[MK3] Szyber metalowy na szklany?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sowa92
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3] Szyber metalowy na szklany?

Post autor: sowa92 » sob wrz 16, 2006 02:56

Witam.
Mam w swoim golfie '92 blaszany szyber, który niestety "trochę" zardzewiał na krawędziach. Interesuje mnie czy można wywalić tę blachę i zastąpić ją szybą? Czy nie będzie kłopotów z takim swapem? Do szklanego jest zasłonka - nie będzie coś kolidowało z podsufitką? Albo później z obsługą? Czy żeby mieć szklane okno dachowe muszę wymienić cały szyberdach?
Patrzyłem na inne golfy 3 i powiem szczerze, że tylko w moim widziałem gumową uszczelkę biegnącą po krawędzi dachu wokół szybra. Przełącznik do obsługi szyberdachu też jest jakoś dziwnie - nie stanowi całości z lampką. Jest oddzielnym guzikiem umieszczonym w obszarze między szyberdachem a lampką sufitową. Skąd to wyróżnienie? Ma ktoś może pomysł? Dodam, że nie wygląda to raczej na samodzielną dokładkę. Czyżbym pomykał kompilacją 47 rożnych golfów?
Dzięki.
Pozdro.

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » sob wrz 16, 2006 03:59

Co do szybra to pierwsze słyszę żeby Golf MK3 miał blaszany szyber (ale tez nie słyszałem o MK3 SYNCRO, a taki istnieje. Więc może jest i szyber blaszak w Golfie MK3). W każdym razie nigdy takiego nie widziałem. Mogło się zdarzyć ze poprzedniemu właścicielowi w jakiś sposób zbiło się szkło w szyberdachu(albo i cały szyber się rozleciał) i podejrzewam ze taniej było mu wstawić cały blaszany szyber od pasata niż kupić samo szkła (albo cały szklany szyber) od Golfa MK3. A wiem na pewno, ze szyber od paska pasuje do Golfa, bo sam kiedyś taki wkładałem (mocowania pasują idealnie. Tyle ze blachę na szkło zmieniłem i nawet ta kotara dała się zamatować, ale tylko dzięki elementom wyciągniętym ze zniszczonego oryginalnego szyberdachu).
Jeżeli cały czas chcesz zamienić szkło na blachę, to potrzebujesz więcej części. Na pewno kotarę, która w Golfie jest niezależna od szkła. (możesz, a nawet musisz gdy chcesz podnosić szyber, ja otwierać i zamykać ręcznie). W blaszanym szyberdachu kotara jest połączona z ta blacha. Jak podnosisz szyber to się wewnętrzna część kotary podnosi samoczynnie, a jak szyber odsuwasz to cala kotara idzie razem z blacha). Nie pamiętam juz dokładnie (3 lata temu to robiłem), ale będziesz potrzebował prowadnice, po których ta kotarka będzie się przesówać. Mogłem jeszcze coś przeoczyć, więc może być więcej części potrzebnych.
Pozdrawiam
P.s. Nie biesz odrazu tego co napisałem, że jest prawdziwe. Mogłem się pomylić. Poczekaj i upewnij się czy mam rację, jak inni koledzy wypowiedzą się na ten temat i potwierdzą (bądź nie :) ) moje spostrzeżenia.

greg

Post autor: greg » sob wrz 16, 2006 14:09

sowa92, a nie masz czasem wsadzonego szybra od toledo?

sowa92
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sowa92 » sob wrz 16, 2006 15:31

greg pisze:a nie masz czasem wsadzonego szybra od toledo?
Niestety moja znajomość historii tego samochodu nie sięga tak głęboko... A jeśli jest on rzeczywiście od toledo, ma to jakiś wpływ na moje pytanie o przekładkę?

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » sob wrz 16, 2006 17:56

A jaką masz tą kotarkę? odsuwaną ręcznie czy przytwierdzoną do tej blachy? Bo jest jeszcze jedna opcja. Mogło poprzedniemu właścicielowi zbić się samo szkło i wstawił blachę. Co ułatwia sprawę. Ale z tego co opisujesz to raczej tak nie było. Skoro przełącznik masz nawet zmieniony.

sowa92
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sowa92 » sob wrz 16, 2006 18:08

Porusza się razem z szyberdachem. Oprócz naciskania przełącznika niczego przy nim ręcznie nie robię :-).

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » śr wrz 20, 2006 13:20

sowa92, Moim zdaniem jest to szyberdach uniwersalny, montowany przez któegoś z wcześniejszych właścicieli.

Oryginalnie dach z szyberdachem ma specjalnie przygotowany otwór, podsufitka też jest innaczej uformowana, żeby szyberdach mógł się schować pod dach (fajnie to brzmi).

W takim wypadku ciężko będzie coś zmienić, ale jeśli chcesz to mam zapasową szybę z szyberdachu to mogę zobaczyć jakie ma wymiary, sprawdzisz czy podejdzie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”