo tam zawsze będzie leciało.
Popraw ustawienie silniczka względem mechanizmu bo na filmiku widać, że jest nie tak i dlatego też nie możesz wyregulować szyby śrubami.
Na szczelność między dachem a uszczelką nie patrz bo tam zawsze będzie leciało.
Popraw ustawienie silniczka względem mechanizmu bo na filmiku widać, że jest nie tak i dlatego też nie możesz wyregulować szyby śrubami.