Dołożenie czujnika poziomu oleju do ALH

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » sob lis 01, 2014 14:37

Witam.
Szykuje mi sie wymiana lisy olejowej na nowa i w związku z tym pomyslalem, że doloze czujnik poziomu oleju.czy da sie to elektonicznie i programowo zgrać ze sterownikiem silnika 1.9 alh 90km o numerze 038 906 018AE. do tej pory czynnika tego nie posiadalem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andrzej4286
TYLKO VW
TYLKO VW

Post autor: Andrzej4286 » sob lis 01, 2014 15:22

Noxi, Możesz założyć tylko to licznik musi obsługiwać ten czujnik, sterownik silnika nic do niego nie ma. Licznik immo2 musi mieć już aktywna opcje a w liczniku immo3 ta opcje możesz sam włączyć zmieniając kodowanie. Dodam ze sam tez montowałem takowy czujnik w 1.9 ALH.

Moje BYŁE Wozidło viewtopic.php?f=89&t=420620" onclick="window.open(this.href);return false;

Nowy Nabytek Golf 6 Black Pearl viewtopic.php?f=94&t=600316" onclick="window.open(this.href);return false;

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » sob lis 01, 2014 15:50

Widzisz,sam wprowadzilem sie w błąd bo jedyne co znalazłem, to że podłączany do wwiązki silnika podłączanej mniejsza wtyczka do sterownika silnika. mimo to nie pocieszyles mnie, bo mam licznik immo2 a nie wiem czy porwe sie na montaz immo3. będę próbował cos myśleć. a nie ma możliwości modyfikacji wsadu licznika immo2?

Awatar użytkownika
Andrzej4286
TYLKO VW
TYLKO VW

Post autor: Andrzej4286 » sob lis 01, 2014 17:33

Noxi, Czy jest to nie wiem, ja jak szukałem informacji o tym to nie doszukałem się żeby ktoś to zrobił. Jedyne rozwiązanie to wyszukać wsad licznika immo2 który ma ta opcje i wgrać go. A takie pytanie po co chcesz go tak naprawdę montować ??? on tylko daje komunikat jak za mało oleju jest i zapala pomarańczowa kontrolkę oleju. wiec moim zdaniem zbędny dodatek jak sie często samemu sprawdza poziom oleju.

Moje BYŁE Wozidło viewtopic.php?f=89&t=420620" onclick="window.open(this.href);return false;

Nowy Nabytek Golf 6 Black Pearl viewtopic.php?f=94&t=600316" onclick="window.open(this.href);return false;

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » sob lis 01, 2014 20:10

Poziomy wszystkich płynów sprawdzam sam często. Na tym forum z pewnością jest wiele więcej osób, które tak robią, a mimo to posiadamy kontrolkę płynu hamulcowego, chłodniczego, a często nawet płynu do spryskiwaczy. Z jednej strony nie musimy ich posiadać, bo kontrolujemy, a z drugiej strony jest to bieżąca kontrola, która przebiega w czasie rzeczywistym, chyba że się mylę i czujnik poziomu oleju działa tylko w momencie uruchamiania auta - po włączeniu zapłonu.

mk4tdi
Użytkownik
Użytkownik

Re: Dołożenie czujnika poziomu oleju do ALH

Post autor: mk4tdi » sob lis 01, 2014 20:45

A to nie wszystkie modele taki czujnik posiadaly? Moj ALH ma taki czujnik.
Noxi, czujnik dziala takze podczas jazdy, jak np w czasie jazdy wykryje niski poziom oleju to zapali sie zolta kontrolka. Tylko to wszystko jest jakos polaczone z krancowka maski. Dopoki jej nie otworzysz to zolta kontrolka nie zgasnie.

ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm :satan:

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » sob lis 01, 2014 21:24

To będzie dłuższa historia widocznie, ponieważ mikrostyku w zamku maski również nie posiadam. Czeka na montaż i mam nadzieję, że się doczeka. Nie wiedziałem jednak, że w tym modelu mikrostyk maski połączony był w jakiś sposób z zegarami lub ECU. Wiem tylko, że jest łączony z modułem komfortu, a w mojej skromnej wiedzy nie mam niczego co by mówiło o przesyle informacji od komfortu 1J0 do zegarów (bez CAN i FISa i w ogóle bez niczego, ale dobrze, że licznik i obrotomierz są) o otwartej/zamkniętej masce.

Awatar użytkownika
Andrzej4286
TYLKO VW
TYLKO VW

Post autor: Andrzej4286 » sob lis 01, 2014 21:32

Noxi, niestety jest to wszystko powiązane i tak jak pisze mk4tdi, fabrycznie jak montowany był czujnik poziomu to właśnie po otwarciu maski kasuje komunikat do ponownego wykrycia niskiego stanu oleju

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz lis 02, 2014 16:18

Noxi pisze:Nie wiedziałem jednak, że w tym modelu mikrostyk maski połączony był w jakiś sposób z zegarami lub ECU. Wiem tylko, że jest łączony z modułem komfortu
jest z modułem komfortu oraz przed modułem komfortu jest rozdzielany i jedna żyła idzie do wtyczki licznika
Andrzej4286 pisze: fabrycznie jak montowany był czujnik poziomu to właśnie po otwarciu maski kasuje komunikat do ponownego wykrycia niskiego stanu oleju
co ciekawe kasuje na .. 100km i jeśli błąd nadal jest (niski poziom, za wysoka temp oleju) to pojawi się po 100km

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » ndz lis 02, 2014 16:21

Hmm Czy elsa obejmuje takie schematy? Bo ze znalezieniem niektórych mam trudności. (np od instalacji auta z klimatronikiem, o które kiedyś próbowałem prosić grg474)

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz lis 02, 2014 17:34

obejmuje i owszem tylko trzeba umieć szukać i czytać. Nie istniej np schemat instalacji pod klimatronik tylko schemat instalacji climatronic dla silnika xxx w roczniku xxxx. Jeśli w schemacie nie jest napisane że dla ALH tylko za wyjątkiem silnika APF rocznik po 2000 to tak to trzeba czytać.
teraz przedmiotowy czujnik poziomu oleju i temp oleju znajduje się w schemacie silnika i skoro wiadomo, że czujnik poziomu olju był w tym silniku montowany po 2000 roku to tam trzeba szukać :bigok:

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
kl0cek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kl0cek » ndz lis 02, 2014 17:54

czujnik oleju był montowany we wszyskih ALH po 2000r? mam auto z 2002r rozumiem ze jak bedzie malo oleju to zaswieci mi sie kontrolka? oczywiscie olej sprawdzam ale czasami jak przypieprzę miską w cos to wiedział bym ze rozwaliłem :D

no smoke=no fun
ALH+0.205+CHIP
131km 320nm
:D :D :D

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Re: Dołożenie czujnika poziomu oleju do ALH

Post autor: Noxi » ndz lis 02, 2014 18:57

grg474 pisze:obejmuje i owszem tylko trzeba umieć szukać i czytać. Nie istniej np schemat instalacji pod klimatronik tylko schemat instalacji climatronic dla silnika xxx w roczniku xxxx. Jeśli w schemacie nie jest napisane że dla ALH tylko za wyjątkiem silnika APF rocznik po 2000 to tak to trzeba czytać.
teraz przedmiotowy czujnik poziomu oleju i temp oleju znajduje się w schemacie silnika i skoro wiadomo, że czujnik poziomu olju był w tym silniku montowany po 2000 roku to tam trzeba szukać :bigok:
Dziękuję za informację:) Z tym, o czym powiedziałeś raczej bym sobie poradził, ale do tej pory nie widziałem na własne oczy tego programu, stąd pytanie czy w ogóle warto szukać osoby, która ma do niego dostęp:)
OT - o kwestię climatronika pytałem prywatnie z prośbą o instrukcję ew. jakiś schemat, o którym pisałeś kiedyś na forum. Miało to ułatwić przejście z manualnej klimy na auto:)
kl0cek pisze:czujnik oleju był montowany we wszyskih ALH po 2000r? mam auto z 2002r rozumiem ze jak bedzie malo oleju to zaswieci mi sie kontrolka? oczywiscie olej sprawdzam ale czasami jak przypieprzę miską w cos to wiedział bym ze rozwaliłem :D
I właśnie o to chodzi:D :pub:

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz lis 02, 2014 20:56

Noxi pisze: kl0cek napisał(a):czujnik oleju był montowany we wszyskih ALH po 2000r? mam auto z 2002r rozumiem ze jak bedzie malo oleju to zaswieci mi sie kontrolka? oczywiscie olej sprawdzam ale czasami jak przypieprzę miską w cos to wiedział bym ze rozwaliłem :D
I właśnie o to chodzi:D
no nie do końca tak jest - zanim kontrolka się zapali to jednak kawałek przelecisz bez oleju (testowane kilka razy) - jako kawałek okrśelam przy małej prędkości ponad 1km - czasowo ok 10 minut. Kontrolka się nie zapalała, zapaliła się następnego dnia podczas próby rozruchu - z tym, że tdi i tak nie odpalił bo nie było ciśnienia oleju.

Co do schematów - to znudziło mi się wysyłanie schematów, gdzie po otrzymaniu schematów dostawałem pytania dlaczego schemat różni się od wiązki w samochodzie - wielokrotne tłumaczenie na forum, że schemat jest różny w zależności od silnika/rocznika nie dociera do ludzi. Przykładowo ALH rok 1998 ma sterownik wentylatorów 10 pin, od maja 1999 ma 14 pin, climatronic nagrzewnica ma wtyczki 10 i 12 pin lub 17 i 12 pin - wysyłasz schematy instrukcje i uzyskujesz e-mail z pretensją "że nie pasuje". Bo oczywiście nikt nie czyta dokładnie forum tylko jak zobaczy "mam instrukcje" to myśli że dostanie cudowny dokument

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”