No i jeszcze przy okazji mam felgi stalowe od passata 14" i tak mysle czy kupic opony 175/70 czy moze lepiej 175/65 moze ktos podpowie!
[mk2] jedno male pytanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
[mk2] jedno male pytanie
Czy w silniku 1.3(gaźnik) zawory sa hydrauliczne czy trzeba sie bawic płytkami w celu wyregulowania??
No i jeszcze przy okazji mam felgi stalowe od passata 14" i tak mysle czy kupic opony 175/70 czy moze lepiej 175/65 moze ktos podpowie!
Sprawdź w dowodzie rejestracyjnym, jaki masz konkretnie silnik. Wtedy będzie można ustalić, czy masz popychacze hydrauliczne, czy nie.
Co do wymiarów opon, na klapce od wlewu paliwa powinieneś mieć naklejkę z kilkoma konfiguracjami felg i opon (zwykle felgi 13 i 14''), jakie możesz zastosować. W każdym razie nie polecałbym zbyt szerokich gum do silnika 1.3. On nie ma dużej mocy, a oprócz walorów wizualnych wzrosną Ci opory toczenia i spalanie.
Pozdro
Co do wymiarów opon, na klapce od wlewu paliwa powinieneś mieć naklejkę z kilkoma konfiguracjami felg i opon (zwykle felgi 13 i 14''), jakie możesz zastosować. W każdym razie nie polecałbym zbyt szerokich gum do silnika 1.3. On nie ma dużej mocy, a oprócz walorów wizualnych wzrosną Ci opory toczenia i spalanie.
Pozdro
Rozumiem, że masz obecnie opony 185/60. Zasada jest taka: jeśli pierwsza wartość zmniejsza się o 10, to druga zwiększa się o 5, i odwrotnie. I tak, oponie 185/60 będą odpowiadały opony 175/65, 165/70 i 155/75. Oczywiście na feldze o takim samym rozmiarze. Czy zajrzałeś na nalepkę po wewnętrznej stronie klapki wlewu paliwa? Tam jest wszystko.
Co do silnika, rzeczywiście było kilka wersji. Te pierwsze miały klasyczną regulację zaworów.
A może prościej - Twój gofer jest z którego roku? Np. mój jest z 1986 r. i już ma popychacze hydrauliczne. Jeśli Twój jest młodszy, to na pewno ma tak samo.
Bądź łaskaw coś więcej napisać przy swoim nicku, będzie łatwiej Ci pomóc.
Co do silnika, rzeczywiście było kilka wersji. Te pierwsze miały klasyczną regulację zaworów.
A może prościej - Twój gofer jest z którego roku? Np. mój jest z 1986 r. i już ma popychacze hydrauliczne. Jeśli Twój jest młodszy, to na pewno ma tak samo.
Bądź łaskaw coś więcej napisać przy swoim nicku, będzie łatwiej Ci pomóc.
W sprawie opon zajrzyj jeszcze do tematu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63587 lub na stronie www.opony.pl wejdź w "zamienniki opon".
Tam dokładnie sprawdzisz, jakie opony bedą się do Ciebie nadawać o ile wiesz, jaki rozmiar powinny mieć u Ciebie standardowe.
Tam dokładnie sprawdzisz, jakie opony bedą się do Ciebie nadawać o ile wiesz, jaki rozmiar powinny mieć u Ciebie standardowe.
Sam se korzystaj z tego, ja wole dobrac szerokosc opony zgodnie z moim gustem a profil taki, by srednica i obwod byly zachowaneArtur D. pisze:W sprawie opon zajrzyj jeszcze do tematu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63587 lub na stronie www.opony.pl wejdź w "zamienniki opon".
- Paweł Marek
- V.I.P.

zgadza się. Moja jetka II z 1984 roku miała jeszcze płyteczki regulacyjne.miś fazi pisze:VW wprowadził popychacze hydrauliczne w 1985 roku o ile sie nie myle
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Goofi, tylko spokojnieGoofi pisze:Sam se korzystaj z tego, ja wole dobrac szerokosc opony zgodnie z moim gustem a profil taki, by srednica i obwod byly zachowaneArtur D. pisze:W sprawie opon zajrzyj jeszcze do tematu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63587 lub na stronie www.opony.pl wejdź w "zamienniki opon".
Dla innych obserwujących ten temat: problem został ostatecznie wyjaśniony w temacie wymienionym powyżej.