[MK3 1,8] Jaką pompę paliwa ew kupić?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

[MK3 1,8] Jaką pompę paliwa ew kupić?

Post autor: Cefaloid » pt wrz 15, 2006 21:31

Padła mi prawdopodobnie pompa paliwa - po włączeniu zapłonu nie słychać żeby pompowała (jak dawniej) no i auto oczywiście nie pali - na szczęście mam LPG i odpaliłem na gazie bez najmniejszych problemów (ufff.. 200km od kraju, dobrze że stacje LPG są na słowacji popularne). Raczej jej nie zgrzałem, zawsze mam tak z kilkanaście l paliwa w baku, pewnie po prostu zdechła ze starości.

Jutro robię demontaż, ale zeby wiedzieć co dalej:

Czy coś innego jak pompa może być tu przyczyną (bezpieczniki są OK)?
Ile +/- kosztuje taka nowa pompa i jakiej marki byście mi polecili
a może używka - ale jak sprawdzić czy i ta nie na dodechu jest?

Konto usunięte.

wczyz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: wczyz » pt wrz 15, 2006 21:45

Przeżywalem to z 2 tygodnie temu... Ale ja najprowdopodobniej ją spaliłem. Jakoś nigdy nie miałem po drodze na stację i dojeżdżałem na oparach. Nie opłaciło się to. Pompę załatwiał mi mechanik - "No name", twierdzi, że niemiecka (???), kosztowała 200zł. Jak orientowałem się na własną rękę, to wyrób z dalekiego wschodu można kupić już za 100zł na allegro. Ale "normalna" cena sklepowa za zamiennik, to 200-350zł. Niestety żadna nazwa firmy z tego przedziału cenowego nic mi nie mówiła... Wiem tylko, że BOSCH kosztuje 1200zł. Oczywiście cały czas mówię o samym wkładzie, bo jest wymienialny (przynajmniej u mnie). Pompa chodzi bardzo ładnie, przy zakupie zwróć uwagę na ciśnienie, bo wiem, że są w MK3 dwa rodzaje. Ja akurat mam 1,1 bara. Pozdrawiam!

AAA, na dobrą sprawę pompę można bez większych problemów wymienić samemu. Ale o tym dowiedziałem się dopiero oglądając na czym polega jej wymiana...

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » sob wrz 16, 2006 20:45

tak jak poejrzewałem padła pompa. Wstawiłem jakąś "no name" za 110 zł i chodzi OK. Starą z ciekawości rozebrałem - węglowe szczotki starły się już do zera, padła ze starości nie była nigdy wymieniana.

Konto usunięte.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » sob wrz 16, 2006 20:53

BOSCH POMPA PALIWA
1,0 bar
F 000 TE0 112 CENA 922 ZŁ
PIERBURG
Elektryczna pompa paliwa
Cisnienie [bar]: 1,2