[mkII] Pompa Wody

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[mkII] Pompa Wody

Post autor: MaSa_Golf » sob wrz 09, 2006 01:23

Kolo pasowe od pompy wody mam nierowno, tzn, wystaje tak troche w storne nadkola, nie jest na rowni z kolem od altka i od silnika, dzisiaj zdjalem pasek, i poruszalem kolem od pompy a ono ma straszny luz i lata jak chce, czy da sie jakos naprawic to kolo, czy trzeba jakies lozysko wymienic czy co?? bo w szukajce pare postow znalazlem to bylo o cieknacych pompach, a moja pompka nie cieknie, pompuje dobrze, nie ma problemow z chlodzeniem tylko to kolo pasowe ma straszny luz.

Czy to lozysko czy pompa, a jak pompa to ile taka kosztuje, i jakiej firmy polecacie, tylko raczej wersje "budzetowe"
Silnik to 1,6 D JP

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » sob wrz 09, 2006 07:58

a pewny jesteś ze one sie poprostu nie poluziwało na srubach mocujących go do pompy?, spr. czy masz wszystkie te śruby podokrecane

:-k ...

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob wrz 09, 2006 12:10

kurde sama pompa to okolo 50 zl tak przynajmniej do mojego,a co do twojego to nie mam pojecia , czy one sa takie same, naprawiac sie nie opłaca.no i sprawdz te sruby :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » sob wrz 09, 2006 22:56

sruby ok, samo kolo sie trzyma, tylko ten walek na ktorym siedzi kolo na straszny luz, i jak sie zdejmie pasek, to kolo opada troche na dol i cieknie plyn :/
Czy oplaca sie kupic polowke czy cala pompe?? Czytalem ze te sruby od polowki sie latwo ukrecaja :( patrzalem to polowka kosztuje 75 zł a cala 150 :/ pompa SKF, robia dobre pompy czy patrzec raczej za inna firma;>

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob wrz 09, 2006 23:22

przeslij mi zdjecie swojej pompy, moze znajde gdzies u siebie w starociach.

Obrazek

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » sob wrz 09, 2006 23:43

To jedyne zdjecie jakie posiadam, zdjecie z ksiazki serwisowej, postarm sie w najblizszym czasie zajrzec i znalezc numer na mojej pompie, ale wolalbym nowa, ale jakbys cos znalazl to bede wdzieczny :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob wrz 09, 2006 23:57

spoko , to jest moja zdjeta z mojego auta, jak zdejmowalem to byla ok
a zdjalem ja bo podejrzewalem ze ona mi wyje, zalozylem druga i tez wylo, sie okazalo ze to byl winny napinacz paska :) czyli kupilem niepotrzebnie pompe :D , jak dobrze pamietam to gdzies sie wala w moim parku maszyn , jak znajde to Ci dam znac. Z tego co widze to to jest to samo.

Obrazek

luki234
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: luki234 » ndz wrz 10, 2006 22:50

witam! mam nadzieje ze sam nie zamierzasz wymieniac calej pompy wodnej...no chyba ze masz takie zdolnosci...ja ostatnio wymienialem sam pompe u siebie bo oczywiscie pier.....e sruby sie ukrecily...pieprzenia od groma...trzeba sciagnać rozrzad , kola, pompe wtryskowa no i wtedy dopiero dostaniesz sie do pompy wodnej, normalnie masakra... :shock:

Awatar użytkownika
red
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: red » ndz wrz 10, 2006 23:06

[ Dodano: Nie Wrz 10, 2006 11:08 pm ]
witam
przy odrobinie zdolności manualnych i z odpowiednimi kluczami ( imbus 6mm, płaska/oczkowa 13 i płaska 22) zajmie to jeden wieczór w garażu :pub:
koszt pompy to ok. 60 zł
ostatnio z kumplem wymienialiśmy i gra :grin:
pzdr
red

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » pn wrz 11, 2006 01:30

luki234 pisze:witam! mam nadzieje ze sam nie zamierzasz wymieniac calej pompy wodnej...no chyba ze masz takie zdolnosci...ja ostatnio wymienialem sam pompe u siebie bo oczywiscie pier.....e sruby sie ukrecily...pieprzenia od groma...trzeba sciagnać rozrzad , kola, pompe wtryskowa no i wtedy dopiero dostaniesz sie do pompy wodnej, normalnie masakra... :shock:
Dziwne... u mnie z tego co patrzylem to nie trzeba sciagac ani rozrzadu, ani pompy wtryskowej. Trzeba tylko zdjac alternator i obejme alternator, zreszta patrzylem w ksiazce serwisowej do golfa D i TD i tam pisalo tylko o demontazu alternatora, ani slowa o rozrzadzie ani o pompie wtryskowej

luki234
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: luki234 » pn wrz 11, 2006 06:40

mozliwe, ja mam jr i aby wymienic cała pompe z obudowa trzeba zdemontowac to co napisalem...jesli ty masz tak jak piszesz to bardzo fajnie ....

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » sob wrz 16, 2006 20:12

Niestety luki234 mial racje, nie da sie wymontowac obejmy alternatora bez wymonotwania pompy wtryskowej :( golf stoi teraz u babci na podworku ze zdjetym altkiem, i dwiema srubami od obejmy:(

Awatar użytkownika
as29
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: as29 » ndz wrz 17, 2006 22:44

Jeśli masz luz na łożysku pompy wody to wymień przedną część pompy (firma ruvile 60 zł lub skf 105 zł razem z uszczelką) lepiej nie oszczędzać ja kupiłem całą pompe DOLZ i po roku padła po prostu badziewo

luki234
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: luki234 » pn wrz 18, 2006 16:01

widzisz soczek lipa nie??? mowie ci siedzialem nad silnikiem cala sobote , ale jestem z siebie dumny bo zrobilem to sam, pomiojajac rozrzad ktorego nie ustawialem bo nie znam sie na tym ....no ale moze kiedys sie naucze he he

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”