problem z przełączeniem na gaz

Instalacje gazowe w naszych Volkswagenach. Problemy z eksploatacją, wybór, modyfikacje.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mysz_es
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mysz_es » pt paź 31, 2014 19:35

VWitam wszystkich mam problem z moim golfikiem 3 '98r. 1,8 + LPG, które przełącza się przy 20000 ob/min i do niedawna wszystko było ok, ale ....
wczoraj jak wracałam z pracy do domu (ok 25 km) ten taki wskaźniczek co jest w środku co pokazuje stan gazu:
zieloną (jak jedzie na gazie świeci stale jak jeszcze na benzynie to tylko mruga) i
czerwoną kropeczkę (rezerwa na jakieś 100 km) cały czas tylko mrugał więc go włączałam i wyłączałam i nic ... dalej mrugał na zielono. Gaz jest, wiec bez problemu powinien się włączyć.
Spadek temperatury na zewnątrz wiąże się z tym, że przełączenie się na gaz trwa trochę dłużej .. aż się silnik rozgrzeje i no oczywiście żeby parownik nie zamarzł i ok... ale żeby przez 25 km się nie rozgrzał i nie przełączył.. to jakaś masakra,
Czy przyczyną tego może być termostat?
czekam na pomysły i podpowiedzi :D
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
lxxx20
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lxxx20 » sob lis 01, 2014 11:38

Na początku piszesz
mysz_es pisze: które przełącza się przy 20000 ob/min
a potem
mysz_es pisze:Spadek temperatury na zewnątrz wiąże się z tym, że przełączenie się na gaz trwa trochę dłużej .. aż się silnik rozgrzeje i no oczywiście żeby parownik nie zamarzł
Więc jaki masz gaz w końcu bo to sie wyklucza ze sobą albo masz zwykły gdzie po odpaleniu na PB i dodaniu gazu do tych 2500tys obr przełącza na gaz albo masz sekwencje gdzie przełącza po przekroczeniu ustawionej przez gazownika temperatury silnika

McBoss
1.9 SSJ
1.9 SSJ

Post autor: McBoss » sob lis 01, 2014 23:06

@mysz_es podaj jakie masz podzespoly instalacji lpg.

Po tych 25km jak sie rozgrzeje i przelaczasz na gaz to czuc mocno gaz?

Teraz co najwazniejsze - kiedy wymieniane/regenerowane byly: reduktor, filtr fazy cieklej oraz filtr fazy lotnej??
Czy przyczyną tego może być termostat?
jesli silnik sie dogrzewa i po kilku/kilkunastu km masz 90st. plynu chlodniczego to termostat nie jest temu winny.

mysz_es
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mysz_es » ndz lis 02, 2014 23:54

Faktycznie napisałam bez ładu i składu (sory no w końcu baba jestem :D ).
Gaz się przełącza sam przy 2000 obrotów, nie jest to ustawione na osiągnięcie temp. ale wydawało mi się że może to ma jakieś znaczenie.

Podzespoły instalacji ?? Nie wiem .. a gdzie tego szukać?
Gazu nie czuć wcale. Chyba dużo to ja nie wiem ... prawko mam od 28 lipca br i jeszcze sie duzo musze nauczyć
Z tego co wiem to filtr był wymieniany gdzieś w maju :crazy:

Awatar użytkownika
lxxx20
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: problem z przełączeniem na gaz

Post autor: lxxx20 » pn lis 03, 2014 01:35

mysz_es pisze:Faktycznie napisałam bez ładu i składu (sory no w końcu baba jestem :D )
No to chyba raczej sama tego tego nie naprawisz potrzebujesz pomocy :-) Gdybyś była z okolic Płocka czy Sierpca mógłbym ewentualnie spojrzeć :jezor:
Powiedz mi jaki masz przełącznik LPG taki duży prostokątny (przypominający włącznik lampki) czy taki mały kwadracik. Jak włączasz zapłon i przełączasz przełącznikiem na środkową pozycje na gaz to słychać jakieś cykniecie czy cisza ? Warto by sprawdzić bezpiecznik z tego co pamiętam powinien być gdzieś na czerwonym (plusowym) przewodzie jeśli jest dobry to sprawdzić czy jest masa jeśli i w tym przypadku jest okey to zostaje nam niebieski który jest podłączony do elektrozaworu LPG może sie gdzieś przytarł czy nie łączy i dlatego nie przełącza ci na LPG. A jeśli to wszystko jest dobrze to zostaje sam elektrozawór albo przełącznik gazu. Ale ja bym raczej stał przy wersji że gdzieś któryś z przewodów nie łączy.

mysz_es
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mysz_es » pn lis 03, 2014 10:32

Przewody były wymieniane łącznie z elektrozaworem.
Chyba o to chodziło w podzespołach i przełącznik jest taki :D

ObrazekObrazek

Sprawa jest o tyle irytująca, że np. wczoraj i w sobotę nie miał najmniejszego problemu z przełączeniem się na gaz. Na dworze nie było niskich temperatur i nie było problemu.

Eyk88
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Eyk88 » pn lis 03, 2014 12:22

mysz_es pisze:przełącza się przy 20000 ob/min
To jakiś silnik z Ferrari czy co? :D

Awatar użytkownika
lxxx20
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lxxx20 » pn lis 03, 2014 13:21

mysz_es pisze:Przewody były wymieniane łącznie z elektrozaworem.
To że było wymieniane nie znaczy że sie nie zepsuło a przede wszystkim że zostało to dobrze zrobione :jezor:

mysz_es
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mysz_es » pn lis 03, 2014 16:15

Eyk88 pisze:
mysz_es pisze:przełącza się przy 20000 ob/min
To jakiś silnik z Ferrari czy co? :D
Hihihi nie to zwykła pomyłka w ilości zer ;) nie wiesz że kobiety lubią mieć cyferki z dużą ilością zer. zwłaszcza na koncie :p

Dobra czyli czy tak czy siak muszę z moim golfczento do mechanika udeżyć niech to wszystko co tu mi podpowiedzieliście sprawdził i tyle :(
Dzięki wielkie za podpowiedzi i rady. Wielka buzia , pa pa

Awatar użytkownika
lxxx20
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lxxx20 » pn lis 03, 2014 16:42

Nie tyle do mechanika co do gazownika :-) A i daj znać co było powodem to będzie pomocna wskazówka dla innych użytkowników.

Awatar użytkownika
Dam
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Dam » pn lis 03, 2014 18:09

mysz_es pisze:Faktycznie napisałam bez ładu i składu (sory no w końcu baba jestem :D ).
Nie przepraszaj, napisałaś czytelnie,po prostu kolega który zwraca Ci uwagę sam nie ma za dużego pojęcia o LPG i sam nie wie o co kaman :grin:

Koleżanko wbrew temu co napisał jeden z kolegów, Twoja instalacja (KME Bingo M - wnioskuje po przełączniku) posiada czujnik temperatury.

Działa to tak że na gaz przełącza Ci przy 2000obr ALE dopiero po osiągnięciu ustawionej w sterowniku temperatury.
Zatem Twoim problemem jest albo źle wskazujący czujnik temperatury (który znajduje się przy parowniku) albo niedogrzany silnik jak sama wskazujesz. Sterownik nie pozwala przełączyć na LPG bo dostaje informacje że temperatura jest za niska.

Jeżeli masz niesprawny termostat to warto go wymienić.
Jeżeli problemem jest czujnik to należy go wymienić
(tak wygląda czujnik http://allegro.pl/t9-czujnik-temperatur ... 79761.html)
albo odepnij od niego wtyczkę i zmostkuj (złącz) wtyki we wtyczce. Wtedy sterownik otrzyma informacje że silnik ma odpowiednią temperaturę i będzie przełączał od razu po 2 tys obr. Wtedy będziesz musiała włączać LPG gdy silnik minimalnie złapie temperaturę tak by parownik nie przymarzł. Słowem pozbędziesz się czujnika z układu na dobre.

Decyzja należy do Ciebie :pub:

mysz_es
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mysz_es » wt lis 11, 2014 13:31

Dzięki :D :D :D :D :D
czujnika chyba nie widziałam ale... też specjalnie się nie przyglądałam.
Byłam u gazownika popatrzył, powąchał i .... nic nie zniuchał o co tu biega mówi, że nie wie dlaczego tak się mogło stać. Jedyne co zrobił to dolał mi tam jakiegoś płynu i wymienił jakiś bezpiecznik od gazu razem z kostką (gniazdem) bo było spalone potem stwierdził, że być może (a nawet więcej jak pewne), że to ten bezpiecznik był powodem tej osobliwej awarii i że teraz powinno być ok.

Aby sprawdzić tą teorię i czy temat będzie powracał przekonam się dopiero jak znowu przyjdą przymrozki, póki co jeździ i przełącza się bez problemu.

Awatar użytkownika
lxxx20
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lxxx20 » śr lis 12, 2014 03:05

lxxx20 pisze:Warto by sprawdzić bezpiecznik
Czyli jak mówiłem :) Pzdr :bigok:

Awatar użytkownika
micho
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: micho » wt lis 18, 2014 20:26

Witam Podepne się pod temat Problem tkwi w tym że auto nie chce przełączyć na gaz instalacja to sekwencja STAG 4 .Odpala na benzynie i kontrolka na sterowniku pulsuje powoli jak zwykle ,w chwili gdy powinna przełączyć nie przełącza tylko kontrolka na sterowniku zaczyna pulsować szybciej tak jakby skończył się gaz ,tylko że jak kończył się gaz to szybszemu pulsowaniu kontrolki towarzyszy jeszcze piszczenie .co to może być?

nie sprzedam robił będę

ODPOWIEDZ

Wróć do „LPG-dotyczy tylko inst.lpg”